esoteric-652639_1920Vissza-visszatérő téma az asztrológiában, hogy mekkora jelentősége van az éves előrejelzéseknek, illetve mi olvasható ki belőlük. Két szemszögből már korábban körbejártam a témát itt és itt ), most a személyes horoszkóp előrejelzések helyes értelmezésének újabb aspektusa következik.

 

Történeti áttekintés röviden és az aggályok

Mióta világ a világ mindig érdekelte az emberiséget a jövő. Ám a jövő sosem adta könnyen magát, mint Yoda Mester is említi a jövő mindig ködbe burkolózik és ezt nem árt komolyan venni. A ma emberének, aki különösen bizonytalan és önbizalomhiányos és aki elveszettnek érzi magát a korlátlan lehetőségek útvesztőjében különösen vonzó téma a jövő kifürkészése. Ert nem akarunk a jelenben lenni és itt és most teremteni, a késztermékekben hiszünk, mintha jövő is egy már létező valami lenne, amit csak el kell érni. Pedig nem! A jövő épp most formálódik, méghozzá általunk.

Mielőtt bárki beleunna a filozófiába gyorsan leszögezem, hogy az asztrológia valóban képes a jövőt láttatni, és ez az ága talán a legősibb mind közül. Az viszont egy más kérdés, hogy mi tudjuk-e értelmezni, helyesen használni a kapott képet. Az asztrológia minimum 6000-8000 éves múltja miatt sokat foglalkozott a jóstechinikája tökéletesítésével, ám azt is tudnunk kell, hogy a sok ezer évvel ezelőtt élt emberk világlátása és tudatszintje messze meghaladta a miénket. Mi a sötét korban élünk, amikor a jósmódszerek megszülettek akkor az aranykor volt (erről Hamvas Bélánál érdemes olvasni). A módszer tehát részben rendelkezésre áll (részben elveszett) és működőképes, csak a mi vevőkészülékünk csökevényes az értelmezéshez. A pontos értelmezésehez.

 

Támpont vagy ködösítés?

Ettől függetlenül évente a szülinap táján érdemes ránézni a következő évünkre, mert ha nem is tökéletes vázlat, de egy komoly inspirációs erőtár hullhat az ölünkbe az éves horoszkóp elemzése által. Mi látható meg benne bizonyosan és számunkra is pontosan? Az adott évre az erőforrásaink mibenléte, a tendenciák iránya, az intenzív életterületek. Ezeken belül az is kiderül, hogy hova érdemes összepontosítani és hova nem, a kudarc elkerülése végett, továbbá hogy a dédelgetett terveink megvalósulása időszerű-e vagy jobb olyasmibe vágni inkább a fejszét, amit az Univerzum is támogat. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a ma emberének soha nem látott lehetőségei vannak pl. karriert építhet Alaszkától a Tűzföldig, ami nemhogy pár ezer éve de 100 éve is még elképzelhetetlen volt és ez azt eredményezi, hogy a horoszkópból kiolvasható szimbólumok magyarázata elképesztően széles skálán mozog. Mondok egy példát: egy jól energetizált tízes ház az éves előrejelzésben jelenthet felívelő karriert, az anyával való viszony rendeződését, a régóta hordozott célok mesés megvalósulását, elindulást egy kibontakozás irányába, markáns öndefiníciót a függetlenség jegyében és még vagy 10 dolgot legalább, arról nem is beszélve, hogy ház helyzete, a benne lévő bolygók és fényszögek még tovább sokszorozzák a lehetőségeket. Vagy épp szűkítik azokat. Bajos tehát konkrét, listaszerű magyarázatokkal szolgálni. Én magam azt szeretem, ha kliens elmondja, hogy ő mire gondolt, merre menne, milyen energiákat érez magában az adott témával kapcsolatban, mert akkor könnyebb számára is megnyugtatóbb megoldást találni a szimbólum-halmazon belül. Ha csak azt mondjuk el, amit az asztrológus lényegesnek, reálisnak vagy megvalósulónak lát, akkor nem a kliensnek adunk tanácsot az ő helyzetébe beleállva, hanem egy leckét mondunk fel. Számomra ködösítésből akkor kerülünk a tisztán láthatóság térfelére, ha személyessé tesszük a szimbólumokat azaz az aktuális élethelyzethez illesztjük őket. A fenti példánál maradva egy beteg anya ápolása esetén felesleges a mesés karriert emlegetni, ehelyett mondhatjuk, hogy az út valószinüleg befejeződik és a lezár megnyugtató lesz, miközben új lehetőséges is beindulnak. Sosem lehet igaz, ha csak egy jó út mutatkozik (vagy ezt tukmálják), és mindig legyen gyanús, ha a belül égető gondolatunkra semmi lehetősége sem mutatkozik.

concept-1229913_1920

Konklúzió

Az éves előrejelzés akkor nagy segítség, ha el tudjuk fogadni a belőle kihámozott tendenciákat és nem ragaszkodunk feltétlenül a saját ideáinkhoz (jó esetben a kettő egybe is esik). Persze ehhez kell a személyesség és az analógiák megfelelő értelmezése. Így nem esünk az önbeteljesítő jóslat csapdájába és a szabad akaratunk nyújtotta választási lehetőségeket is élvezhetjük. Humbugmentesen.

Ami pedig az előrejelzések gyakoriságát illeti a féléves ciklusok olykor indokoltak lehetnek, de ennél gyakrabban nem érdemes tanácsot kérni, hacsaknem valami mérföldkő-jellegű helyzet állt elő. Optimális esetben a szülinapkor kapott információ-csomag épp elég muníciót ad az évre.

TUDTAD, hogy a PAT-feliratkozók a szülinapjukon nemcsak egyedi ajánlatot kapnak tőlem, de idén egy ingyenes éves motivációs füzetet is, ami segít mérleget vonni az előző személyes évről és megvalósítható terveket szőni a következőre?

Legyél te is PAT-feliratkozó , vagy ha már az vagy, a szülinapod táján figyeld a postaládádat! 😉