fruit-741172_640Mérleg Uránusszal az alma nagyon messze esik a fájától, épp ezért kapcsolódni napjainkban nem könnyű. Igazán örömteli és tartós párkapcsolatban élni meg pláne nem az. Azt ugyan nem tudjuk, hogy más korokban könnyebb volt-e, de az biztos, hogy mostanság számos érv szól a különleges vagy épp bizarr találkozások mellett. Az egyik érv asztrológiai, mégpedig az Uránusz Mérleg jegyén történő, 1968 októberétől 1974 november végéig, majd ismét 1975 május és augusztus között tartó átvonulása. Ezen belül is háromféle kapcsolódási bonyodalom állapítható meg: más a tanulnivaló, amikor az Uránusz retrográd mozgású volt, más, amikor a Plútó is a Mérleg jegyében haladt és megint más, amikor még csak az Uránusz, előre haladva vonult át a Mérlegen. Ezeket az időszakokat nézzük meg hatásukban tüzetesebben.

 

Uránusz a Mérlegben (1968 október- 1972 július)

 

Látszólag az Uránusz és a Mérleg nem teljes ellentmondás. A levegős jegyek szeretik az önállóságot, virgoncságot, különlegességet. Ami egyedi, az szép, talán így lehetne a bolygó és a jegy kapcsolatát definícióba sűríteni. Ha viszont onnan nézzük, hogy az Uránusz a Mars „átszellemülése”, azaz erős, energikus, markáns, öntörvényű, határtalan, akkor a Mérleg jelleg már nem passzol hozzá. A Mérleg, mint párkapcsolati működésünk alapvető szimbóluma, viszonyulásaink meghatározója épp nem vágyik sem öntörvényűségre, sem erős egyediségre, inkább az elvegyülést, egyenértékűséget és a békét preferálja, szemben a marsikus lendületből fakadó extravagáns lázadással, amit az Uránusz képvisel. A jegy és a bolygó tehát konfrontálódik, bennünk is, amikor ez a két minőség találkozik, felpezseg valami bennünk. Mehetnékünk támad, de megfelelni is szeretnénk; kitűnni vágyunk, de a harmóniához is ragaszkodnánk; különleges-ihletett szerelemről álmodozunk, de szenvedünk az ilyet garantáló csodabogarak rigolyáitól. Akkor mire is vágyunk igazán? Na ez az, amit a Mérleg Uránusszal igen nehéz körülhatárolni, és ez az oka annak, hogy nem kerül sor a (vagy csak késve) az Igazi megtalálására. Mert egyszerűen nem is tudjuk, ki kéne, mindig más a zsánerünk. Az nem jó, aki épp van vagy elérhető, egy másik a vonzóbb. Ragaszkodunk az önállóságunkhoz és szenvedünk a magánytól. Sokan a Mérleg Uránuszt a társas magány szimbólumának gondolják, mert sosem sikerül vele kielégítő módon kapcsolódni, mindiga akad egy kis hiányérzet.

 

 

Plútó és Uránusz is a Mérlegben (1972 augusztustól 1975 augusztusig)

 

Nos, ez a korszak is furcsa helyzeteket produkál. Nő a kontroll igény és nő a tango-108483_640szabadságvágy is. Fokozódik a hatalmi törekvés és erősödik a változatosság iránti igény. Az ideális kapcsolat ebben az esetben az időről-időre megújulni képes, sosem szürke, két önálló felet felmutató viszony. Amint ugyanis az egyik fél kevesebb, beindul a hatalmi játszma, a kevesebb önbizalommal bíró fél alárendeltségre és kontrollra van ítélve.

Fontos ennél a konstellációnál, hogy ne adjuk fel magunkat a kapcsolat érdekében, ne kössünk túl alacsonyan kompromisszumot, mert garantáltan meg fogjuk bánni, mégpedig elég hamar. Ha azt érezzük, hogy kevés a levegőn, akkor biztos, hogy túlvállaltuk magunkat és a szabadságigényünk fulladozik. Nem könnyű a játszma-mentesség a Mérleg Uránusszal és Plútóval, de a játszmák sem elégítik ki sem a kontroll-igényt sem az önállóságot, tehát akár fel is adhatjuk őket.

Ezzel a helyzettel általában a többedik, már tudatosan felépített kapcsolat jelent biztonságos kikötőt, főleg akkor, ha a két bolygó kérdéseire adtunk már választ.

A kérdések:

– hol vannak a határaim;

– mitől érzem magam erősnek, egyenrangúnak egy kapcsolatban;

– elég vagyok-e játszmák nélkül (Plútó) továbbá

– mikor/mitől érzem magam szabadnak egy párkapcsolatban;

– mennyi mozgástérre van szükségem;

– megélhetem-e az egyediségem (Uránusz) ?

 

Közben két hónapig az Uránusz hátrálásban is volt, ekkor a helyzet fokozódott!

 

Retrográd Uránusz a Mérlegben (1975 május- 1975 június)

 

Itt vissza-visszatérő párkapcsolati leckékkel szembesülünk, bár mindig van egy kis csavar is bennük (ha nem lenne, akkor szaturnuszi lenne a helyzet). A csavar pedig nagyon is fifikás, csábító: hajlamosak leszünk újra csapdába esni. Valahogy az újból feldobott helyzet mégsem ugyanolyan, tehát zavartan állunk ideális megoldást keresve. Majd feladjuk és csak élvezzük, ami jön.

Retrográd Mérleg Uránusszal gondosan érdemes megnézni, hogy ki az, aki szembe jön: ne ragadjunk le a szembetűnő, külső, felszínes előnyöknél. Lépjünk egy szinttel beljebb és kérdezzük meg, hogy

  • mennyit ad hozzá ez a kapcsolat az egyediségünkhöz illetve mennyit vesz el belőle!
  • Tényleg annyira különleges ez a helyzet?
  • Minden olyan, mint amilyennek látszik?

couple-814825_640Nagyon nehéz kérdések, belátom, de a lecke sosem könnyű. Addig térnek vissza, egyre extrább-bizarabb szereplők képében a tanulnivaló, míg jól ki nem gyakoroltuk, hogy hol van a kompromisszumkötés határa bennünk. Mi az, ami hosszútávon vállalható, szabadságot is ad, de felelősséget is kíván. Evidens menekülési útvonal az egyedüllét, de sokáig nem tartható fenn, újabb élményre vagyis tanulságra áhitozunk. Véleményem szerint ez az időszak a legnehezebb, a retrográd Uránusszal születetteket próbálja meg leginkább az Élet párkapcsolati szempontból.

 

Az 1968-tól 1975 őszéig ívelő korszak és annak szülöttei azzal a „hozománnyal” élhetnek, hogy sikerül különlegessé varázsolni a kapcsolataikat. A tradícionális megoldásokhoz ragaszkodni nem érdemes, és a családi szokás-rendszert is meg kell változtatniuk. Nem ritka a bő teret engedő kötelék (pl. egyik fél külföldön vagy szeretői helyzet), vagy a kacifántos megoldások. És mivel demográfiailag ez a korosztály igen népes, sokunknak van igénye egészen újfajta, bizsergető, tabu-döntögető viszonyokra. Alighanem az a küldetésünk, hogy írjuk át a párkapcsolatok szabályrendszerét, tegyük XXI. századivá, vigyünk bele új színeket, más kliséket, több fűszert és legfőképpen nagyobb szabadságot azáltal, hogy nem atyáskodni-anyáskodni akarunk a másikon, hanem partnernek, Társnak nézzük, lehetőleg őszintén, játszmák nélkül. Szép feladat! 🙂

Ha tetszett, nyomj egy lájkot. Ha szeretnél a Skorpió Uránuszról (1975 szeptember- 1981 november) is olvasni, akkor is! 😉