Kezdjük egy nem túl hosszú elméleti bevezetővel: a Plútó -bár a csillagászat lefokozta- az asztrológia szempontjából több ezer éve létező szimbólum-hordozó, jóval régebben ismeretes, mint ahogy a csillagászok égitestként a XX. század harmincas éveiben felfedezték.

Kiket érint pontosan a Mérleg Plútó helyzet?

Ha 1971 október 1. és 1983. november 30. között , avagy 1984. május 1. és augusztus 27. között születtél, akkor téged biztosan! Érdemes tovább olvasnod! 😉

A három transzcendens bolygó közül (Neptunusz és Uránusz mellett) a Plútót a nagy átalakítóként tartjuk számon. Olyan változásokat szimbolizál, amely lebontja a meglévő struktúrát, gyökeres átalakulást hoz vadonatúj alapokon. Ha nem adjuk át magunkat a változásnak, akkor gyakorta jár krízissel egy-egy Plútó-tranzit, de a romboló hatása mellett ugyanilyen erős, hatékony és átütő erejű a megújító-energetizáló hatása is. A Plútóhoz az egyetlen recept: add át magad a változásnak! Minden ellenállás felesleges, ugyanis olyan életterületeken jelentkezik az átalakító hatás, amely már nagyon megérett a megújításra.

 

A Plútó közelebbről: bent vagy kint?

A Mars felsőbb oktávjának is mondják a Plútót, ami azt jelenti, hogy egy még energikusabb, még lendületesebb, még akaratosabb bolygóval van dolgunk. (Talán nem véletlen, hogy az emberiség a harmincas években ismerkedett meg ezzel a bolygóval, pont akkor, amikor a világtörténelem legnagyobb válsága és legvéresebb háborúja volt kibontakozóban.) Azt szimbolizálja, hogy a világban a változás az örök Rend, amely nincs tekintettel korra, nemre, kigondolt igényekre. Csak az történhet velünk, ami nekünk a legjobb a sorsunk szempontjából.

Többen a Skorpió jegyének uraként értelmezik a bolygót, utalva arra, hogy a tudattalanunk legmélyebb erőit képviseli a Plútó. Innen fakadnak a legmarkánsabb változásaink, és ez az a terület, amit mindannyian felfedezni vágyunk. Az ösztöneink, vágyaink, késztetéseink szférája, ami belül-bennünk dolgozik, kontrollálhatatlan és zabolátlan. Persze, hogy izgalmas!

Túlzás lenne azonban azt gondolni, hogy ez a bolygó „csak” a szellemi síkról, a megfoghatatlan belső világról szól. Sőt! Gondoljunk csak a szenvedélyes szexualitásra, amely a belső élményt fizikai valóssággá akarja alakítani. A Plútó „késztetései” mindig materializálódnak: a vágyak a külvilágban megjelenő cselekményt sürgetnek, a belső átalakulás kihat a körülményeinkre. Sosem egysíkú változást mutat a kép, hanem mélyről indulva, az eddigi rendszert alapjaiban megrengetve a hétköznapok síkján megvalósítva éljük meg a Plútó-jelezte átalakulásainkat.

Már nagyon közelítünk a párkapcsolati helyzetképhez ugyanis a kapcsolat pontosan ezen a pályán mozog: megszűnik az „én”, megszületik a „mi”, ami eddig volt annak vége és valami egészen új korszak kezdődik a maga válságaival, (mély)repüléseivel, olthatatlan vágyaival, változásaival, belső feszültségeivel és megújító energiáival. Optimális esetben a párkapcsolat teljes fennállása alatt ezt az utat járjuk be, nemcsak az első szakaszában. A próbatételek minden esetre folyamatosak –lelki, mélyről jövő – tartalmak állandó megújulásra ösztökélnek, aminek ha ellenállunk, a kapcsolat megreked, válságba kerül és úgy alakul át, hogy szétmállik…

A Plútó 1971 és 1984 között a Mérleg jegyében tartózkodott. E jegy párkapcsolati jelentőségével tisztában vagyunk. Amikor a Plútó a Mérlegben jár, az érintett szülötteknek az átalakító munkát a párkapcsolatban biztosan el kell végezniük, bármelyik házban is áll a Plútó a személyes horoszkópban, tekintettel arra, hogy a transzcendens bolygók nem a személyiségünkre mutatnak ár, hanem a velünk megtörténő sorseseményeket jelölik. Az Élet vissza is igazolja a feltevésünket, hiszen látjuk, hogy a ma 30-40 éves korosztály sokféle párkapcsolati problémával küzd: mintha kiszabadult volna a szellem a palackból, és minden eddig szőnyeg alá söpört kapcsolati akadály, nehézség erre a korosztályra hullana. Kezdődik a próbatételek sora a társkereséssel, ahol azt tapasztaljuk, hogy az eddig jól bevált taktikák rendre csődöt mondanak, és új utakon kell elindulni annak, aki ismerkedni szeretne. Aztán egyre nagyobb teret nyer a homoszexualitás is, mint párkapcsolati tényező, korábban erre nem volt példa és a közfelfogás gyökeres átalakulását hozza magával. Gondolhatunk a szerepcserére is: apuk otthon marad, anyuka karriert épít; vagy a szingli-fogalom épp a most harmincasok vívmánya. Egy biztos: szakítani kell a tradicionális párkapcsolati modellel, kerettel, elvárással, szereppel…

Semmi nincs úgy, mint rég

A helyzet nehézsége abban áll, hogy a hozott családi mintát nem tudjuk felhasználni, mert megváltozott a környezet. Azt érezzük: nem megy! Illetve úgy nem megy ahogy, eddig és a zsigereinkben érezzük, hogy másképp kellene, na de hogyan? A változás iránya az, hogy a Mérleg Plútóval születetteknek sokkal fontosabb a párkapcsolat, mint a más Plútó-helyzetűeknek. Elemi szükségletté válik a kapcsolódás, ami nem írható felül bárminemű egyéb tevékenységgel. Lehet valaki ilyen bolygóállással magas beosztású vezető, vagy kutató is, de a munka mellett meghatározó igény a kapcsolatban lét. Gondolhatnánk, hogy „de jó, akkor csupa kedves emberrel van dolgunk, akik mind boldog párkapcsolatot szeretnének”, gond azonban az, hogy a Mérleg szőnyeg alá söprő taktikája következtében és a fokozott megfelelési kedv okán rengeteg félresikerült kapcsolat és találkozás jön létre. A sok kudarc pedig megkeményedéshez, érzelmi bezáródáshoz vezet. Ez ennek a korosztálynak a legnagyobb csapdája. A másik pedig az, hogy a Plútó-jelezte birtoklási vágy, a hatalom-problematika (ld. lentebb) szintén könnyen ledarálja a feleket és kapcsolatot. Illetve szembe kell néznünk a kapcsolatfüggőség (tömeges) jelenségével is. Persze, ezek közül minden eddig is jelen volt a kapcsolatban, de nem ennyire intenzíven, ennyire áthatóan és ennyire vérre menően.

Mi tévők legyünk?

Szokás a Plútót gonoszként bemutatni, de csak az látja így, akinek nincs bátorsága kilépni a jól megszokott mederből. Tudjuk azonban, hogy a járt út sosem visz titkos helyekre, és nekünk pont az elfeledett, pókhálós belső zugainkban van dolgunk. Innen tudjuk ugyanis kibányászni azokat az erőket, amelyek segítségünkre vannak a minta átalakítása és a kapcsolat harmonizálása során.

Mi a jó a szemmel láthatóan nyűgös és akadályokkal teli helyzetben? Hogy szakíthatunk:

  • a párkapcsolatban vívott hatalmi harcokkal, amelyek szükségképpen válsághoz vezetnek
  • a meghaladott és rugalmatlan rendszerrel, ami gátolja a fokozódó kibontakozási és önfejlesztési igényeinket
  • bármivel, ami a kapcsolatban már nem jó és elindulhatunk új lehetőségek felé nem fog megszólni emiatt senki.

Mindez száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt ilyen magától értetődő…!

 

Mi az, ami biztosan átalakítandó?

Röviden: a párkapcsolatról gondolt ideáink. Bővebben pedig:

1.)    A pénz boldogít! Plútó-Hádész –mint a mitológiából tudjuk- az Alvilág ura, a pénz, az anyagi javak szimbóluma is, ami azt üzeni, hogy a párkapcsolatban teljesen átalakulnak a pénzügyi szokások is, ezzel a változással leginkább a férfiaknak kell megküzdeni, hiszen az arányeltolódásból fakadóan őket érheti veszteségélmény. Nem biztos, hogy a kenyérkereső szerepből bármennyi is a férfiaké marad, és az ebből a pozícióból fakadó jogok is átalakulnak. Ki kell alakulnia a „mi” érzésnek, ami nem feltétlenül a közös kasszát, de mindenképpen az együttgondolkodást, az azonos jogokat jelenti. Nincs alá és fölérendeltség.

2.)    Hatalom-pánik: eltűnt az erős férfiak hegemóniája és a gyönge nők tömege. Miután a hagyományos szerep-felállást leráztuk magunkról az elmúlt évtizedekben, most lehetőség van mindkét félnek újra területet szerezni. Képzelj el egy skorpiót (mármint az ízeltlábút), amint offenzívába kezd: bátorságát és mérgét nem kímélve küzd elszántan a végsőkig. Könnyen belecsúszunk manapság a hatalmi játszmákba és alakulunk át fenevaddá önmagunkat és a kapcsolatot is tönkretéve. De ezért ne a Plútót hibáztassuk, ő csak azt jelzi, hogy nincs értelem a hierarchiának, bárki is van a csúcsán. A legnagyobb hatalom az önuralom…! És ebben kell fejlődnünk a párkapcsolati krízisek elkerülése érdekében. Az irányító szerepe is időleges, felesleges küzdeni érte.

3.)    Válságmenedzsment a kapcsolatban. Igen, erre szükség lesz, ugyanis a hullám hegyek és völgyek egymást váltják, nincs tartós és fix állóvíz. Legjobb, ha a változásokat mi magunk generáljuk időről-időre: szerepcserével, költözéssel, hivatásváltással. Bármilyen radikális változás bevethető, ami a kapcsolat hétköznapjaira is hatással van. Egy szimpla frizura igazítás, vagy egy kis alakformálás nem lesz elegendő…

4.)    Tudatosság: de nem a rózsaszín-ezoterikus értelemben, mert a Plútóban semmi rózsaszín sincs, mégha a Mérlegben áll is. Itt inkább arról van szó, hogy amíg szembe nem néztünk a lehető legőszintébben és a lehető legmélyebben önmagunkkal, addig az ingadozó belső világunk tesz kapcsolatképtelenné. Ami kint, az bent! És fordítva. Nem véletlenül van annyi magányos ember, akár a kapcsolatokon belül is. Nem úszhatjuk meg a terápia valamely módját, ami persze nem azt jelenti, hogy mindenki szaladjon szakemberhez. Azt viszont jelenti, hogy nem lesz elég a felszínen „jól lenni” és szépen mosolyogni. Tudnunk kell, hogy mik az igényeink és mik a korlátaink, el kell őket ismerni és fel kell őket vállalni. Nagy feladat. Ha nem tudod, hogy indulj, el van itt néhány remek könyv, amelyek segíthetnek. Vagy találjuk ki együtt.

Nem jelenthető ki, hogy minden érintettnek  a fenti helyzetekkel egy egész életen át farkasszemet kell néznie. Plútó=változás! Van könnyebb és nehezebb időszak és valamelyik jelenség a fentiek közül biztosan rámutat az átalakítandó párkapcsolati hiedelmeinkre. Nincsenek életre szóló egyértelmű és garantált megoldások.

Társkeresés, ismerkedés

Le kell szögezni: a szexen sokkal több múlik ennek a korosztálynak, mint másoknak, és ez már az ismerkedésre is rányomja a bélyegét. Vagyis el kell felejteni a szokásos köröket és bevállalósabb taktikát érdemes választani. Nem nyomulósabbat, hanem érzékibbet, szélsőségesebbet és meglepőbbet. Jöhetnek az új ismerkedési terek: az interneten is a specifikált oldalak, a különböző erre szakosodott rendezvények (főzőrandi, bringa- vagy túrarandi). Ami eddig jól bevált, az most már nem bizonyul eredményesnek. Mind a virtuális mozgástérben, mind pedig a való életben ismerkedve annak lesz sikere, aki meggyőző és átütő tud lenni. Nem a viselkedésével és a mondandójával, hanem belülről…Érzékiséget, vágyat és vonzerőt csak minimális mértékben tudunk kívülről magunkra rakni különböző segédeszközökkel, ezeknek azonban nincs döntő szerepe. Egy internetes adatlapon is a fotó a fontos, ami át tudja vinni azt az üzenetet, hogy mi van belül. A rizsa mellékes, sőt érdemes minimalizálni.

Elátkozott korosztály?

Ne éppen, csak reformer, ennek minden előnyével és hátrányával. Ha képes vagy megismerni és átlépni a saját árnyékod; ha tudsz és mersz fejlődni és beleugrani az ismeretlenbe magad mögött hagyva a korábbi szabályok védőkorlátját; ha nem törekedsz állandóságra, hanem meglátod a változásban az új lehetőségeket, akkor semmivel sem vagy esélytelenedd másoknál. Hogy konkrétan a te esetedben mi az átalakítandó, azt a horoszkópod egésze meséli el. Lehet, hogy a Mérleg Plútó a párkapcsolat mellett más fontos életterületedbe is „beleszól” változást sürgetve. Minél bátrabb vagy, annál jobban érzed magad! A bátorságot pedig önmagadhoz mérd.

… és ezzel még nincs vége kapcsolati kényelmetlenségeink sorának. Színezi a képet még a Rákban tartózkodó Szaturnusz) 1973. augusztus és 1975. szeptember vége között) rámutatva a családért vállalt felelősségvállalásra, illetve annak akadályaira; továbbá a Skorpió Uránusz, amely a szenvedélyről, szexualitásról, a megváltozott tudatállapotról és a mély magányról ad lehetőséget értekezni.

Nyomd meg a Tetszik-gombot, ha szívesen olvasnál ezekről a témákról is!