Az előző cikkben arról írtam, hogy bár  a nőket a foci nagyjából hidegen hagyja, sőt azt sem igen értik, hogy a férfiak miért vannak érte ennyire oda, de az egymás igényeit kölcsönösen elfogadó kapcsolatba belefér a legyintés: hogy „ ha annyira akarja, és ettől boldog, akkor nézze csak!”

A rosszabbik eset, amikor egyoldalú döntés van: „Én megyek focit nézni, te meg csinálsz, amit akarsz!”  Ezt még lehet tetézni egy „De mire hazajövök, legyen vacsi!”-val.

Megint messziről indítok. Mióta a kapcsolatok tradicionális rendje felbomlott: apa pénzt keres, anya viszi a hátországot otthon, azóta a szerepek körülhatárolatlanok. Ha pedig nincsenek egyértelműen meghatározva, az előbb-utóbb félreértéshez vezet. A foci vébé kiváló alap arra, hogy ez a félreértés háborúvá dagadjon. Ha ugyanis eddig sem volt elvárás, hogy ki mivel járul hozzá a párkapcsolat feladataihoz, akkor ebből a helyzetből nyugodtan ki lehet vonulni, tét nélkül erre az 1 hónapra. Mert én megtehetem alapon, mondván, hogy ledolgoztam a napi x órát, utána azt kezdek a szabadidőmmel, amit akarok. Na, igen, csak a másik is, és mondjuk ő is dönthet úgy, hogy a lepasszolt házimunkát nem végzi el, hanem ő is elmegy jólérezni magát. Csakhát ebből általában baj van. A foci, mint katalizátor felszínre hozta a párkapcsolatban növekvő feszültséget, ami előbb-utóbb úgyis kirobban. Elgondolkodtató, hogy a foci vébé tehet-e ilyenkor a konfliktusról, vagy az a két ember, aki idáig juttatta a kapcsolatot.

Mit lehet ilyenkor tenni? Elő kell venni a konfliktusmegoldó-házipraktikákat: jussunk egyezségre; avagy mindenki menjen a dolgára. Egyet nem szabad tenni: úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, mert ez a hozzáállás nem biztos, hogy életben fogja tartani a kapcsolatot a következő vb-ig…!

Néhány instant-tipp, ha mégis vitára kerül a sor:

-Necsak a saját szempontjaid nézd, gondolkozz az ő fejével is. Próbáld megérteni az álláspontját, legyél empatikus, ettől nem fogsz gyengébbnek tűnni.

-Legyél konstruktív, azaz a megoldást keresd, ne őt ócsárold. Olyan javaslatot tégy, ami számára is elfogadható lehet, nemcsak a te igazadat támasztja alá.

– Úgy védd az érdekeidet, hogy közben őt ne bántsd meg. Főleg ne őt magát, hanem a viselkedését, hozzáállását kritizáld.

– Engedj is. Ha csak a magadét fújod és ő is, állóháborúra kell berendezkedned. Ahhoz, hogy együtt tudjatok működni mindkettőtöknek engedni kell. Ha te engedsz előbb, lépéselőnyhöz jutsz és őt is motiválod.

– Ne az lebegjen a szemed előtt, hogy te kerülj ki győztesen. Mit érsz egy összetört emberrel? Inkább arra hajts, hogy mindketten áldozzatok is és kapjatok is, és a szövetségetek erősödjön ezáltal.

A vita akkor éri meg, ha épít vagy tisztít: régi sérelmeket mos ki, felhalmozódott lelki szennyeseket tisztáz, vagy éppen feltárja a jövőképet. Az is egy jövőkép, ha külön utakon indultok el, de ezért ne a világbajnokság rendezőit hibáztassátok. 🙂

Ha zűrös a helyzet, kérdezz! Minden csütörtök este várlak a Skype-on, kattints a képre jobbra fönt!