„Sok a munka, mire leülhetnénk együtt beszélgetni, addigra hulla fáradtak vagyunk.” Ismerős?

Abban nyilván egyetértünk, hogy sok a stressz körülöttünk. Folyton rohanunk, alig találunk időt magunknak. Ha egyáltalán találunk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a párkapcsolat majdcsak átvészeli valahogy a stresszes időszakokat anélkül, hogy időt-és energiát fektetnénk bele (idő és energia híján). Átmenetileg tényleg el is üzemelhet így, ám hosszútávon és megfelelő színvonalon „táplálék” nélkül nem bírja. A párkapcsolat tápláléka pedig a közös élmény, amelyhez közös időre van szükség. Sajnos idővarázsoló-berendezéssel nem szolgálhatok, de van néhány tippem arra, hogy szoríts ki egy kis szabadidőt magatoknak, hogy legyél lazább, stresszmentesebb, hogy az együtt töltött drága idő ne a feszültség levezetésével teljen…

Mindenki maga tudja beosztani ugyan az idejét leginkább, az azonban biztos, hogy bármilyen időlabirintusban rendet lehet tenni és értékes időmorzsákra lehet lelni. Ezekre vadászunk most! Nem árt időről-időre rangsorolni a teendőket: kiválogatni a valóban fontosakat. Szelektálni  a feleslegeseket, a mások által is elvégezhetőeket. Ha valamit csinálsz, arra figyelj oda 100%-osan, így gyorsabban végzel. Rendszerezéssel, ritmussal remek időtartalékok bukkannak elő. Például amíg közlekedsz küldhetsz jópofa, kedves sms-eket a párodnak, amíg sorban állsz kigondolhatod melyik ötletet valósítod meg az nap a párkapcsolati ötlettáramból J. Stressz-oldásra remek a séta, még ha 15 perces is; az illóolajos fürdő vagy masszázs (házi kivitelben).

És ha az életritmusodon végképp nem tudsz változtatni, a hozzáállásodon lehet!

Az időhiánynak van ugyanis néhány viselkedésbeli, habitusbeli oka is, amelyeken nem könnyű ugyan változtatni, de nem is lehetetlen. Remekül lehet a változás révén is időmorzsákat csenni. A te időgazdálkodásodra mi a jellemző? Te melyik alkat vagy?

„Egyszerűen nem tudok nemet mondani. Olyan szerencsétlen az az ember, persze, hogy segítek neki. Megkért, hogy intézzek el valamit, ugyan eléggé fárad vagyok, de azért megcsinálom. Beteg vagyok, de nem tehetem meg, hogy ne menjek el a szomszédlány fellépésére.”

–         aki mindig szolgálatra kész

„ Élvezem, amit csinálok, bizserget a siker. Már csak egy kis lépés, és én leszek a legjobb. Napi 12 órát dolgozom, de nekem nincs is szükségem több pihenésre. Amíg nem végzek, fel nem állok innen.  Vállaltam egy kis pluszfeladatot is, izgat a dolog, ez még bele kell, hogy férjen az életembe.”

–         aki túlvállalja magát

„Olyan fáradt vagyok mindig. Velem soha semmi érdekes nem történik, igazán történhetne már VALAMI! Úgy unom már a mindennapi rutint! Nagyon lapos az életem, jó lenne feldobni valamivel.

–         akiből hiányzik a vállalkozókedv

„Nem mutathatom magam gyengének, meg kell csinálni, amit rám bíztak. Nem tudom másra bízni a dolgot, nekem magamnak kell megcsinálnom, úgy vagyok csak nyugodt. Kimerültem, de nem adhatom föl. Úgy gondolom ez így helyes, és punktum! Képtelen vagyok  addig pihenni, amíg elvégzendő feladatom van.”

–         aki nem tudja feladni

„ Nagyon fáradt vagyok, de nem pihenhetek. Borzasztóan kimerültem, minden energiámat felemésztettem. Annyit dolgoztam az utóbbi időben, hogy jártányi erőm sem maradt.”

–         aki regenerálódásra szorul

Mind az öt hozzáállás, állapot, helyzet időhiányban szenved. A karakterek és az okok eltérőek, de a probléma azonos: nincs idő kikapcsolni, feltöltődni, ellazulni vagy más túl késő, mert elérkezett a teljes legyengülés. DE van segítség!

Az első típusnak a Kisezerjófű segít. Az eszencia határozottságot, kellő önbizalmat ad, segít megtalálni a saját célokat, önállóvá tesz. Lassan ható szer, több hónapon át kell szedni.

A második karakter a Szilfában bízhat. Általa képes lesz rangsort teremteni, súlyozni a feladatait, könnyebben felismeri majd a határait, képes lesz jobban feldolgozni a stresszt. Gyorsan hat, elég 1-2 hétig szedni.

A Harmadik eset tipikus „hétfő reggeli” állapotából a Gyertyán tud kizökkenteni. Segít meglátni a hétköznapokban is az izgalmakat, felráz, energetizál és oldottá tesz. Újra nyitottá az Életre.

A negyedik lehetőség a Tölgy, ami azok gyógyíre, akik nem képesek ellazulni, feladni. Az eszencia hozzájárul ahhoz, hogy kompromisszumkészebb, lazább, rugalmasabb és befogadóbbá váljunk. Időt teremt: megszabadít az állandó teljesítési kényszertől és jut majd idő a kikapcsolódásra is.

Végül, az ötödik állapot a végső fázis: ahol már nem is kell több idő, mert nincs hozzá már energia. Az Olajfa ajánlható ebben az esetben: pihentet, felhívja a figyelmet a kikapcsolódás fontosságára, erősít, regenerál; és segít új ritmust teremteni a teendők között.

Egyik sem csodaszer. Az időhiány kulcsa azonban a kezedben van: helyes sorrend, felesleges körök kiiktatása, a lényeges dolgok megkülönböztetése, új ritmus felállítása és némi Bach-virágterápia révén azonban van lehetőség időt nyerni, még a legzsúfoltabb életű pár életében is.

Vedd kezedbe a sorsod, ne legyen mindegy. És főleg ne várd meg, míg késő lesz.

+ egy jótanács: amit épp csinálsz, abba add bele 100%-ig magad: ha takarítasz takaríts teljes odaadással, ha eszel, akkor csak azzal foglalkozz. Így hatékonyabban, eredményesebben és gyorsabban jutsz túl a feladataidon, tehát időt nyersz. Magadnak!

Ha személyes tanácsra van szükséged ebben a témában, kattints ide>>