yantra

yantra

Egzotikus vizekre evezünk és egy kicsit a szokásosnál talán könnyebb szemszögből vesszük szemügyre, hogy mit ti tehetünk a harmonikus párkapcsolatért, természetesen az asztrológia ösvényén haladva továbbra is. Két ismert térrendezési módszer szivárgott be az elmúlt évtizedben keletről: az egyik az igen népszerű kínai irányzat, a feng shui, a másik pedig az itthon kevésbé ismert védikus elmélet, a vaszati (vagy vasztu). Mindkettő ősi bölcsességeket hordoz, ezért egyik sem állítja, hogy pusztán a tér megfelelő energetizálásával pl. egy csobogó elhelyezésével minden gondunk megoldódik. Ezt a nyugati ember teljesítményorientált gondolkodása vetíti bele a térrendezésbe. Igazából arról van szó, hogy tudatosítással, figyelemmel vagyunk a párkapcsolati igényünkre és ezt tükrözi vissza a környezetünk, illetve a tudatosításunk révén érünk el sikert, nem pedig a falra kitett delfin-pár segít. Ők csak arra emlékeztetnek minket, hogy mi is a fontos most az életünkben.

A két térrendezési módszer között éppolyan sok különbség fedezhető fel, mint a védikus és a kínai asztrológiai között, az egyik számunkra most kiemelendő különbség, hogy a vaszati nem ismer konkrét szerelem-területet. A helyett –véleményem szerint bölcsen- azt vallja, hogy minden terület segíti így vagy úgy a kapcsolatot, ezért akár társkeresésről, akár párkapcsolati probléma-megoldásról van szó nem árt olyan lényeges területeket rendbe tenni, mint  a kommunikáció, női erők, férfi erők. Valamint arra sem árt odafigyelni, hogy mi van a középpontban a lakásban, és a fejünkben egyaránt.

A vaszati az asztrológiában ismert bolygókat az égtájakkal hozza összefüggésbe, így ha ismerjük a bolygók analógiáit és a lakásunk tájolását, akkor hamar össze is áll kép. Azért egy picit segítek az alábbi, lényegre törő útmutatóval.

 

Előkészületek

 

Először célszerű belőni a lakás tájolását, ez ugyanis a kiindulópont. Ha nincs kéznél alaprajz, akkor a Google Maps-be beírva a címet máris látszik, hogy melyik égtáj merre esik. Egy gyors skicc segítségével elkészíthetjük a helyiségek arányos rajzát, jelöljük be a nyílászárókat és persze az égtájakat is, nemcsak a fő irányokat, hanem ezek keresztezését is pl. dél-kelet, észak-nyugat stb. Ezzel meg is vagyunk, látjuk, hogy melyik helyiség merre néz, hol van ablak vagy ajtó, merre nyitott és merre zárt az épület. Most már csak az van hátra, hogy jelöljük be a lakás mértani középpontját egy vonalzó segítségével az átlók metszéspontjánál.

Praktikus tanács: mivel az egész lakás, akárcsak a horoszkóp egésze egységet képez, fontos  és hasznos mindenütt rendet tartani és tisztaságot produkálni. A feleslegek lassítják az energia áramlást, a lomok a múltra emlékeztetnek, ezért nem szolgálják a jövőt. Érdemes tehát selejtezni időnként. Takarítani picit gyakrabban.

 

Fontos területek

 

1. Kommunikáció

Attól eltekintek, hogy az egyes funkciók jelentőségé ecseteljem, nyilván kommunikáció nélkül sem ismerkedés, sem kapcsolatfenntartás nem létezhet. Ez tehát egy fontos terület a lakásban, amely a Merkúr energiáit hordozza, méghozzá a lakás északi részén. Ahol az északi terület a lakásban ott érdemes zöld színeket használni, nyitottá tenni a teret ablakkal, tükrökkel, üvegfelületekkel. A kommunikáció aktivitásáért az észak-nyugati traktus is sokat tehet, ez ugyanis a Hold részlege, amely az érzelmekkel telített beszélgetéseket, az őszinteséget, a megnyílást, az összehangoltságot jelképezi. A lakásunk észak-nyugati részén jól jönnek a fehér, ezüst, világos színek. Itt is hasznos serkentő a víz: akvárium, csobogó, vizesblokk formájában, vagy vizet ábrázoló képpel.

 

2. Hűség és hosszútávúság

Szintén meghatározó kapcsolati jellemzők, mindannyian az életre szóló kitartó társat keressük. A déli front jelképezi a megbízhatóság, jellemesség megjelenését, itt jól jönnek a robusztus tárgyak, régi bútorok és az sem baj, ha nincs itt nyílászáró. A föld stabilizációs erejét megidézhetjük a textilek földszíneivel, a meleg őszi színek kitűnőek. Nyugaton kedves ismerősünk a Szaturnusz uralkodik, aki a tartósság felelőse, ebbe az irányba nem jó bejárati ajtót tenni, ha mégis ide esik, legyen régimódi, nehéz ajtónk.

 

3. Középpont

A középpont rámutat a belső fókuszunkra arra, ami minket leginkább jellem. Legszerencsésebb a szellős lakás-középpont víz, falak és tűzhely nélkül, virággal. Fejezze ki ez a terület azt, aki vagy, akik vagytok együtt. Ez tehát az önismeret helye…

 

4. Romantika

A párkapcsolat sója, a vénuszi terület dél-keletnél van. Itt jól jön bármilyen tűz-szimbólum: gyertya, tűzhely, kályha, kandalló stb. és a pasztell színek, virágmintás anyagok. Társkeresés esetén nagyon fontos, hogy ezen a tájon rend és energia uralkodjon, tehát ki innen minden felesleggel! Legyen jól eső, álmodozásra inspiráló kedves területe a lakásunknak! A közhiedelemmel ellentétben a hálószoba itt túl sok tűz energiát kaphat, azért azt inkább észak-nyugatra érdemes tenni.

 

5. Áramlások és a jövőkép

A keleti nézet szerint az energiák áramlanak és aktivizálnak. Ebből kiindulva a térrendezés szempontjából azt látjuk, hogy északról a női, holdi, megtartó, földies energiák érkeznek, keletről pedig a férfias, teremtő energiák jönnek. Bármelyik irányban zártság van, abból az energiából hiány fog mutatkozni, ami az egyensúly szempontjából problémás. Bármelyik energiát fokozni szeretnénk, ezeken a területeken kell nyitottabb tereket, szabadabb áramlást biztosítani (erre mindig ász a csobogó), rendet és tisztaságot teremteni. Mindebből egyenesen következik, hogy a nőies és férfi energiák észak-keleten egyesülnek, azaz ez a terület mutat rá, hogy mennyire vagyunk összeolvadásra készek. A tisztaság és a nyitottság itt is lényeges. Ez a terület ad utalást a gyerekekre is. És ez a terület a jövő kulcsa is: amennyire sikerül karbantartani, annyira sikerül a  kapcsolatot is. (Csak a teljesség kedvéért: a múltra a dél-nyugat utal, ahova értelem szerűen a jelen szerelemre vonatkozó tárgyakat, fotókat nem érdemes helyezni.)

 

6. A yantrák

Ezek az ősi ábrák (ld. fenti illusztráció) tulajdonképpen energiamezők, amelyek az egyes területeket képesek stimulálni. Ha tehát valamely lakrész megerősítést igényel, de a hasznos trükkök nem igazán vethetők be érdemes a netről egy megfelelő yantrát kinyomtatni és a lakás kérdéses pontján elhelyezni. Úgy működnek, mint a mandalák: önmagukban semmit sem „csinálnak”, de szemlélődésre késztetnek az adott téma körül, és ez indítja be az energiákat, nem a nyomtatott kép.

Rendezkedésre fel, kívül-belül! 😉

Oszd meg, ha a barátaid is fontosak!