Milyenek is a Rákok, úgy igazán?Sokáig érleltem magamban, hogy mit is írjak a Rák párkapcsolati személyiségfejlődési lehetőségeiről. (A végén pedig annyi gondolat gyűlt bennem össze, hogy holnapra is jut belőle!) Ugyanis érintett vagyok, Rák az aszcendensem, ami megkönnyíti és meg is nehezíti az útmutatást. Egy kis részt most magamból is adni fogok, ezért a szokásosnál is több érzelem vegyül az alábbi sorokba. Emellett azonban az objektív szemlélet is igyekszem fenntartani, elvégre nemcsak rólam van szó :-), illetőleg nem biztos, hogy rám vagy kíváncsi. A Rákoknak borzasztóan nehéz tanácsot adni, magányos harcosok, ugyanis egyrészt nagyon nehezen kérnek segítséget, másrészt titkon azt várják, ha mégis segítségkérésre szánják el magukat, hogy ugyanolyan finom gondoskodásban legyen részük, mint amilyenben ők maguk részesítik mindazokat, akiket támogatnak. Tanácsot adni mindig óriási felelősség, érzékeny emberek számára pedig pláne az, mert minden (elhibázott) mondat mélyre megy, és ott sokáig dolgozik. Bízom benne, hogy fogsz találni olyan mondatot, ami benned érted dolgozik majd.

A Rák jegye a nyári napfordulókor kezdődik, ezen az égi ponton a Nap Visszafordul, így lett az archaikus ember szimbólumrendszerében e jegy képviselője a rák. A visszafordulás azonban nemcsak a fizikai hátrálásban érhető tetten, a Rák alapérzete, hogy hátrafelé kell tekintenie: a családra, a gyökerekre, a hazára, a létben tartó közösségre. Elevenen kell ápolni ezeket a láthatatlan, illetve a Rák számára nagyon is látható szálakat, energia-fonalakat. Így jön a képbe az anya-analógia is, amit oly sűrűn emlegetünk e jegy kapcsán, bár én úgy gondolom, hogy e fogalom nem szűkítendő le az életet adó személyre. Minden Rák, függetlenül a hitvallásától legbelül érzi, hogy létével, életével és példájával hozzájárul a az anya archetípusának átalakításához, és bizony ez nem kis felelősség.

Visszapillantó tükör

 

Lássuk, ha visszapillantasz, mit látsz a tükörben… A hátráló szemlélet a párkapcsolati magatartást úgy befolyásolja, hogy a Rák passzív, nem kezdeményező, ő az, akit meg kell hódítani, el kell varázsolni és legfőképpen rárezdülve a lelkére meg kell nyerni a bizalmát. Ez már önmagában is szép feladat, ámde emellett a folyamatos kifelé hátrálást is meg kell akadályozni. Mármint a kapcsolati lehetőségből. Először is nehezen veszi rá magát, hogy új kapcsolat után nézzen, elképesztően hosszú ideig él az előző kapcsolat bűvkörében még akkor is, ha abban nem is érezte jól magát igazán. Ha ismerkedésre szánja el magát, akkor is inkább először intellektuálisan vesz részt benne, nem adja bele magát teljes odaadással (ezért az eredményesség sem valami fényes). Ha feltűnik az igyekvő jelölt, akkor pedig bájos távolságtartással szemléli egy jó darabig. Amellett, hogy belül pontosan tudja, hogy megfelel-e az igényeinek. Nem bizalom-próbáról van itt szó, hanem sokkal inkább önmaga belső megerősítésén dolgozik ekkor. A sérülés-faktor kerül kiszámításra, ekkor dolgozódnak fel a még elevenen élő kapcsolati helyzetek. A Rák lelke mindenre emlékszik, ezért jaj annak a lelkes rajongónak, aki hasonlít egy korábban (hetedíziglen) csalódást okozó elődjére…hát ezért halad látszólag lassan az elköteleződési folyamat. És ha kifelé gyorsan halad is, belül komoly munka folyik. Fészekrakás, ezt pedig nem lehet félvállról venni. Szigorú a válogatás. A Rák ugyanis mindenkiben A Társat keresi, és nagyon odaadó, ha meg is találja. Persze ez már nem kizárólag rajta múlik. A Rák számára elengedhetetlen a kötődés, méghozzá az érzelmi biztonságot adó, bensőséges kapcsolat, amelyben egyszer csak megnyílhat, érzelmeit szabadon engedheti. Rákként félig benne lenni egy kapcsolatban lehetetlen. Ezért gondolja meg kétszer, hogy belemenjen-e.

Az elindulás tehát mély belső folyamatokkal tűzdelt, ezért nehéz. Ki szeretne önmagával szembenézni folyton?Ennél már a hátrafelé nézés is jobb, rövidtávon legalábbis kényelmesebb.  Amikor már megszületett a kapcsolat a fokozott érzelmi biztonság-szükségletétől vezérelve a Rák igyekszik minden módon kötődni a párjához: gondoskodik, segít, szolgál, alárendelődik. Eközben súlyos (!) szeretet energiákat ad, mert úgy véli ettől elszakíthatatlan lesz a kötelék. Mindig az érzelmekkel operál a kapcsolaton belül: nem vitatkozik, inkább megsértődik; nem dühöng, inkább sztrájkol; nem beszél, hanem inkább sokatmondóan néz. Elvárja, hogy a párja is érzékelje azokat a finom jelek, ami számára oly természetes. Alapesetben a Rák a kapcsolatban a Nagy Anya: mindenről tud, mindent elintéz, mindenkit irányít. Persze csak a háttérből, hogy ne is tűnjön irányításnak. Célja, hogy mindenképpen szükség legyen rá. Sajnos ez a szint nem szokott túl népszerű lenni a potenciális társak körében, mert túl sok, mindenből. A rátelepedettség és a lelki dermedtség érzését adja. Egy vattával kibélelt kalitkára emlékeztet leginkább. Ráadásul a kalitka inkább járóka, ahol a társ a gyerekek életét élheti: mindene megvan, de a határokat nem ő tágíthatja.  Két lehetőség van a társ számára: a menekülés, vagy az alárendeltség elfogadása. A Rák számára is két lehetőség van: a megragadás vagy a fejlődés. A következő szintre ugrás nagy munkát igényel: fel kell térképezni alaposan a hozott mintát, meg kell erősíteni az önbizalmat, és le kell számolni a múlt árnyaival. Azaz meg kell fordítani a perspektívák a múltról a jövő felé. Nem feltétlenül egyedül kell ennek  a munkának nekilátni.

Mit tegyek?

 

A passzivitásod veszélyt jelenthet a fejlődésedet illetően, ezért ha egy konkrét önismereti módszer mellett elköteleződsz ,két legyet ütsz egy csapásra: gyakorlod a segítségkérést és rábízod magad valakire, akiben megbízol és garantáltan haladtok. Segít a meseterápia, ami anélkül oldja fel a blokkokat, hogy verbálisan kellene felidézni a rossz emlékeket (vagy nem is ismert emlékeket is gyógyít). A kineziológia is kiváló módszer, mert szintén a múlt jól elásott gócait segít átalakítani. Enyhébb elakadás esetén a családállítás is hasznos lehet. A kulcsszó a mélység: nem a tempó a lényeg, hanem az élmény átalakítása. Ha nem szeretnél segítséget kérni, akkor sokat segít, ha figyeled és le is rajzolod az álmaidat; érzelem naplót vezetsz a belső történéseidről, a téged ért leghétköznapibb hatásokról és a reakcióidról; illetve valamilyen alkotómunkán keresztül gyakorlod a nyitottságot: hobby művészkedsz vagy sütsz-főzöl. Fontos az egyensúlyod számára, hogy legyen rendszeresen Víz-élményed, hiszen ez az elem támogat téged leginkább: a patak, a forrás és a kisebb folyók meglátogatása feltölt energiával. Találj magadnak ilyen merengő helyet a környékeden.

Teszteld magad!

 

Ne halogasd az önvizsgálatot, cselekedj! Gondold végig honnan indultál és milyen (érzelmi) utat jártál be addig, ahol épp most tartasz? Milyen érzések támadnak benned a következő szavak kapcsán? Figyelj oda, melyik testrészed küldi a választ.

lelki tetszhalott, csipkerózsika, érzelmi elfojtás, „csakazértis!”, ragaszkodás, függés a szülői köteléktől, érzelmi elengedés, sebek nyalogatása, mártír, „kicsi vagyok”, intimitás, az ősök ereje 

Irány előre!

 

A fejlődés következő szintjére értél, ha a  ragaszkodás, a fojtogató szeretet odaadó segítőkészséggé szelidül. Ezen a szinten már jól felismerhető, hogy hol van szükség rá, nem pedig azt biztosítja, hogy mindig szükség legyen rá. A kiszolgáltatottság partnerséggé, a visszautasítás miatti sértődöttség konstruktív együttműködéssé, a félénk önképviselet értékfelvállaló bátorsággá változik. Attól függő tempóban és hatásfokkal, hogy a bizonyos fal kínai Nagy Fal-e, vagy csak hártyaszerű védőburok. Otthonteremtés ösztön azonban nagyon jó inspiráció, ami pedig a Rákban erősen dolgozik, és arra ösztökéli, hogy alakuljon, merjen változni. A mély belső átalakulás mindig energiaigényes és fájdalmakkal is járhat, ezért nincs előre látható időkerete.

Ezen a szinten a kapcsolat már felnőtt. A Rák pontosan látja a helyét a kapcsolatban és tud élni a jogaival. Nem játszmázik érzelmi túláradással és alultáplálással, nem használja fegyverként legendás empátiáját és nem bonyolódik „csakazértis!”- ellen támadásokba. Tudja mikor adhat és mer kérni: segítséget, támogatást, helyet…Felismerte, hogy hol tud erősebb lenni, hol tud többet adni. Nemcsak álmai vannak, hanem céljai is, amelyekért lépéseket tesz. Kiáll magáért a kapcsolatban, nem elszenvedi a feladatokat, hanem részt vesz a kitalálásukban is. És nagyon aktívan bontja a falát: tudatosan, szisztematikusan és folyamatosan. Ízlelgeti az újra meztelenséget. És élvezi, hogy éri a FÉNY. Újraéleszti a vevőkészülékét és nem győzi fogadni a pozitív jelzéseket (is).

A Rák sejti, hogy ő jóval több, mint ami látszik belőle: ősei hosszú sora virágoznak ki benne, a lelke olyan sokszínű, és nagy kár, hogy mások ezt nem fogadhatják be. Ezért sokszor nem is próbálkozik megmutatni mindazt, ami ő valójában, megelégszik azzal a szelettel, ami szükséges a szeretet-áramláshoz. De persze ettől belül nem elégedett, hiszen ha ő maga a teljes szeretetét adja, akkor ugyanezt joggal várja el. A baj csak az, hogy nem feltétlenül azt kapjuk, amit adunk. ..

Mi tegyek?

Íme három módszer ahhoz, hogy feljebb lépj:

1.) Emlékezz! Ebben amúgy is jó vagy, fordítsd az előnyödre ezt a képességedet. Tedd ki a szeretteid, példaképeid fotóit. Legyenek szem előtt a teljesítményeidet elismerő oklevelek, emléktárgyak (sport, hobbi, munkahelyi siker). Ezek a tárgyak emlékeztetnek mindig, hogy mennyi érték rejlik benned és a nehezebb napokban is erőt adnak.

2.) Törekedj az egészséges kockázatvállalásra. Ez a középút a passzivitás és az óvatos kezdeményezés között. Önbizalmad akkor erősödik, ha fejleszted. A meggyőződésedet, hogy képes vagy megtenni valamit teszteld rendszeresen: keress kihívásokat, nézz szembe ismeretlen helyzetekkel. Így bizonyosodhatsz meg róla, hogy mennyi érték rejlik benned amiről most még nem is tudsz.

3.) Érzelmi objektivitás önmagaddal szemben: ha elbizonytalanodsz, tanácstalan vagy lépj hátra és nézz rá önmagadra, a helyzetedre, a dilemmádra távolabbról. Így elszakadsz a téged befolyásoló érzelmektől és könnyebben tudsz jól dönteni. Ráadásul lehet, hogy egész új irányok is a látókörödbe kerülnek.

Áramlásban

 

A legfelső szint itt a mobilitásról szól: a passzív visszahúzódástól a kinyílásig vezet az út. A végállomás pedig a patak-szimbolizálta lágy, de folyamatosan áramló-adó önérvényesítés és partnerség a kapcsolatban. Egy mondattal kifejezhető ennek a szintnek a miben léte: „Itthon vagyok, hazaérkeztem.” A tökéletes, kölcsönös odaadás megélése van jelen a kapcsolatban, olyan érzelmi egybecsengés, ami masszív védőfalat képez. Fal tehát továbbra is van, mert a burokra szükség van (magzatburok!), de már nem elválaszt, hanem összefog. A Rák-kapcsolat legfelsőbb szintén a határok elmosódnak és a MI-érzete dominál. Egészséges szimbiózis alakul ki, aktív érzelmi megéléssel, feladatmegosztással és folyamatos lelki fejlődéssel a kölcsönösség jegyében. A jó lelki kondícióban lévő Rák a lehető legtökéletesebb hátországot tudja biztosítani a kapcsolatnak: bíztat, segít, viszi a feladatot és küzd a célokért. Folyamatos a flow-élmény, ami számára annyira elengedhetetlen. Méghozzá a szeretet flow-élménye, ami pedig a fogadó, a szeretett személyek számára is elengedhetetlen.

Két könyvet ajánlok a figyelmedbe arra az esetre, ha szeretnél még közelebb kerülni önmagadhoz:

Erich Fromm: A szeretet művészete segít átalakítani a benned működő szeretetérzést úgy, hogy nehézségek nélkül megélhető legyen

C.P.Estes: Farkasokkal futó asszonyok című könyve pedig gyönyörűszép meseelemzéseken keresztül visz el a legbensőbb önmagadhoz

Egy csomó gondolat kimaradt a cikkből, mert nem akartam a terjedelmet a végsőkig fokozni. Holnap jön a kibővített változat, ínyenceknek! 😉