A napokban (először) lépett át a Vízöntő jegyébe a Plútó, amire 250 éve -vagyis a felfedezése óta- nem volt példa. Még visszatér ugyan retrográd mozgással a Bakba, de már most megkezdődik egy átmenet, ami majd ősszel, a végleges Vízöntőbeli átlépésével élesedik be.

A Plútó egy fura figura. Látszólag nagyon egyszerű értelmezni: a feltunningolt Mars, azonban mindig kiderül, hogy jóval több dimenzióban és erőben is. A csillagászok már nem bolygóként, hanem kisbolygóként tartják számon, ami szintén mutatja azt a fanyar grimaszt, ami rá olyan jellemző. A mi számunkra a csillagászati besorolás irreleváns, hiszen mi asztrológusok valószínűleg nem a modern korban, hanem évezredekkel korábban „fedeztük fel”. A pusztító erő, a nyers erő, a hatalom, az újjászületés az emberiség örök témái, ezt képviseli a Plútó.

Hasonlít némiképp a Szaturnuszhoz, mert a Szaturnuszban is megjelennek ezek a fogalmak csak nem akkora erővel, mélységgel. A Plútóban óriási potenciál és dimenzió van és talán a Vízöntőbe lépve ezek a tulajdonságai lesznek a legérdekesebbek.

A Vízöntő szintén egy nehezen megragadható jegy: mire találunk egy jó kis listát, ami passzol rá, már más képét mutatja. Előre néz, párhuzamosan valósít meg, ideológiákat gyárt és kitartóan érvel az elképzelései, tervei mellett. Bár levegő, nem hajlékony (Szaturnusz!) és bár téli jegy, nagyon termékeny. Ellentmondásos, változékony, önvezérelt. A Plútónak ez tetszik!

Mivel 20 éves ciklusról van szó, nehéz mit mondai előre arról, hogy ezidő alatt mi várható. Lassú, de drámai átalakuláson megy majd keresztül a világunk. A változás az eszmék síkjáról érkezik. Teljesen új működési módot kap várhatóan az orvostudomány, oktatás és a közgazdaságtan, a jövő kutatásról nem is beszélve. Jön a mesterséges intelligencia és minden változás kötelező lesz: nincs megúszás, középút, magyarázkodás. Mindent vagy semmit alapon játszunk.

De azt se felejtsük el, hogy a Vízöntő individuális jegy, mégis csapatszervező: mozgalmak, tömegakciók, szervezetek ideje jön, ahol a hasonlóan gondolkodók indítják el az átalakulást. Akár a forradalmat is, hiszen marsikus erőről van szó, nem szolid csiszolgatásról.

Mindezzel nehéz mit kezdeni, feltehetjük a kérdést, hogy akkor most minket konkrétan hogy érint a Plútó jegyváltása. Mindig arra koncentráljunk, hogy együtt akarunk-e működni vele, vagy inkább úszunk az árral. Ha úszunk, akkor az egy vízeséssekkel, cápákkal és kiálló sziklákkal tarkított akadálypálya lesz, ami csak erős idegzetűeknek való vagy nekik sem. A másik út a tudatosításé. Ha szellemi területre ér ez a mérhetetlen nagy erejű energia, annak óriási hatásai lehetnek a szellemi-tudati szintre. Most aki keres, az talál. Az éberség, fókuszáltság meg lesz jócskán próbálva (a Vízöntő multi-tasking bajnok), de kiérdemli méltó jutalmát. A következő pár évtized a tudatosítás leckéje lesz: minél többször minél több területen tudjuk megélni, annál jobb! A jutalom pedig a ráébredés, nemesülés, bölcsesség.

Nagy hangsúlyt kap az együtt tanulás-gondolkodás, érdemes részt venni konstruktív, erős, dinamikus, értékalapú csoportokban. Vagy ilyet szervezni.

Sok kedvünk lesz nyüzsögni, sokkal jobban esik majd emberek között cselekedni valami JÓT, mint otthon gubbasztani. És szerencsére az utóbbi időkben (Bak Plútó) megszaporodott öncélú, hatalommániás tanítók száma is megcsappan, úgyhogy valóban klassz közösségek tudnak megalakulni és megerősödni.

Nyilván a pusztulás, mint alapvető téma is itt van, és attól tartok leginkább ez fogja inspirálni az átalakulásokat: természeti katasztrófák, járványok, gazdasági válságok, közlekedési katasztrófák. Lesz belőlük bőven, mert így tűnik, másból nem tanulunk, mindenképp körül akarunk nézni Hádész bugyraiban. De ezek a tragédiák mind előre vivőek lesznek, nem öncélúak. Aki elszenvedi, az az önfeláldozásával járul hozzá a jövőhöz és ez is nagyon plutonikus.Mint ahogy az is, hogy az atomkutatás más irányt vesz és hatékonyabb energiahordozót találnak ki. A Plútó kicsi a bors, de erős alapon működik.

Miután nem holnap szakad hirtelen minden ránk, van időnk ízlelgetni a plútói fogalmakat, és érdemes is ezt megtennünk novemberig, amikor végleg belép a Vízöntőbe. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy:

  • gyakorolunk-e hatalmat/állunk-e valaki hatalmában
  • mit jelent számunkra a halál-újjászületés
  • hogy állunk a szélsőségekkel
  • féken tudjuk-e tartani magunkat, vannak-e robbanásaink
  • képesek vagyunk-e az átalakulásra
  • hogyan reagálunk a válságokra

Ha ezt mind átgondoltuk -évek alatt újra és újra-, nem fog meglepetést okozni a Plútó.