A féltékenység réme sok párkapcsolatot kísért, ezek jelentős részét tönkre is teszi. Vannak, akiket állandóan sakkban tart a féltékenység valamelyik oldala: vagy ő a féltékeny, vagy rá féltékenyek; és vannak olyan szerencsések is, akiknek sosincs dolguk ezzel a problémával. Hogy lehet ez? És milyen mozgatórugói vannak a féltékenységnek? Lélektani utazás következik javaslatokkal.

A féltékenység alapja mindig az önbizalomhiány, azonban a megjelenési módja, és a látszólagos gyökere is eltérő képet mutathat az egyes esetekben. A klasszikus eset a következőképpen néz ki: az egyik fél a párkapcsolatban érzelmileg alárendeltnek érzi magát (ennek számos oka lehet), úgy érzi, őt nem szeretik annyira, mint ahogyan ő szereti a társát. Mindenki szeretetre méltó szeretne lenni, és mivel önmagunkba keresni a hibát kínos, könnyebb úgy elintézni ezt a helyzetet, hogy a másik az oka annak, hogy ő engem nem szeret eléggé. Ennek a helyzetnek az egyik zsákutcája az, ha erőteljes nyomulásba kezd a hiányérzettől szenvedő fél és állandóan szeretetet kuncsorog valamilyen formában a párjától. Aki persze egy idő után ezt megelégeli és ellenáll, megerősítve ezzel a szeretethiányos fél azon feltevését, hogy ő valóban nem szerethető, hiszen nem is szeretik. Ez a játszma első felvonása. A második meg az, hogy mivel ő nem szerethető, ezért a párja nyilván keres mást, aki szerethető, tehát bizonyára félrelép. ha ez a koncepció kész, akkor már teljesen mindegy, hogy a másik fél, hogy viszonyul: az elutasítás egyenes bizonyítéka a megcsalásnak, a sajnálat pedig szintén annak a jele, hogy csak azért foglalkozik velem, hogy a bűntudatát leplezze.

De térjünk vissza arra a pontra, ahol a másik fél ártatlan gyanúsítgatása történik. Ennek a helyzetnek a fentieken túl a másik megoldása a vétlen fél megsértődése, bár nem ritkán mindkét fél megsértődik. Ekkor a legszínesebb érzelmi reakciók jelennek meg az agressziótól a bezárkózásig, amely abból a szempontból nem különbözik, hogy az elhidegüléshez és a kapcsolat kiüresedéséhez vezet, azaz a véghez.

Hangsúlyoznám, hogy a féltékenység nem egy vírus, amit egyesek elkapnak, mások meg nem. Nem a semmiből előugró rém, hanem a személyiségben rejtőző lehetőség. Esély a változásra, avagy a változatlanságra, ki mit tanul belőle.

A féltékenység azoknál a személyiségeknél jelenik meg, akik alapvetően is önbizalomhiányosok, bizonytalanok az élet más területén is, kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, és nem tudják elképzelni magukról azt, hogy szerethetőek, hiszen önmaguk is megvetik a testüket, avagy a személyiségükkel nincsenek kibékülve. Ezzel az alapállással nagy eséllyel vonzanak be olyat, aki valóban szereti, csak kihasználja; vagy szereti ugyan, de ez képtelen a sérült fél valódi szeretetnek értékelni és beindítja a fenti játszmát.

A féltékeny társból egy idő után a legjámborabb pár is kiábrándul és elmenekül tőle. Senki sem szeret feszültségben, gyanúsítgatásokkal szennyezett légkörben élni. Ezt a helyzetet legfeljebb eltűrni lehet, élvezni aligha. A bizalmatlanság megöli az érzelmeket és a kapcsolatot is felemészti.

Szögezzük le: az a bizonyos harmadik fél csak akkor toppan be a kapcsolatba, ha az érzelmek és a bizalom már kihúnyófélben van. A harmadik szereplő megjelenése nem az ok, hanem a következménye egy folyamatnak, amit gyakran a felek nem hajlandóak időben észlelni és megakadályozni. Ha megjelenik a betolakodó, akkor beüt a katasztrófa és elkezdődik az egymásra mutogatás. De hogy jön ez ide?  Úgy, hogy az érzelmi kibillenés vezet a féltékenységig. Mindenki szeretetre, megbecsülésre vágyik, és nyilván attól várja ezt, akivel együtt él: a párjától. Ha nem kapja meg, vagy nem a várt mennyiségben-minőségben kapja meg, akkor hiányérzete keletkezik, és másnál kezdi el keresni, vagy elkezdi magát rosszul érezni a kapcsolatban.

Mi a megoldás? A féltékenység visszatérő probléma, hiszen nem az aktuális partner személyéhez kötődik, hanem a féltékeny társ önbizalomhiányából ered. Legfontosabb teendő az önbizalomhiány feltérképezése és korrigálása. Erre nagyon sokféle módszer kínálkozik, én a Bach-virágterápia adta lehetőségeket fogom bemutatni.
Érdekel, hogy téged személyesen ez a téma hogy érint?
Akkor kattints!

Vagy nézd meg miben segítek neked még!
Lássuk!