Rengetegszer hallottam már –és amolyan szakmai ártalomként fogom fel-, hogy „azért nem hiszek a horoszkópban, mert félek, hogy kondicionál”. Megerősíthetem, a horoszkópelemzés valóban bír önerősítő hatással, és nincs is ezzel semmi baj, ha a „jóslat” pozitív. De nézzünk egy kicsit a dolgok mögé!

Mindannyian tapasztaltuk, hogy ha számítunk valaminek a bekövetkeztére, az nagy eséllyel be is fog következni, mert a viselkedésünkkel, hozzáállásunkkal növeljük az esélyeket. Úgy állunk a dolgokhoz, hogy a számításunk beváljon, beleállunk az ún. önerősítő ciklusba: számítunk a sikerre, ettől az be is következik, ami meggyőz arról, hogy jó volt a számításunk. Sajnos negatív esetben épp így működik. Az elvárás szerinti eredmény igazolja az elvárás igazságát.

Az önmegvalósító jóslatok működési mechanizmusát pszichológiai kísérletek bizonyították, tehát tudományos ténnyel állunk szemben.

angel-669262_640

De hogyan válik a horoszkóp önbeteljesítővé? A horoszkóp „varázsereje” nézetem szerint épp abban rejlik, hogy megerősít: elhatározást, belső érzetet, a még csak csírájában lévő vágyakat. Ha az elemzés lelkiismeretes, akkor a pozitív elvárások valóban határozottabbakká és így erősebb teremtő vagy bevonzó erőkké válnak. Önmagában azonban a horoszkóp nem képes önbeteljesítő jóslattá válni, csak abban az esetben, ha a kapott válaszokat reális lehetőségként képzeljük el. Két dolgot nagyon fontos észrevennünk: egyrészt a „képzelés” súlyát, mert minél inkább képként vizionáljuk a kívánt eredményt, annál nagyobb eséllyel válik valóra! Hiszen a tudomány is megállapította, hogy így működünk. Másrészt azt is, hogy a csillagok nem kényszerítenek, ahogy  a mondás tartja, hiszen csak lehetőségeket jelölnek, nem kényszerpályákat, amik elkerülhetetlenek. Az önvalóra váltás tehát magától sosem működik, azt mi működtetjük, vagy nem, döntésünk szerint.

 

Feltételezem, hogy azért fordulunk asztrológushoz, hogy megerősítést kapjunk, lehetőleg motiváló és pozitív formában. (A negatív kinyilatkoztatásokkal és túl egyértelmű, sarokba szorító feltételekkel dolgozó szakiktól inkább idejében köszönjünk el.) Ha pedig buzog bennünk a vágyott és őszinte cél, akkor az meg fog valósulni! Akár szerepel rá jelzés a horoszkópban, akár nem, hiszen szabad akaratunk van. Amennyiben viszont olyan célokért tudunk lelkesedni, amit a horoszkóp is felmutat az adott időszakra, akkor még könnyebb dolgunk lesz. A horoszkópelemzés, mint önbeteljesítő jóslat tehát arra jó, hogy szelektálja az aktuális célkitűzéseinket és megmutatja, hogy hova fókuszáljunk pontosan. Innen már könnyű a dolgunk. Vagy legalábbis jóval könnyebb.