A napokban, május közepén az Uránusz a Kos jegyéből átsétál a Bikába, és ezzel lezárul egy hektikus, 8 éven át tartó korszak. Persze nem varázsütésre, hanem szépen lassan. Az új, Bika Uránusz-időszak 2026 áprilisáig tart majd, és mivel ez egy hosszú menet, az áthangolódás mindannyiunk számára kézzel fogható és érzékelhető lesz.

Mielőtt a Bika Uránusz -különösen – párkapcsolati jellegzetességeit megvizsgálnánk, azt javaslom nézzünk hátra és idézzük fel, hogy az elmúlt 8 év milyen párkapcsolati fejleményeket hozott. Mennyire volt nyüzsgő, kreatív, pálfordulásokkal és szabadságvággyal teli ez az időszak? Mennyire sikerült meglátni és megélni a Kos Uránuszi energiákat? Ha kész a leltár, jöhet az előre tekintés.

Mint mindig a tranzitoknál, most is érdemes szem előtt tartani, hogy ott erősödik fel a hatás, ahol a Bika jegye a horoszkópunkban van. Nem biztos, hogy ez épp a párkapcsolat területe (deszcendens, hetes ház), ámde a Vénusz (Bika)- Mars (Uránusz) találkozás miatt a párkapcsolati érintettség mindenkinél előjön, eltérő mértékben.

A Bika, mint tudjuk a megfontoltság, kényelem, stabilitás hármasságában hisz. Nos az Uránusz ezekben épp nem ;-). Az Uránusz a Mars felfokozott verziója, azaz jóval mozgékonyabb, szabadabb, határtalanabb és főképp kockázatvállalóbb, mint a földön négy lábon álló (de szíve szerint inkább fekvő) Bika. Mit kezd ez a két erő egymással? Ráadásul bennünk, hiszen a dráma nem kívül zajlik igazán? A káosz stabilizálódik? Vagy a biztonság kerül folyton megkérdőjelezésre? Egy biztos: mindkét erő hatni akar, és rajtunk múlik mennyire vagyunk képesek uralni, sőt összhangba hozni őket.

Ilyen jelzők jutnak eszembe, amik közül ha nem is mind és ha nem is mindig, de olykor biztosan előkerül a következő években egy-egy: a kapcsolat szilárd alapra helyezése nem hétköznapi módon, extrém romantika és extrém érzelem-mentesség, fokozott kötődés és fokozott elvágyódás, a kapcsolat anyagi dimenzióinak előtérbe kerülése.

 

Az ideális állapot: a kikötő-hatás

Ha adott egy nyugvó pont és egy folyton mozgásban lévő dolog, akkor az engem a kikötőre és az oda vissza-visszatérő járművekre emlékeztet. A Bika a kikötő, az Uránusz a hajó (vagy a repülő!).

Ha a kapcsolatra vetítjük rá ezt, akkor egyik fél lehet a kikötő, de az is lehet, hogy maga a kapcsolat az. Mindkét elem lényeges: a biztos pont igénye is és az elszakadás-visszatérés lehetősége is. Az elszakadás alatt nem feltétlen a kapcsolatból való kilépést értem, hanem a szabadságot. Kinek mit jelentsen ez.

 

A kevésbé ideális állapot: a ragasztó-hatás

Van az a helyzet, amikor a feleket valami összetartja, jellemzően az anyagi biztonság, a Bika ugyanis erre kényes. Nem annyira fényes már együtt, de az összetartozás-érzés erősebb, mint a függetlenség vagy kalandkeresés vágya. Nem idilli a helyzet, de nem is rossz, amolyan langyos víz, ami olykor hideg zuhany vagy épp gejzír-fröccs. Az Élet (Uránusz) kezeli a csapokat, és néha felfrissül a medencénk. Aztán minden szépen visszazökken a megszokottságba. Ez így elketyeg akármeddig.

 

A legalacsonyabb megélés: a kalitka-hatás

Az állóvízben ücsörögni még jópofa, a Bika-elvvel nagyon is összefügg, az Uránusz meg élvezi az időnkénti frissítő áramlatot. Ami viszont ezen a szinten van, az inkább nehézség és súly, mint komfort. A kapcsolati ragasztó ugyanis ezen a szinten nagyon masszív és korlátozó, nyoma sincs a szabadságnak, a hóbortosságnak, a szövetségnek. Kétféle megélés lehet: a jobbik verzió, hogy ez egy gazdasági együttműködés, a párkapcsolat arról szól, hogy ketten könnyebben boldogulunk, mint egyedül, pl. kevesebbe kerül a rezsi. A másik lehetőség, hogy még gazdasági előny sem származik az együttlétből, pusztán a szükség a habarcs a kapcsolatban: a gyerek, a törlesztőrészlet, vagy a megoldhatatlan lakáshelyzet külön-külön.

A három változat három szintnek felel meg, az Uránusz mozgástere egyre szűkül ahogy lejjebb haladunk. Az utolsó esetben már a kapcsolatban semmi uránuszi nincs, a Bika nyert és kiszorította teljesen az életenergiát, a megújulási lehetőséget a kapcsolatból. Persze az Uránusz nem hal meg csak átalakul, ne gondoljuk, hogy egy ügyes húzással ki lehet iktatni. Felüti ő a fejét a kapcsolaton kívül, ha belül nincs tere! Ne csodálkozzunk, ha megjelenik a bizonyos szikra, vagy furcsa helyzetek kezdenek vonzóvá válni. A szabadságra szükségünk van, elemi igényünk, a párkapcsolatban is. Ha az „eredeti” kapcsolat túl szűk kalitkának bizonyul, akkor keresünk egy másikat ( mellette), ami szellősebb. De az eredetihez is ragaszkodunk, hiszen a biztonság is igény.

Azt nem állítom, hogy minden kapcsolat végigjárja a következő években mindhárom stádiumot, azt viszont érdemes megnézni, hogy épp most melyiknél tartunk, mert a tendencia adott. Illetve felfele is lehet változtatni, csak az nagyobb energiabefektetést igényel.

A következő kérdések segíthetnek elkerülni a lefelé haladást, illetve tisztázhatunk egy-két pontot annak érdekében, hogy jobban átérezzük a Bika Uránusz analógiáit a következő 8 évben:

  • Kényelmesnek vagy boldognak érzed magad a kapcsolatodban?
  • Megérdemel a párod?
  • Mi jelent számodra stabilitást és mi jelent szabadságot egy kapcsolatban? Ebből mennyit élsz meg most?
  • Mit jelent számodra a hűség és az ellenkezője?
  • A Bika dolgos és türelmes: hogyan jelennek meg ezek a jelzők a párkapcsolatotokban?

A legjobb ezeket együtt átbeszélni egy pohár bor/limonádé mellett a naplementében, amúgy bikásan!

A társkeresés Bika Uránusszal

Remélem nem lesz közöttünk olyan, aki 2026-ig permanensen társat keres. Mert akkor ő a Bika kitartását valósítja meg :-). A következő 8 évben társkeresőként úgy akarunk biztosra menni, hogy egyúttal a bizsergést is át akarjuk élni. Hááát, nem lesz könnyű. Inkább válasszunk egy irányt: biztonság vagy különlegesség, és a másik analógiát akarjuk csak szolidan, ne egyenlő mértékben. Tartsuk szem előtt, hogy választanunk kell, ha nem tesszük, senki sem lesz elég jó.