A horoszkpapirformaóp elemzéssel kapcsolatban gyakori dilemma, hogy mi történik, ha nem válik be a jóslat. Ilyenkor ki a „hibás”: a Sors, az asztrológus, vagy mi magunk. Az első nyilván kizárt.

A felvetés, hogy nem jön be a papírforma, egyidős a horoszkópelemzéssel, nemcsak a ma embere izgul emiatt. Álljon itt egy ősi tanmese, amely a fenti kérdésre is választ ad.

Volt egyszer egy asztrológus, aki büszkén hirdette, hogy ismeri  a csillagjóslás minden csínját-bínját. Olyan gőgös volt, hogy tévedhetetlennek gondolta magát. Hogy megmutassa képességeit, vándorútra indult a fiával együtt.

Egyszer csak keservesen sírni kezdett, és amikor megkérdezték tőle, miért sír, ezt válaszolta:

– Azért sírok, mert a fiam hét nap múlva meg fog halni és már most elkezdem gyászolni.

– Addig még annyi minden történhet, és az is lehet, hogy elszámoltál valamit. Márpedig akkor teljesen feleslegesen keseregsz. 

– Előbb esik le a Nap és a Hold az égből, minthogy én számítási hibát vétsek!- mondta a jós felháborodva.

Eltelt hat nap és a fiú remekül érezte magát, nyoma sem volt betegségnek. Mivel a hetedik napon sem tűnt úgy, hogy  a gyerek meg fog halni, a jós, hogy megőrizze hitelét, megölte a gyereket. Eleinte az emberek megrökönyödtek, később azonban tisztelni kezdték, hiszen bevált a jóslata, ezért megérdemli a megbecsülést.

Eddig tart a történet. És mint látjuk, nagyon is rajtunk múlik, hogy bejön a papírforma, ha a képlet felállítása megfelelő volt.

A téma erősen vita-szagú, mondd el a véleményed itt vagy a Facebook-on!