A Bak irány

A párkapcsolat és szabad akarat kapcsán már értekeztem róla, hogy mindannyian egy skálán mozgunk (erről bővebben itt>>): vannak a lehetőségeinknek alaphelyzetei és vannak maximumai. Ebben a sorozatomban azt szeretném bemutatni, hogy melyik jegy szülötte mit tud kihozni magából ezen a bizonyos skálán, méghozzá párkapcsolati szinten. Megnézzük, hogy az egyes jegyeknek mi az „energia befektetésmentes alapesete”, melyik a közép-szintje, amit kis erőbedobással elérhet, és hova juthat el, ha nem riad vissza az önismerettől.

Azt vallom, hogy mindenki fejlődőképes, és nincs az a „rossz tulajdonság”, hozott teher, amitől ne lehetne megszabadulni, olykor persze csak kitartó és szívós munkával. Ha pedig fejlődőképesek vagyunk, akkor érdemes megcélozni a lehetőségeink csúcsát, a GPS-ünkbe beírni a személyiségünk optimumát és rögtön elindulni felé!

Nagy titkokat nem fogok elárulni, mindannyiunkban benne vannak a megfelelő GPS-koordináták, csak nem akarunk tudomást venni róluk, elérhetetlennek tartjuk a célt, avagy belefáradtunk az Utazásba…

A jegyek egyes állomásai, szintjei egy kapcsolaton belül, de egymást követő kapcsolatokban is megélhető. Sajnos nem egyirányú ez az utca: a fejlődés ugyanúgy a mi választásunk, mint a visszafejlődés. Az erőfeszítések nem spórolhatók meg, azaz megspórolhatok, de akkor megrekedten fogjuk magunkat érezni, ami idővel érezhető problémákhoz is vezet: kapcsolati krízisekhez, vagy elkeseredett és sikertelen, görcsös párkereséshez.

A Bak-személyiség útvonalai a párkapcsolatban

A Bak –mint minden mást is- a párkapcsolatot feladatnak látja, ezért felelőssége teljes tudatában neki áll és leküzdi. Küzdeni pedig nem lehet romantikusan, érzékenyen és önfeledten…a Szerelem tehát az ő szemszögéből felelősség már az első pillanattól kezdve. Nem rózsaszín köd, nem érzelmi túlcsordulás, és pláne nem szenvedélyes létállapot. Ha mégis az, akkor haladéktalanul kilábalni és a helyzetet stabilizálni igyekszik. A Bak a Rák ellentétes jegye, ne várjuk tehát, hogy könnyekre fakad, érzelmes és odaadó lesz. Neki nem ez a feladata. A feladata az, hogy megbízható és szilárd alap legyen; hogy fát lehessen vágni a hátán és anyagi bázist teremtsen, dolgozzon és eredményeket érjen el. Akár férfi, akár nő.

 

Alaphelyzetben a Bak a párkapcsolatot az élet velejárójának tartja: mindenkinek lesz kapcsolata előbb-utóbb (neki inkább utóbb), ezért aztán, ha nem jön a társ, akcióba lép és szerez egyet, mert ez így szokás. A céltudatosságát persze rendszerint eredmény is követi: addig ügyködik, míg nem akad valaki. Megkeresi a legpraktikusabb módszert erre, ő a társközvetítő irodák biztos megbízója. Ha megvan a társ, elégedetten nyugtázza és keres egy újabb leküzdendő feladatot a kapcsolatban, mert őt a kihívás motiválja és nem szeret tétlenkedni.. A társat a praktikusságával „kápráztatja el”: mindenből annyit juttat, amennyi pont elég: épp megfelelő mennyiségű romantika és semmi pazarlás. Az érzelmei kinyilvánításában sem jeleskedik, inkább racionálisan fogalmaz: miért éri meg neked velem lenni…

 

A tudatosabb Bak hamar rádöbben, hogy az érzelmi ridegtartás nem jó taktika a kapcsolatban. Megpróbál nyitni: levetkőzve gyakorlatiasságát a szépségre, lazaságnak is figyel. Udvarol és áldoz : időt, pénzt és energiát, ad a „csomagolásra”. Megtanul lazítani és elengedni, megtanul szórakozni. És elkezd ráérezni az Élet Ízére. Arra, hogy neki is jár egy darabka az Élvezetekből. Rájön, hogy ő is megengedheti magának azt, ami bár teljesen értelmetlen, mégis Jó. A maga módján szórakoztató és intim is tud lenni, nem fél átlépni önmaga határait. Kevésbé ragaszkodik önmaga szabályaihoz és korlátaihoz és hajlamos alkalmazkodni is. Elnézőbb magával és a környezetével. Nem nevel, hanem elfogad. Él, nem pedig teljesít. Élményeket él át. Nyít érzelmileg és feloldódik. Önmagához képest.

Tanácsok, ami segít erre a szintre eljutni:

  • szívcsakra-erősítés,
  • meditáció,
  • a spontaneitás gyakorlása,
  • sok szabadlevegőn töltött idő,
  • a semmittevés tudatosítása a napi rutin lazább kezelése mellett

A Bak legfelsőbb szintje az Öreg Bölcs, a szilárd Társ, akire mindig feltétlenül számítani lehet. Ő már tudja, hogy az Élet küzdelem ugyan, de minden lépés a Fény, az Egység felé visz. Nem fél változni, átalakulni és Szeretni. Nem adja föl az utazást, de tudja, hogy nem a Cél a fontos többé, hanem időről-időre meghaljon és a korábbi énje helyére egy jobb én születhessen meg. Ő maga csak annyiban fontos, hogy szilárd alap lehessen, de megtanulja támogatni a társa céljait is. Közösen építik a kapcsolatot. Nincs alárendelt viszony többé, egyenrangú felek lesznek. Bölcsességével a kapcsolat sötétebb időszakai is átvészelhetők. Ismeri az érzéseit, tud mosolyogni és átéli a bánatát és örömeit is. Erős a szíve, de befogadó is. Megtanult elfogadni és Tudja, hogy a saját munkája mit sem érne a Közös erő nélkül.

Ha idáig elértél, akkor már csak az a dolgod, hogy ezt az állapotot egyre csak tökéletesítsd, tökéletesítsd, tökéletesítsd…

Tanács, ami segít erre a szintre eljutni:

  • intuíció erősítés,
  • hátrébb lépés a döntésektől,
  • jóga,
  • légzésmeditáció

A Bakok az állatöv legfejlődőképesebb személyiségei, mert nem rettenek el a Feladattól, sőt inspirálja őket a kihívás. Mindig van céljuk, amifelé az ösztönük hajtja. Márcsak az ideális célt kell kitűzni. Keresd meg, hogy melyik szinten tartasz, és indulj el a következő felé… Jó utat!