A legtöbben már hazajöttek a nyaralásból, avagy el sem indultak, mert hiányzott hozzá a fedezet. Esetleg nem úgy sült el a vakáció, ahogy terveztétek, mert spórolni kellett, ami feszültségeket szült…Ez az időszak a pénzkérdést igencsak középpontba állítja, a párkapcsolatot pedig megmérettetés elé…mostanában egyre többször. Sajnos nemcsak nyaralás idején, hanem a hétköznapokban is. Függ-e a pénzügyi helyzettől a párkapcsolatod biztonsága?

 A párkapcsolatok egyik sarkalatos pontja és gyakori konfliktus-forrása az anyagi helyzet. Sosincs elég belőle, mármint  a pénzből, mert a konfliktusból a kevés is sok. De a vita oka nemcsak a pénzmennyiség, hanem az eltérő igények, a különböző pénzköltési szokások és az, hogy más tapasztalatokat, hozzáállást hozunk otthonról. Itt is igaz: az ellentétek vonzzák egymást…és máris kész a galiba! Ráadásul a világunk arra tendál, hogy a nők kénytelenek férfi módra pénzt teremteni (több-kevesebb sikerrel és több-kevesebb kedvvel), ami szintén megzavarja az évezredes beidegződési szerepeket.

 Szakító-próba a párkapcsolatnak az anyagi biztonság változása: vagy a szorosabb együttműködés, a szolidaritás és a közös munka örömével ajándékozza meg a kapcsolatot, vagy a reménytelen küzdelemben a harag és az eltávolodás jelei mutatkoznak. Azt, hogy az összekovácsolás vagy a szakítás lesz-e a végkifejlet nemcsak a pénzügyi viszonyok befolyásolják, hanem a tudatosság, a tenni akarás is. Tudatosan és tettre készen kell a pénz is előteremteni persze, de ha már erre minden lehetséges eszközt megragadtatok mindketten (!), akkor jöhet annak feltérképezése, hogy a megingott párkapcsolat miként igazítható a holtvágányról a gyorsítósávba. Néhány ötlet ehhez:

1.)    Akkor tudtok jól dönteni, ha ismeritek a problémát teljes részletességgel, a féligazságok, elhallgatások csak rossz döntéshez vezethetnek. Akkor tudtok együtt küzdeni eredményesen, ha ismeritek mind a célt, mind pedig a rendelkezésre álló eszközöket. Készítsetek listákat, terveket, elemezzétek a kockázatokat együtt, írásban. Vezessetek mini-könyvelést, vegyetek gondosan számba minden bevételt és kiadást, és racionalizáljátok őket!

2.)    Fontos, hogy a kijelölt cél valóban közös cél legyen! Csak olyan dologért tudtok hatékonyan együtt dolgozni, ami mindkettőtöknek fontos! Ha pedig nem teszitek oda magatokat 100%-ig, akkor máris tettek egy lépést a párkapcsolati csőd irányába. Ez itt most nem a félgőzös hozzáállás ideje!

3.)    Gondolkodj reálisan és pozitívan. Ha csak a negatívumok, a kifizetetlen számlák és a csőd lebeg a szemed előtt, akkor ezek veszik át az irányítást a gondolkodásod fölött. Tegyél meg mindent az anyagi helyzeted rendezéséért és bízz magatokban! Ha nem bízol, más sem fog bízni. Tegyél egy kis lelki pluszt is küzdelemhez. Mindkét oldal, a racionális és a lelki is ugyanolyan erővel esik a latba, ne felejts el.

4.)    A kiélezett helyzetek párkapcsolat-próbáló hatása ellen védekezz közös programokkal, amik segítenek megerősíteni a bizalmat köztetek. Keress olyan lehetőségeket, amelyek nem pénzfüggőek: játék, tervezgetés, beszélgetés, séták, lakás átrendezés, napirend módosítása. Olyan megoldásokat keress, amelyek serkentően hatnak mindkettőtöknek, és boldogsággal, lendülettel gazdagítanak benneteket. A közös élményekre ezekben az időszakokban méginkább szükség van, hagyj időt a feltöltődésre, hidd el nem elvesztegetett órák ezek, hanem fontos szerepe van kettőtök összekovácsolásában illetőleg anyagi helyzetetek megváltozásában is, mégha nem is közvetlenül. Ha nem jut eszedbe semmi, ami szóba jöhetne közös programként takarékosan, akkor olvasd el a tippfüzetet, amit megtalálsz az oldalsáv felső részére, az ajándékokra kattintva. 

+ 1            Azt mondják a hozzáértők: oda megy  a pénz, ahol energia van, azaz folyamatos mozgás van. Ne csak gyűjts tehát, hanem adakozz is: ki és be, ez a megfelelő ritmus. Ha adsz, adatik…

+ még egy: ha a párkapcsolatodat a pénzügyek sodorják bajba, nézz utána, hogy mit csináltok rosszul, azon kívül, hogy nem kerestek eleget. Nézz befelé. Ez is egy jó szempont az ehavi párkapcsolati-önismereti elemezgetéshez.