A Szaturnusz tradicionálisan a Sors bolygója, így mindig érdekes időpont, amikor átlép egy következő zodiákus jegybe, jelenleg a Vízöntőből a Halakba (2023. 03. 08-án). Ilyenkor mindig visszakérdeződik az elmúlt Halak Szaturnusz időszak is (1993.06-tól 1996- 04-ig), de persze sokat változtunk azóta, így a mostani kilétünk tükrében is érdekes ez az új időszámítás.

A Szaturnusz az Idő ura is: érlel, tanít, megad. A halak jegyében, ahol a Jupiter van otthon, különösen a tanító vonásai fognak kidomborodni. A szűkítő, leföldelő, elszigetelő tendenciái. De ez nem azt jelenti, hogy jön a társas magány avagy a szeparációs szorongás korszaka, bár ezekre is van hajlamunk, hanem inkább azt, hogy tudatosan kell kitágítanunk a lehetőségeinket, növeszteni a realitás-érzékünket, bölcsességünk fokozására használni az egyedül töltött időket. A következő három év alatt, amíg a Szaturnusz a Halakban tartózkodik, ott halad át a Neptun is, ami azt mutatja, hogy erős csábítást érzünk megúszni a dolgokat, vagy elúszni a dolgainkban, így nagy áldás a Szaturnusz jelenléte, ami fék, gát és keret.

Halak Szaturnusszal társkeresőként

A következő években a társkeresés egész más dramaturgia szerint zajlik, mint az elmúlt három évben, amikor a bolygó a Vízöntőben haladt. Ez itt most a romantikus teóriáink felülvizsgálatának ideje. Higgyünk az álmainkban, de lássuk józanul a lehetőségeinket. Ha nem így állunk neki, a Szaturnusz fog kijózanítani, mert az a dolga. A Halak Szaturnusz a fent és lent összehangolója: a vágyak és körülmények harmonizálója, és ez nagy adomány. Nem baj, ha vannak kívánságaink, elképzeléseink, netán álompár-ötleteink, de nézzük meg, hogy ebből mi valósítható meg! És igen, ebben a pakliban benne van a depresszív vonulat is, hogy SEMMI. Önmarcangolás, kishitűség, passzivitás, belemerevedés a magányba, képzelgés az elefántcsont-torony legfelső emeletén. Ez a destruktív forgatókönyv, amihez nem kell ragaszkodnunk. Ha felbukkan, vegyük észre és finoman lépjünk ki belőle hittel, tettel, akarattal, bölcsességgel, bátorsággal pl. keressünk olyan társkeresési formát, amit még nem próbáltunk ki. Lépjünk, tegyük meg, ne csak álmodozzunk róla, vagy a kifogásokat keressük. Ennek az időszaknak nagy tanítása, hogy ha mi nem tesszük meg, nem teszi helyettünk meg más; ha mi nem értékeljük magunkat a helyén, más sem fog minket meglátni. Legyen bennünk bölcs kurázsi, ez a Halak Szaturnusz módszere és a siker titka.

Persze lehet olyan megélés is, hogy csak korlátokat és akadályokat látunk, semmi nem sikerül és ez frusztráltá tesz. Jó hírem van: aminek sikerülnie kell, az sikerülni fog! Ha a valóságot látjuk és nem ragaszkodunk görcsösen a vágyainkhoz -amivel nem előidézzük, hanem megfojtjuk őket-, akkor beérik az idő a kapcsolódásra, a nekünk szánt párkapcsolatra. A Halak isteni jegy, tehát tudja ki és mikor kell nekünk, jobban, mint mi. Sajnos.

Párkapcsolatban Halak Szaturnusz idején

Izgalmas három év elé nézünk! Megtanulunk jól látni és jól szeretni. Ez mit jelent? Felszínre jönnek olyan részletek, tények, tulajdonságok, amik eddig rejtve voltak, mert nem akartuk őket észrevenni. Most kénytelenek leszünk. Az idea és a valóság összecsap és a valóság nyer. És mi is nyerünk vele, hosszútávon, ezt jó tudni! De nem szeretjük a drámát és a tüzijátékot, abból idáig volt elég, a nyugalmat és a csendet keressük. Bölcsen úgy látjuk, hogy azt keressük a másikban, amiben egyezünk, ne azt, amiben különbözünk és az irritál. Ez társkeresésnél is hasznos elv. Nézzünk magunkra picit kívülről, szemlélődjünk távolabbról: ekkor mit látunk? Ha bizonytalanok vagyunk, az most egy komoly akadály, dolgunk van a bizonytalanságunkkal. Nézzük meg, vizsgáljuk meg, kérdezzük meg, mit tanít. Könnyű lesz kétkedni -a Halak kettős jegy-, de nem az a cél, hogy ebbe beleragadjunk – a Halak beleragadós jegy-, hanem az, hogy megszilárdítsuk magunkat, döntsünk, lépjünk.

Nagy igényünk lesz egyrészt az egységélményre, másrészt az elvonulásra a kapcsolaton belül. Ha fenyegetve érezzük magunkat, a magányban keresünk menedéket. Ha rossz nekünk, magunkba húzódunk vissza pl megsértődünk. Áldásos az egyedüllét, de nem ezekkel a motivációkkal, hanem sokkal inkább azzal, hogy nyugodtan és reálisan végig tudjuk gondolni a dolgainkat. Feltöltődjünk, kiengedjünk, úszkáljunk valami olyasmiben, ami jól esik. Ezt szívesen tesszük a párunk nélkül, és ez így jó is mindenkinek. Ha csak magunkra zárjuk az ajtót duzzogni, az a Szaturnusz legnegatívabb aspektusa.

Szép közös élményeket adhat viszont az együtt végzett meditáció, zenehallgatás, nyugalmas séták. Most nem az izgalmakban kell keresni a kapcsolatépítő lehetőségeket, hanem a csendesebb, békésebb, meghittebb szituációkban.

A fent említett „jól szeretés” alatt pedig azt értem, hogy megérünk a kapcsolatunk mélyebb bölcsességét meglátni, így őszintébben és szorosabban tudunk viszonyulni egymáshoz. A Halak Szaturnusz rengeteg érzelmet mozgat meg bennünk: gátak szabadulnak fel, korlátok tűnnek el, van időnk egymásra.

Békés, szeretetteli Halak Szaturnusz-időszakot mindenkinek!