A Vénusz-sorozat első és második része után a víz elem három csillagjegyének -RÁK, SKORPIÓ, HALAK- Vénuszait vesszük szemügyre. Velem tartasz?

A Vénusz párkapcsolati jelentősége köztudott, így akkor is érdekes lehet számodra a következő három bekezdés, ha te nem, de a párod érintett a témában, vagyis a Vénusza valamelyik vizes jegyben leledzik. Nem tudod melyik jegyben áll pontosan a Vénusz a kérdéses horoszkópban? Nézz utána itt.

Elsőként lássuk a trió legnehezebben mozgásba lendülő, legóvatosabb, legfélénkebb, de legelkötelezettebb versenyzőjét, a Rák Vénuszt. Ez a Vénusz kötődésre született, de erről hajlamos magát-tapasztalatai miatt- lebeszélni. Emiatt válogatósnak, kekecnek tűnhet. Pedig nem ilyen, pusztán félénk, szorongó és maga sem érti, hogy miért. Itt most kiderül: mert minden kapcsolati minta (női generációkon át) tárolódik a szívében és aktivizálódik is, amint feltűnik Valaki, aki érdekes lehet. Ekkor egy ellentmondásos helyzet alakul ki: alig várja, hogy elmélyüljön a kapcsolat és ugyanakkor nagyon védi a határait is, ami nem gyorsítja meg természetszerűleg a szerelem kibontakozását. Ebben a fázisban (értsd: társkeresés, bármely életkorban) érdemes „kiírni” az érzelmek, amelyek a kapcsolat ellen dolgozhatnak. Fontos szerepük lehet az álmoknak is és jót tesz bármilyen művészeti tevékenység abszolút amatőr szinten is. A lényeg a páncélok levedlése, amely egy kiadós érzelmi nagytakarítással érhető el. A kapcsolat működtetése közben a Rák Vénusz helyzete sokkal könnyebb, elég ha, figyel a belső megérzéseire és képviseli az igényeit. Sem a sértődés, sem a begubózás nem jó taktika hosszú távon. A falhúzás nem oldja meg a problémákat, sőt a kapcsolat gyökerét is elszigeteli. Válogass inkább a kibeszélés és feloldódás eszköztáraiból. A másik sarkalatos tanulnivaló –az önfékezés leküzdése mellett- a kilépés, elengedés felvállalása. Kilépés túlhaladott helyzetekből és az érzelmi sallangok hátrahagyása. Ezek folytonos feladatok a Rák Vénusz életében, sok odafigyelést és tudatos önterápiás munkát követelnek, itt is segítenek a művészetek, főként az írás és a zene.

 

Lényegesen eltérő érzelmi állapotokat él meg a Skorpió Vénusz tulajdonosa a fentiekhez képest. Rá a végletes hangulatingadozások, az érzelmi hőfok „indokolatlan” változása jellemző. Impulzív, elsöprő, állandóan napirenden lévő mély érzéseket akar. A társa azért érezheti gyakorta azt, hogy szinte felfalja, bekebelezi és kifacsarja, mert egyrészt minden érzést a lehető legmélyebben akar átélni (a fájdalmat is!), másrészt elemi vágya, hogy mindig érezze a közelséget és a kötődést. Valóban mindig. Terhelő lehet ez mindkét félre nézve, főleg akkor, ha a horoszkóp más elemei önbizalomhiányra engednek következtetni és a kapcsolatban megjelenik a féltékenység is. A kapcsolat elején már jól észrevehetők a fenti „tünetek”, így el lehet dönteni, hogy vállalható-e ilyen működés mellett a kapcsolat. Elárulom, nagyon nehéz nemet mondani, mert a Skorpió Vénusz szexuális vonzereje elsöprő erejű. Már egy érintés is olyan érzelmi energiákat szabadít fel, aminek nehéz ellenállni. A Skorpió Vénusz ritkán gondolja magáról, hogy kívülről jövő unszolásra kellene változnia, ezért bármilyen recept a moderálására csak akkor hatásos, ha ő maga észleli annak szükségességét. Akkor viszont bárkit megszégyenítő módon regenerálódik, újul meg és alakul át egészen mássá. A leghűségesebb Vénusszal van dolgunk, nehezen nyílik meg és szavaz bizalmat, de ha ezen túljut, a végsőkig kitart. És ugyanezt várja el…! Annyi bizonyos, hogy aki Skorpió Vénusz választ maga mellé az egy életre szóló kalandra kötelezi el magát: hullámvasúton utazik, túlél, bejárja az 1001 éjszaka csodáit és megismerkedik önmaga sosem tapasztalt érzelmi mélységeivel.

 

A Halak Vénuszról nekem egy mosolygós óvó néni jut eszembe, aki végtelenül szelíd, megértő, törődő, érzékeny és mást sem szeretne jobban, mint örömet szerezni. Tényleg ilyen. Boldogan tesz meg mindent, ha azt látja, hogy ez a másiknak JÓ. Nem manipulál, nem játszik szerepet és nem csak egyet kér: őt is szeressék. A bökkenő az, hogy maga sem tudja igazán, hogy mitől érezhetné magát szeretve, ebből kifolyólag bár felismeri az érzelem-igényét, hajlamos róla lemondani. Nehezen tudja megkülönböztetni az őt szolgáló és az ellene dolgozó erőket, belesétálhat méltatlanul alárendelt szerepekbe és már az elején is ködösnek látszó helyzetekbe. Álmodik és álmodozik, nehéz számára lehozni a szeretetet a földre, azaz belátni azt, hogy nem mindenki  JÓ. A Halak Vénusz nem kötődni és kapcsolódni, hanem feloldódni vágyik, méghozzá érzelmileg teljesen egybeolvadni azzal, aki mellette van. Ez az oldhatatlan vágy akkor is jelen van, ha épp egyedül van, ha pedig kapcsolatban él, teljesen átadja magát a „mi”-érzésnek, az „én” háttérbe szorul. Nem mindegy, hogy kit válasz és kiben keresi az egységélményt ilyen intenzitással. Nagy tanulás a Halak Vénusz számára a rózsaszín szemüveg letétele, a valós igények felmérése és a nemet mondani tudás.  A legtöbb esetben szükséges olyan csoportmunka vagy egyéni önismereti kalandozás, amely a határok fixebb megtartását és az objektív mérlegelést fejleszti, erősíti. Ez a Vénusz a legérzékenyebb, de a legfogékonyabb is: minden ingert megérez és mindet felvesz, hordoz. Azonban az empátiával is bánni kell tudni ahhoz, hogy ne  felemésztődés legyen a vége. A legmegértőbb és legodaadóbb társ akkor, ha a csalódásaiból építkezve át tud alakulni, és megtalálja a maga valódi szeretet-nyelvét.

Hasznos olvasmány bármelyik Vénusz felfedezéséhez Gary Chapman: Egymásra hangolva.  A könyvet innen ingyenesen letöltheted.

Tetszett? Dobj egy lájkot! 😉