Szerepeink és a Hold

Szerepeink és a Hold

Az előző héten a napjainkban igencsak változásban lévő női szerepeinket onnan nézve kezdtük boncolgatni, hogy mire hajlamosít a horoszkópunkban lévő Hold házhelyzete, azaz mi megy a legkönnyebben. Mennyire támogató vagy inkább önmegvalósító NŐ él bennünk, és mi az, ami a női létből biztosan helyet keres az életünkben. Az ugyanis biztosnak látszik, hogy sem a családanya, sem a karrierista szerepe nem húzható rá senkire vegytisztán, a helyzet ennél árnyaltabb. Szerencsénkre. Az első hat horoszkópház után lássuk a többieket. Mint az előző rész bevezetőjében jeleztem a 7-12-es házas Holddal rendelkezők nagyobb női önállóságra vágynak, így a konfliktusaik is szaporodnak…

 

Hold a hetes házban

A Hold kibújik a Nap árnyékából, egyenrangú fényű partnerré válik. Sokat kísérletezik önmaga fénye megtalálásával, jellemzően másokra vetíti ki a saját tulajdonságait, ezért sok „bosszantó” párral találkozik mindaddig, amíg önmagában meg nem keresi a vakfoltokat. Mások kedvesnek látják és odaadónak, holott önmagát ő nem ilyennek látja. Ő az igazi fele-ség, azaz a párja kiegészítője, másik fele, ezért nagyon nem mindegy, hogy kit választ, kivel alkot egészet, az egészsége függ tőle és jele, amint rossz úton jár. Feladat önmagát megtalálni, nem magát feladva alkalmazkodni és a kompromisszum mértékét jól belőni. Újra és újra.

 

Hold a nyolcas házban 

Ezt a házhelyzetet szeretjük a korán befagyott érzelmekkel, megdermedt kötődési mintákkal azonosítani, egyfajta Csipkerózsika-szerepként. Kétségtelen, hogy ezek biztosan vannak, működnek, de pont a megváltásuk a cél, nem a tovább tárolásuk. Látszólag egy alárendelt Hold-szereppel van dolgunk, de igazából a begubózás, elzárkózás é szorongás csak átmeneti állapot (lehet). Hiszen Csipkerózsika is új életet kezdhet egyszer! Igaz csak akkor, ha már tudja, hogy hogyan álljon a külvilág elé és miként működjön együtt. A női szerepek nagyon nehezen kerülnek a helyükre itt, idő és tapasztalat kell a felismerésükhöz, elfogadásukhoz, de annál erősebb támaszt jelen majd. A megbízhatóság, a lelki terhelhetőség átlagfeletti, a legönzetlenebb támogató és kreatív tanácsadó válhat a kapcsolatban, ha fel meri ébreszteni magát az álomból. A gyakorlatban vekker vagy királyfi e célra nincs…!

 

Hold a kilences házban 

Pallas Athene áll előttünk öntudatosan, okosan, derűsen és szellemi kalandokra éhesen. Fontos a folyamatos önfejlesztés, a tanulás, képzés, szellemi úton-levés. A társnak is tartania kell a tempót, nem maradhat el a tudásszinttől. Mivel állandóan kihívásokat keres itt a Hold, a kapcsolatnak is színesnek, változatosnak kell lennie. Már ha van, mer egyedül mindez könnyebben garantált, vagy egy laza kapcsolat is megfelelőbb. A háztartás vezesse valaki más, a gyerekeknek is sokféle programban vesznek részt, az Élet nem a konyhában zajlik, hanem inkább a dolgozóban. Garantált azonban a csalódás, ha bármelyik helyiség élre tör, vagy akkor is, ha az egyensúly hivatás és család között felborul. A csalódás pedig abból ered, hogy túldimenzionált a funkciók fontossága: voltaképpen egyiket sem kell tökéletesen csinálni, minthogy mégsem vagyunk istennők… Ezt tudomásul véve rögtön könnyebb.

 

Hold a tizes házban

Megkerülhetetlen feladat a női önmegvalósítás. Korán felismeri, hogy miben jó és ekként is cselekszik, bármi áron, elvárásoktól függetlenül. Ugyan cél a család, amire büszkének lehet lenni, de belül legalább annyira cél, hogy a karrier is működjön. Itt a Hold a bezzeganya-funkciót tölti be: minden flottul megy, ha nem, erölteti. Sok motivációja akad, ezek az évek során változnak egy dolog azonban változatlan: a tántoríthatatlanság. Majd ő tudja, hogyan kell: a gyerekekkel bánni, a családot dirigálni, a feladatokat megoldani. Ha egyéb bolygóállások is a személyiség fokozott önállóságára utalnak, szívesen vállal gyereket egyedül. Nem gond önállóan küzdeni, sőt inkább kellemesebb, mint alkalmazkodni.

 

Hold a tizenegyes házban

A női önmegvalósítás itt is szempont, de kevésbé céltudatosan és erőlködve. Ösztönösen jól dönt, majd szívből azonosul a kialakult helyzettel, ami azt eredményezi, hogy mindig jól érzi magát, mert úgy véli, helyén van. Rugalmas és alkalmazkodó, akinek pont ezért (majdnem) minden sikerül; ami meg nem, abból sem csinál nagy ügyet. Ő az a nő, akitől mindenki tanácsot kér, mert hiteles. remek mentor, ezért fontos számára, hogy mindig legyen valakije, akit támogathat. Nem igényel szoros érzelmi közelséget, inkább a barátságban hisz, ami azonban nála szent, és beleférnek az extrák is. Mindenre büszke, amit elért és rengeteg célja van, vonzza az embereket, mert jó az érzelmi kisugárzása.

 

Hold a tizenkettes házban

A Hold ebben a házban nagyon nehéz helyzetben van, ugyanis mindig mások mondják meg neki, hogy ki ő. Így idővel már nem is akarja definiálni magát, beéri a véleményekkel. A megfelelés ebből kifolyólag erős szükséglet, ami ismét messzebb viszi a saját igényeitől, érzéseitől, kibontakozásától. Az alárendelődést, a kiszolgáltatottságot valamilyen területen (kontroll, anyagiak, karrier feladása, az otthon/szülőföld elhagyása) az Élet jelezni fogja. Ez így van jó mindaddig, míg a társsal való egység a fontosabb az önmagammal való egység helyett. Jóhiszeműen keresi a teljes odaadás lehetőségét, ezért sokszor érzelmileg méltatlan helyzetbe (már kiskorban is). A lelkileg önállóvá válás nélkülözhetetlen fejlődési fázis.