Ha a Szaturnusz zodiákus jegyet vált, ott vehemens rendeződések történnek. Beérik az idő, eljön, aminek el kell jönnie. Ha szeretnénk, ha nem. Pár napon belül, december 20-án a Szaturnusz átlép a Bak jegyébe, hazatér, és 2020 év végéig e jegyben dolgozik a sorsunk jobbításán. Lesz munkája! Legutóbb 1988 és 1991 között haladt át a Bak-zónán, sok minden történt akkor is. Politizálni most sem fogunk, de az kétségtelen, hogy a Bak „politikus jegy”, tehát a Szaturnusz itt végzett munkássága a közéletben is tetten érhető lesz. Azonban belül, bennünk még inkább. Főleg a következő egy év alatt, amikor a Skorpió Jupiter is azon van, hogy a karmikus számlák rendezésre kerüljenek, győzzön a legmélyebb Igazság. Ütős páros, nagy idők!

Három év edzőtábor

Vegyük úgy, hogy beirattuk magunkat -igen, mi magunkat, nem a Sors esküdött össze ellenünk- egy edzőtáborba. Hogy megerősödjünk, javuljunk, csiszolódjunk. Mint a sportolók. Persze az edzés akkor hatékony, ha a feladatok súlya fokozatosan növekszik és mindig kicsit meghaladja az erőnket. Nem nagyon, csak kicsit. A motiváció-kutatók szerint az a hatékony motivátor, ami erölködésre sarkall, de nem ad lehetetlen küldetést.

A legjobb, ha magunknak alakítjuk ki az edzéstervet, méghozzá minél előbb, a Szaturnusz ugyanis nem vár, illetve elég pontos a stoppere, nem veszi félvállról az időzítést. Szóval találjuk ki a fejlődési ívünket az élet minél több területén a következő 3 évre, készítsünk hároméves tervet. Főleg, ha tele vagyunk könnyed levegős érdekeltségekkel, vagy halogatásra hajlamosító föld és víz jegyekkel. A terv legyen terv, ne fantázia: legyen mérhető a teljesítményünk, tűzzünk ki mérföldköveket eredményben és időben, és majd kérjük is magunkon számon a haladást.

A terv nagyon fontos, menet közben fogunk rájönni, hogy miért. Illetve én most itt elmondom: mert akkor nem az Élet állít megoldhatatlannak látszó feladatok elé! Spórolunk a Szaturnusznak, nem kell kitalálnia, hogy mivel fejlesszen minket, megtesszük ezt mi magunk, és mivel a Szaturnusz minden híresztelés ellenére igen jófej -én már csak tudom, 43 éve ül az aszcendensemen- értékelni fogja, hogy gondolunk magunkra.

 

Milyen a jó edzésterv?

Nem kell bonyolult dologra gondolni, hiszen a Bak Szaturnusz a puritanizmus híve. A terv legyen terv, ne fantázia: legyen mérhető a teljesítményünk, tűzzünk ki mérföldköveket eredményben és időben, és majd kérjük is magunkon számon a haladást. Továbbá a fentiekben kifejtettek miatt legyen erőfeszítésre sarkalló is: kelljen határt átlépni, vagy legalábbis kitartóan feszegetni.

További fontos szabály, hogy ne adjuk fel. Ha van olyan, amit a Bak Szaturnusz utál, na az a megfutamodás, nyavalygás. Igenis feszüljünk bele egy kicsit. Vagy vonjuk le a kudarcból a konklúziót! Ha már a kudarcnál tartunk: lesz benne részünk, ez most ilyen időszak. A Bak Szaturnusz szeret a kudarc árán tanítani, nem a könnyebbik utat ajánlja és nem is simogatja a buksinkat, ha elbukunk. Kemény edző: talpra, irány előre. Ez a mottója. A puhányság nem mentség. Jópontot ér viszont a becsvágy és a céltudatosság. Továbbá az elszántság és a kitartás is persze.

Ami nagyon bezavarhat, az a sietség: ne siessünk. A következő években a nagy dolgok lassan alakulnak. Pont időben, mármint a Sors időszámítása szerint, ami nem feltétlenül esik egybe a miénkkel. Ne akarjunk türelmetlenül haladni. Háborogni azon, hogy miért nem történik már valami. Ha kell, történni fog. Lassan, de biztosan- ezt akár a hűtőre is kiírhatjuk.

 

Egy szinttel beljebb és feljebb

Ha megvan az edzéstervünk a fenti szempontok szerint, akkor vágjunk is bele a megvalósításba. Ne alibizzünk, halogassunk. Gyerünk, uccu neki! Minden nap tegyünk valamit a célunk elérése érdekében, bármily csekélynek tűnő lépést is.

Mindig fontos hangsúlyozni, hogy ugyan a fentiek mindenkire nézve érvényesek, mégis az az életterületünk lesz inkább edzőtábor alá vonva, ahol a Szaturnusz éppen áthalad a születési horoszkópon.

Ez a külvilág, mi és a céljaink. De mi zajlik belül ebben a Bak Szaturnuszra hangolt állapotban? A skála a céltudatos megvalósítótól a pesszimista, cinikus fatalizmusig terjed. Kellő elszántság és reális célok, tervek híján könnyen elragadhat a Szaturnusz nehézkes, önsorsrontó, destruktív sötét oldala, ami minden bölcsesség híján a sorscsapásokra való folyamatos panaszkodásban teljesedik ki avagy szűkül be. A túlzott elvhűség, rugalmatlanság vezet voltaképpen a „sorscsapásokhoz”. Folyton akadályokba ütközik az, aki csak a saját elméleteit látja, nem nyitott a lehetőségre és nem tud flexibilisen viszonyulni hozzájuk. Sziszifuszi harcra készülhet. Önmagával!

Persze vannak kevésbé határozott személyiségek, akik a tervszerűségnek nem nagy bajnokai, nos ez nem feltétlenül baj abban az esetben, ha a Sors által adott feladatokat tanulásnak fogják fel, cipelik és megoldják, sőt még köszönetet is képesek mondani érte meglátva bennük az értéket. A garantáltan bekövetkező 3 éves rossz közérzet csak akkor száll meg minket, ha semmit nem teszünk proaktívan és annak is ellenállunk, ami jön. Mert kiszúrásként értelmezzük. Nincs kiszúrás, sorsterápia van (a szót Müller Pétertől kölcsönöztem): az jön szembe és az rendeződik, amire szükség van. Ha bizalmatlanul, távolságtartóan állunk magunkhoz, a céljainkhoz, leckéinkhez, akkor nagyon nyögvenyelős, akadályoztatott évek jönnek. Persze az edzőtábor arra is jó lehet, hogy megmutatja: semmi értelme sportolnunk, mert teljesen alkalmatlanok vagyunk.

Igen, nem annyira könnyű jóban lenni ezzel a bölcs ámde kérlelhetetlen energiával. Egy azonban biztos: ha a kisujjunkat sem mozdítjuk, akkor is fejlődünk a következő 3 évben, legfeljebb nem lesz móka-kacagás. Ha viszont együttműködünk a Szaturnusszal és kitaláljuk magunkat, akkor sokkal erőteljesebb lesz a haladás és az eredmények is figyelemre méltóak lesznek. Siker-szagú 3 év lehet.

Kívánom, hogy mindannyiunk lelkét hassa át ez a szag. Meg a fenyő-illat! 😉

Grafika: Radnóthy Anna