…. ezekre asszociáltatnak a magazinok a Skorpió jegyének jellemzésekor. Részben persze igaz, de csak részben. De vajon miért pont a Skorpiót állítja be az asztrológia a „főgonosznak”, illetve milyen a másik oldala, ami kevésbé negatív. Azaz miért olyan a Skorpió, amilyen és milyen is voltaképpen. A Skorpió mindennek az okát, a gyökerét keresi, mi is a mélyére nézünk a dolgoknak.Közeleg a tél: a természet már nyugovóra tér(t), felveszi magzati állapotát, átalakul, hogy kipihenten kezdhesse majd az új ciklust tavasszal. Rövidülnek a nappalok, hidegedik a hőmérséklet. Minden az elmúlásra emlékezetet. Az égbolton a Tejút és az Állatöv a Skorpió csillagkép közelében metszik egymást, azaz egyesülnek, innen eredhet az egyik szexualitás szimbólum. A másik speciálisan magyar vonatkozású hiedelem: a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga az Antares-t a magyarok hajdan Szépasszony csillagának hívták. A Szépasszony ártó női energia volt, amolyan boszorkányféle, aki hasadékokban lakott (szexualitás szimbólum, ismét), akivel pedig hált, az vagy meghalt, vagy nemi betegséget kapott. Ez így elég egyértelmű. Ha a régiek fejével gondolkodunk, belátjuk, hogy a mezőgazdasági munkák fogyatkoznak ezidőtájt, tehát nagyobb lehetőség van élményekkel tölteni az időt…

Ami pedig a rosszindulatot illeti: a Skorpió nem nyíltan, hanem lesből támad, az elővigyázatlan ember, véletlenül esik áldozatául. Ez magyarázza az alattomosságát. Mindössze.

A zodiákusban minden ősbolygó két-két jegyet ural, a Skorpióban újabb Mars-szimbólummal van dolgunk, de míg a Kos-Mars azért harcol, hogy nyerjen (tehát játékos és sikerorientált), a Skorpió marsikussága a teljes megsemmisítést tűzi ki célul: van energiája elősegíteni és kivárni az ellenfele végét. Jól látszik a két jegy különbözősége, ami a bevezetőben ecsetelt évszaki jellemzőket is figyelembe véve érthető is: tavasszal, áprilisban minden az életről szól, a gyors átmenetről; míg most ősszel már nem kell rohanni, hiszen a Vég már a küszöbön áll. A Kos a Mars kiáradó, aktív energiáit testesíti meg, míg a Skorpió a passzív oldalt (a szexualitás passzív oldala női szimbólum, mint ahogy a skorpió fullánkjai is az afrikai nomádok szerint….)

Szóval tény, hogy több szempont is megerősíti a Skorpió ember szenvedélyességét: ki ne engedné ki a gőzt, ha tudja, itt a vég. A szenvedély pedig két szélsőséget hordoz: a szenvedését és a megtestesült vágyét. A féltékenység úgy kerülhetett épbe, hogy e két véglet gyakran találkozik: aki heves érzelmeket kíván, megkapja mindenestül. Mert a Skorpióra a végletek tényleg nagyon jellemzőek: letargia-életösztön, ragaszkodás-elengedés, semmit nem tud félig-meddig csinálni. Komoly, halálosan komoly. A Szűzzel ellentétben ő nem tökéletesen akarja végezni a munkáját, hanem teljes erőbedobással, teljes odaadással. Fanatikus.

Bizalmatlan, mert óvatos, védi magát, hiszen nem mindegy, hogy kinek adja oda magát az ember teljes mellbedobással. De ha kinyílik, akkor nagyon tud kötődni, jobban bárki másnál.

Az asztrológia a Skorpiót is a vizes jegyek közé sorolja a Rák és a Halak mellett. Szilárd víz jegy, ami a jeget juttatja eszünkbe: nem árad, nem simogat, nem ölel körül, nem gyógyít sebet, hanem VAN és ha tudjuk mit kezdjünk vele, akkor egész más élményeket kapunk általa, mint a két másik víz-jellegtől. Kemény, fix, időtálló és megingathatatlan, óv, véd még hozzá önmaga által.

Annyiban csatlakoznék a magazinírókhoz, hogy nem könnyű eset. No, de melyikünk az?!

Legközelebb  gyakorlati tanácsot adok ahhoz, hogy mit kezdj magatokkal-magaddal, ha:

–         Skorpió a párod

–         Skorpióként társat keresel.