valt1Nyomaszt? Bizserget? Megrémiszt? Sokféleképpen reagálunk életünk szükséges kellékére, a lehetőségeink kibontakoztatójára, cikkünk főszereplőjére: a változásra. Itt az idő ránézni, hogy miként fogadjuk az újdonságot az életünkbe: vágyakozva, félszegen, utálva, menekülve, lelkesen, kiváncsian?

Egy korábbi írásomban arról már volt szó, hogy az aszcendensünk minősége nagyban meghatározza az újdonságokhoz való viszonyunkat, most pedig onnan nézzük meg a témát, hogy a bennünk lévő elemi minőségek mire utalnak, és miben tudnak segíteni.

 

 

A változás nagymestere: a Hold

 

Mindenki tudja, látja, hogy a Hold mennyire gyakorta újul meg, alakul át. Mindegyikünk horoszkópjában ott a Hold, tehát mi magunk is időről-időre képesek vagyunk magunkat újjá szülni, csak más és más motivációval, ütemben, elvek mentén attól függően, hogy melyik jegyben áll ez az égitest a horoszkópunkban.

 

HALADÓKNAK: a Hold házbéli helyzete utal rá, hogy melyik életterületen kell, életfeladatszerűen muszáj szemléletet váltanunk. Ezt a területet egészen más színben kell látnunk, mint a felmenőink, meg kell váltanunk őket és magunkat is itt. Az Élet biztosan számos lehetőséget kínál fel, hogy ezt megtehessük, kérdés, hogy igent mondunk-e a kétségtelenül nagy kihívásoknak.

 


Ha TÜZES (KOS, OROSZLÁN, NYILAS)

Látszólag könnyű helyzetben vannak, mert nem néznek rettegve a ködös jövő elé. Nyitott és aktív személyiségek, akik maguk szeretik előidézni az újítást az életükben. A nem saját maguk generált helyzetekkel viszont nehezen tudnak mit kezdeni, sokáig dacból, dühből állnak vele szemben. A tüzes Holdak nagy előnye a lelkesültség, ami azonban szinte mindig idő előttiivé alakítja a helyzeteket. A koraszülött szituációk pedig ritkán életképesek, vagy csak plusz erőbedobással lesznek azzá. Fontos megtanulni a helyes időzítést, eltalálni a ritmust, amihez az kell, hogy a külvilággal is együtt rezegjen a Hold. Jó tanácsadó a lelassulás és mély lélegzetvétel, mielőtt „hű, de belevágnánk”. Bármikor, bármibe.

 

Ha VIZES (RÁK, SKORPIÓ, HALAK)

Bár a Hold e jegyekben alapvetően jól érzi magát, mégsem mindig tudja megragadni az adott szülött a lehetőségeit maximálisan. Ezekre a Holdakra ugyanis a passzivitás, a kivárás a jellemző: inkább szenvednek (először a kinőtt helyzettől, majd a változástól), mint hogy proaktívan kezükbe vennék a sorsukat. Mintha az nem rájuk tartozna. Van viszont egy zseniális meglátásuk, miszerint a belső világ uralkodik a külsőn, tehát a bentről kezdeményezett átalakulás előbb-utóbb kint is megjelenik. És ez náluk tényleg mindig működik! Magukban intézkednek, ami aztán a külvilágban kibontakozik. Épp ezért mindazt a változást, amit rájuk eröltetnek, nagyon küszködve cipelik a hátukon, leginkább ellavíroznak mellette, vagy nem vesznek róla tudomást. A belső, lassan-nehezen beérő átalakításokra viszont határozott igent mondanak. Teremtésre fel!

 

moon-263015_640

 

Ha FÖLDIES (BIKA, SZŰZ, BAK)

A földies Holdak nagy áldása, hogy csak belekezdeni nehéz, utána már gördülnek az események. Mint a lavina. Belekezdeni pedig azért nehéz, mert ez a Hold hajlamos a változást kizárólag veszteségként látni: feladásnak, félbehagyásnak, bizonytalanságnak. Nos, ezek nem a legnépszerűbb szavak a földies Holdak szótárában. Segíthet, ha arra összpontosítunk, hogy csak helycsere következik be: valami megy, de valami más –értékesebb, hasznosabb, aktuálisabb- jön! Csak nyerhetünk a cserével, hiszen olyat adunk oda, ami megszokott ugyan, de már nem kielégítő. A földies Holdak változási motivációja mindig a hiányérzet és a nagyobb biztonságra törekvés, ezt kell tehát meglovagolni és az érveket ebből az aspektusból kell összeszedni. Először az érvek, aztán a terv, végül a kivitelezés lépésről lépésre. Nem lesz sem gyors, sem fájdalommentes, de a végeredményt már tudja élvezni.

 

Ha LEVEGŐS (IKREK, MÉRLEG, VÍZÖNTŐ)

Ha a földieseket az eredmény izgatja a változásban, akkor a levegősöket maga a folyamat. Számukra nem mumus nekiindulni, és a kudarc is ritkábban éri utol őket, mert nincsenek erősen körvonalazott céljaik. Jó, azért ez még nem az ahogy esik, úgy puffan esete, de majdnem. Tulajdonképpen egy levegős Hold mindig transzformációban van, neki nehezebb azt definiálni, hogy milyen, mint azt, hogy milyenné válna. Megmaradni, benne lenni, kitartani és elfogadni sokkal nagyobb munka számára, mint új lehetőségeket fedezni fel. A levegős Hold úgy véli, a változás elengedhetetlen része az életnek és nem jut eszébe mereven elzárkózni elöle. Főleg motivált ha másokkal együtt élheti át az újdonság varázsát.

 

Párkapcsolati tipp: mivel a szerelem, párkapcsolat, társkeresés elsősorban érzelmi változást igényel és idéz elő, a Hold különösen jó tanácsadó ebben a kérdésben. Figyeljünk meg a hangulat változásainkat az egyes holdállásoknál, biztosan lesz olyan időszak, amikor jobbak a megérzéseink és magabiztosak vagyunk (emiatt): ilyenkor érdemes szerelmi életünkbe több energiát invesztálni.
 

 

3 segítség, ami mindig kéznél van

 

Az egyik a helyes ritmus, ami szintén a Holdhoz köthető, de nem a horoszkópbélihez, hanem az égen éppen aktuális holdhelyzethez. Könnyebb a változtatás az újholdtól teliholdig tartó hetekben, ez évezredes tapasztalat. Ha tehát belevágnánk valamibe, akcióba újholdkor lendüljünk (előtte tegyük meg az előkészületeket, erre remek a teliholdas időszak).

 

valt2Támogatást ad, ha figyelünk az egyes aktuális zodiákus jegy karakterére: a passzív jegyeknél inkább tervezzünk, készüljünk fel belül, az aktívaknál pedig lépjünk: Aktív jegy a Kostól kezdődően minden második jegy, így pl. a Skorpió, ahol most tartunk passzív. Ugyancsak segít, ha az egyes jegyek energiáit is felhasználjuk, ami az adott időszakban rendelkezésre áll pl. most, a Skorpióban befelé figyelünk és a változás iránti elszántságunkat erősítjük, a kétségeinket, félelmeinket limitáljuk, aztán a Nyilasban az optimizmusunkat mozgósítva konkrétan a tettek mezejére is lépünk és tovább is álmodjuk a céljainkat, a Bakban pedig kitartóan, elszántan állunk bele az újdonságba a befolyásolhatatlanság és a biztos siker tudatában. És így tovább. Mindegy jegy képes támogatni bennünket valahogy, ezért bármikor belevághatunk az átalakulásba, nincs rossz időpont!

 

A harmadik lendület-fokozó egy belső erőforrás, méghozzá a Marsunk. Ez is áll valahogy és valahol a horoszkópunkban, kinek jobban, kinek rosszabbul, ami az erőnlétét illeti. A Mars minőségét kihasználva –ebből a szempontból sincs rossz helyzet, csak gyengébb- tudunk összpontosítani. Nézzük meg a Marsunkat, ha fontos átalakítást akarunk kezdeményezni, és hallgassunk rá: hangolódjunk rá a ritmusára és lássuk meg erejének miben létét. Ahány Mars, annyiféle megoldás. Ez arra jó, hogy elkerüljük a csalódást („én igazán akartam, de mégsem sikerült”) vagy a félelmet az újtól. Belátom, ez az eszköz a három közül a legbonyolultabb. Ha értelmezési probléma merül fel, kérdezze asztrológusát vagy a horoszkópját! 🙂

Oh de klassz, nyomok egy lájkot!