Nem feltétlenül véletlen, hogy két héttel ezelőtti „féltékenység-dömping” után pont ez a téma kerül terítékre. Nem mintha azt gondolnám, hogy onnan csak ide lehet kilyukadni. Inkább az motivált a témaválasztásban, hogy ez egy igazán rázós és javaslatokra szoruló terület. Sőt különösen érzékeny is, mert aki ebbe a helyzetbe kerül, az épp sérül(t) és érzékeny. Úgyhogy nem kívánom az ész osztani, okosságokat úgyis hall mindenki eleget a szakítással kapcsolatban. Inkább arra törekszem, hogy néhány elengedést, megnyugvást és újrakezdést szolgáló módszert mutassak be. Hátha pont erre van szükséged…

Már szakítani sem könnyű, nemhogy utána viselni a következményeket akár elhagyottként, akár elhagyóként veszünk is részt benne. A lelki folyamata is nagyon összetett, az ilyenkor lerakódó érzések, ingerek, hatások hosszú ideig kísérnek avagy kísértenek. Nagyon leegyszerűsítve – a cikk adta keretekhez alkalmazkodva-: három fázison kell túlesnünk: a sokkos állapoton, a tisztuláson és az újrakezdésen. E három állomás teendőit mutatom be, remélve, hogy tudok segíteni átvészelni bármelyik könnyűnek nem igazán mondható helyzetet úgy, hogy a tanulságok leülepedjenek, de gazdagodva mehess tovább. Nézzük!

A szakítás után közvetlenül kisebb-nagyobb mélységű sokk ér, ami a veszteség élményéből fakad. A kapcsolat minősége és időtartama szerint okoz ez más-más mértékű fájdalmat. Ilyenkor sem a menekülés, sem  az elbagatelizálás nem ad tartós eredményt, legjobb megélni a szenvedést, belemerülni az érzésekbe. Nagyon jó megoldás az emlékek felidézésére és egyúttal feldolgozására is az, ha az érzéseinket leírjuk, majd ezeket a cetlikéket átadjuk a Négy Elemnek, azaz földbe ássuk, tűzben elégetjük, beledobjuk a (le)folyóba vagy lufira kötve szélnek eresztjük. Amíg ezeket a rítusokat végezzük adunk időt magunknak a helyzetünk elfogadására és feldolgozására. Nem az a lényeg, hogy mi változik meg ettől, ne erre koncentráljunk, hanem arra, hogy adjuk át magunkat a munkának: írjunk és utána semmisítsük meg a fent leírt módon. A terápia a cselekvésben leledzik…Nagyon hasznos segítség a válsághoz a Bach-virágterápia: a sokkot oldja a Vészcsepp, a pánikot a Napvirág, a felgyülemlett dühöt a Nebáncsvirág, a reménytelennek ítélt helyzetet pedig a Sülzanót eszenciája.

A második állomás az üresség állapota. Manapság igyekszünk ezt a fázist kihagyni, ne tegyük! Időre van szükségünk ahhoz, hogy magunkat egyensúlyba hozzuk és valóban nyitottak tudjunk lenni egy úja kapcsolatra. Nem elvesztegetett idő, bármennyi időt is töltünk a Senki Földjén. Ha már csendesedtek az érzéseink, csak a saját egyensúlyunkra figyeljünk. Nem kell görcsösen nyitottnak lenni, nem kell rögtön keresgélni. Ez most a nyugalom, és az önmagamra szánt idő helye. Az ürességé, a regenerációé. Ilyenkor hasznos lehet, ha elősegítjük a testi-lelki átváltozásunkat úgy, hogy jógázunk, szaunázunk. A Bach-virágterápia eszköztárából pedig a következő eszenciák ajánlhatók az átmenet időszakára: ha a visszatérő gondolatainktól nem tudunk szabadulni szedjünk Fehérvirágú vadgesztenyét. Hogy a tanulási folyamat eredményesebb legyen segít a Vadgesztenyerügy. Ha úgy érezzük, hogy van még feldolgoznivalónk az Ernyős madártej, ha pedig tisztulni szeretnénk a Vadalma virágcseppjére bízhatjuk magunkat. Aki nem szívesen néz szembe önmagával és inkább a szőnyeg alá söpri a bánatát szedjen Apróbojtorjánt.

A harmadik fázis már könnyebb: itt valóban az újrakezdésé, a nyitottságé, a bizalomé a főszerep. Ebben az időszakban együnk csírát, magot, tojást, bambusz rügyet, amelyek az újat, a születőt szimbolizálják. Az elfogyasztásukkal magunkévá tesszük a megújulás gondolatát.A virágterápia pedig a Diófa és a Vörösfenyő energiáival támogatja az új úton való elindulást. Az előbbi védőburkot ad, a vörösfenyő pedig megerősíti az önbizalmat.

Nem könnyű a szakítás után helyzetet átélni, a fájdalmát elviselni, a tanulságait meglátni. Az Élet azonban megy tovább, és nekünk is haladnunk kell az Úton. Segítséget azonban bármikor igénybe vehetünk ahhoz, hogy ne csak vonszoljuk magunkat, hanem fütyürészve menjünk! 🙂

Ha azt szeretnéd, hogy segítsek neked a konkrét helyzeted megoldásában, kattints ide>>