A Szaturnusz mindig szállít -legalábbis nekem- valami aktuális tanulnivalót. Párkapcsolati vonatkozásairól nem sok szó esik másutt, pedig szimbólumrendszerében ez a téma éppoly lényeges… Az előző részben az 1969. májusa és 1980. szeptembere között születettek alaphoroszkópjaiban vizsgáltuk meg a Szaturnuszt abból a szempontból, hogy melyik jegyben milyen párkapcsolati leckét mutat, és van-e összefüggés a társkeresési kudarcok, konfliktusos kapcsolatok, magányos évek és a Szaturnusz csillagjegybeli elhelyezkedése között. A Szaturnusz életre szóló párkapcsolati tanításait térképezzük fel, folytatva a már megkezdett munkát.

Amint az köztudott, a Szaturnusz lassan halad a zodiákuson keresztül, átlagosan 2,5 évet tölt egy jegyben, szimbólumai között pedig a korlátainkra, karmikus feladatainkra mutat rá. Fontos, hogy melyik életterületünket terheli meg avagy teszi bölcsebbé jelenlétével, de az is lényeges, hogy melyik szaturnuszi korszakban születtünk, ugyanis ennek megfelelő alapfeladatot hozunk. Most négy korszakot nézzünk meg részletesebben, a Szűz Szaturnusznál hagytuk abba a vizsgálatot. Jönnek a Mérleg, Skorpió, Nyilas és Bak karmikus párkapcsolati leckék, időben pedig az 1980. szeptembere és 1991. februárja között illetve az 1950. novembere és 1962. januárjában születettek érintettek.

 

Szaturnusz a Mérlegben: kihez is ragaszkodom…?

szaturnusz a mérlegben

szaturnusz a mérlegben

 A vizsgált időszakunkban a Szaturnusz 1980. szeptember 21-től 1983. augusztus 25-ig. illetve 1950. november 20-tól 1953. október 23-ig tartózkodott e jegyben és a Hagyomány szerint itt jó helyzetben van, ám én ezt kétlem. Közhelyszerű, hogy a Mérleg nehezen dönt, ha párkapcsolatról van szó, neki könnyen elég jó bárki. A Mérleg Szaturnuszúaknál ez a kép akként módosul, hogy hamar alkalmazkodnak, de hamar meg is bánják és jön a se vele, se nélküle korszak. Vagy nehezen köteleződik el (mert válogat), vagy kötelességtudóan fogadja a kezdeményezést (de nincs igazán meggygőződve az érzéseiről). E kettő korszakosan változik. Ide vágó téma a kapcsolatfüggőség és a párhuzamos kapcsolatok jelenléte is. A társkereséssel tehát nincs baj, a baj ott kezdődik, ha talál is valakit (illetve ha nem…). Az elköteleződés ugyanis nehezen megy, amíg csak udvarlás van, addig vállalható a kapcsolat, amint azonban komolyra fordul a kapcsolat sorsa a Mérleg Szaturnusz stresszelve érzi magát az elvárásoktól, a „nem szeretem”-jellegű együttműködési rutinfeladatoktól. Rémisztő tudat alatt számára, hogy egy kapcsolat lehet „végleges”, ezért működésbe léphet a hárítás valamely formája, ami ledermedéshez (minden mindegy), vagy akár meneküléshez vezet.

A Mérleg Szaturnusz leckéje: A fenti diagnózis kellően kiábrándító, azonban egyáltalán nem kell lemondani a harmonikus párkapcsolatról Mérleg Szaturnusszal sem, csak épp dolgozni kell érte. Először is tisztázni kell a valós igényeket, meg kell erősíteni az önbizalmat. Persze ez sosem lehet tökéletes, de a lehető legoptimálisabbra azért lehet törekedni. Ezek azért fontosak, mert meg kell tanulni párt választani: bölcsen és időt állóan. Nem mindegy, hogy ki az! Így kevesebb lesz a  meglepetés (mert kevesebb a párra vetített projekció) és a ragaszkodás is jóleső, görcsmentes tud lenni.

 

Szaturnusz a Skorpióban: tényleg ezt akarom…?!

skorpió szaturnusz

 A Szaturnusz 1983. auguszttus 25-től 1985. november 15-ig, illetve 1953. október 24-től 1956. október 15-ig tartó Skorpióbéli tartózkodását vizsgáljuk. A földies karma bolygó a víz-jellegű Skorpióban lényegesen jobban érzi magát, párkapcsolati szempontból mutatott hatásairól, mivel október elejétől a Szaturnusz ismét e jegyben vándorol,  ebben a friss blogbejegyzésben adok részletes bemutatást.

 

 

szaturnusz a nyilasban

Szaturnusz a Nyilasban: közös küldetésünk van!

 A Nyilas jegyében a Szaturnusz legutóbb 1985 november közepe és 1988. február közepe valamint 1956. október közepe és 1959. január 5-e között járt. Az ekkor születettek párkapcsolati szempontból azt tanulják egy életen át, hogy miként higgyenek a kötődéseikben. A kezdeti lelkesedés rendszerint csalódásokkal végződik, a Nyilas Szaturnusz komoly tapasztalati élményeket kíván: sok ismerkedés, sok kapcsolat, sok tanulság. Az elmélettől –az elvektől, kinyilatkoztatásoktól- el kell jutni a  gyakorlatig, majd meg kellene őket változtatni, méghozzá anélkül, hogy erre külső nyomás (társ) kényszerítene. Igen, itt a Szaturnusz változás-nyomást gerjeszt aktívan, ami megnyilvánulhat folyamatosan párkeresésben (valahogy ő sem az igazi), elméletek tanulmányozásán át (melyik tan mit mond a témáról) a kívül tökéletes, belül épp csak működő kapcsolatok üzemeltetéséig. Persze önmagában egyik sem jó megoldás. A feladat a befele nézéssel tisztul ki. Amíg csak a tanácsokat, önismereti élményeket és kedélyes felszíni együttlavírozásokat gyűjtjük, nem jutunk sokkal előrébb. Gyakorolni, fejlődni, haladni, nem leragadni és nem elmenekülni…teljes odaadással és meggyőződéssel kitartani és felvállalni.

A Nyilas Szaturnusz leckéje ebben áll, hogy eljussunk a közös nyűgtől, a nehezen cipelt hétköznapi terhektől a küldetéstudatig: nekünk együtt kell lennünk és mennünk az Úton. Az elérendő nemes cél a Nyilas Szaturnusszal születetteknek az, hogy felvállalva a kapcsolati kellemetlenségeket, időnkénti nehézségeket meglássák egymásban a Segítőt, Tanító és Támogatót. Érezzék a feladat súlyát, de ne rettenjenek meg tőle, hanem kezeljék Nagy Kalandként, amit egymásért egymás mellett élünk át. Amíg mindkettőnknek jól esik.

 

szatunrusz a bakban

Szaturnusz a Bakban: ha megnyerte, hadd vigye!

 Bak Szaturnusszal bírnak mindazok, akik 1988. február közepe és 1991. február 10 között továbbá 1959. január 6-tól 1962. január 6. között születtek. Itt aztán elkötelezett és céltudatos személyiségekkel van dolgunk. Már a keresgélést sem bízzák a véletlenre, nekik találták kis a megfelelő „helyeket”, ahol célszerűen, szakszerűen és hatékonyan lehet ismerkedni. E típusnak leginkább a hagyományos társkereső irodákat tudom elképzelni vagy pedig a céges partykat. Kizárólag önmagához hasonló társadalmi helyzetben lévővel áll szóba, mert ő igazán komolyan gondolja. Ha itt az idő ismerkedik, dönt, felvállal és kitart. Túlon túl is. Reguláz, nevel és támogat. Túlon túl is. nagyon erős a felelősségérzet, amolyan kishercegi módon: felelős vagyok azért, akit megszelíditettem. Pedig mindenki önmagáért felelős elsősorban, és a másokért vállalt alázat nem helyettesíti a saját sorsunkért, elmulasztott életfeladatainkért vállalt felelősséget. Ebbe beletartozik az is, hogy nem mindig, végig, gürcölve kell cipelni. Van, hogy letenni egy terhet bölcsebb.

 A Bak Szaturnusz párkapcsolati leckéje a tanulás: merni felvállalni és vinni és merni letenni és változni, ha a kijelölt meder már nem járható. Változni: félelmek nélkül. Újratanulni önmagunkat újra és újra és az új önmagunk által generált kapcsolatot újra felvállalni. Vagy nem felvállalni méltósággal. Összhangba hozni a család-karrier-saját célok-közös érdekek hálózatát talán a legnagyobb feladat a Bak Szaturnusz számára. Menni fog, ha nem sürgeti, macerálja önmagát és a párját, továbbá nem sokat ad a külvilág értékítéletére. Az alázat önmagunk felé olykor sokkal nagyobb munka. H amár a közmondásoknál tartunk, inkább az okos enged… kezdetű lenne a cél.

Van egy jó téma-ötleted, amiről szívesen olvasnál? Javaslatodat mondd el itt .