Közismert tény, hogy a Mérleg párkapcsolati jegy, az azonban kevésbé ismeretes, hogy miért is. Annyira jó nő/pasi? Van valami trükk, amit csak ő tud? Egyszerűen mázlista? Ez mind lehet, de az igazi ok jóval profánabb. Gyors össz-zodiákus elemzés következik: a zodiákus köre 12 jegyre oszlik, a felezőpont a Mérlegnél van, a jegytől kezdve fontosabb a belső munka, a lecsendesedés, az egység keresése. A Mérleg után következő 5 jegy szintén egy belső evolúciós folyamatot vázol, az első lépés, hogy elkezdem keresni magam, méghozzá úgy, hogy minél több ember véleményét megkérdezem. És mivel vénuszi jegyről van szó, a legmérvadóbb visszajelzések a párkapcsolatból jönnek, tehát párkapcsolatra szükség van. Innen ered a közhiedelem a Mérleg kapcsolatfüggőségéről, és még más is ered innen, például az, hogy ez a jegy viseli legrosszabbul az egyedüllétet és ez a jegy képes leginkább alkalmazkodni, hogy ezt elkerülje. Azért azt se felejtsük el, hogy kardinális jegyről van szó, tehát van cél, amit el is ér! A taktika a következő. A végén pedig egy kis statisztika: e jegy szülöttei lényegesen többen vannak bármelyik másiknál, és ez sem véletlen…

A menekülés

Az Oroszlán-történetből már ismerős lehet a visszajelzések fontossága. Míg az Oroszlán szelektálva hallja meg a véleményeket (csak a szépre emlékezik), addig a Mérleg nem szűr, hanem automatikusan adaptál: „ha te ilyennek látsz, akkor ilyennek kell lennem, a fő, hogy együttműködjünk” . A Rák tartozni akar valahová, otthonra akar lelni, igényli az intimitást, a Mérleg pedig nem akar egyedül lenni, kapcsolódni akar és szeretni. És először mindegy, hogy kit. Korán lesz szerelmes, mert vonzza a Szerelem lehetősége. Nem a pár személye a fontos, hanem az érzés megtalálása. Sajnos ez az első fázis gyakran életformává válik, ami két veszélyt hordoz: 1.) az elköteleződés nehézségét, a felnőtt felelős kapcsolat kialakításának képtelenségét 2.) a fejletlen önismeretből fakadó rossz párválasztásokat (és ennek következményeit). Menekülés közben nem érünk rá önmagunkkal foglalkozni, állandó félelemben és készenlétben élünk. A Mérleg önmaga (és környezete) elöl és az egyedüllét elöl menekül. Gyakran egy életen át, rendszeresen alulválasztva helyzetet és párt, a kompromisszum súlya alatt gyötrődve.

A végén derül csak fény rá, hogy miért, de nincs még egy olyan jegy, akinek ennyire létfontosságú lenne a párkapcsolata szempontjából az önismeret, és nincs olyan jegy, aki ennyire nehezen látná be ennek szükségességét. A következő szintre ugrás kulcsa az önismeret, ami nem feltétlenül jelent pszichoterápiát, bár ha már módszer, akkor a pszichodráma ajánlott. Játékosabb és házilag is kivitelezhető önfejlesztő-praktika a tánc, lehetőleg fix partnerrel, tanfolyamon elkezdve és rendszeresen gyakorolva. A tánc sokszor kerül szóba a Mérleg kapcsán, mert abszolút vénuszi tevékenység: játékos, érzéki, testet-lelket megmozgató, látványos foglalatosság. Egy szinttel mélyebbre ásva pedig remek önismeret pont azokra a kérdésekre fókuszálva, amely Mérlegünknek annyira súlyponti: jól kapcsolódni, vezetni hagyni, felépíteni egy (élet)koreográfiát és örülni a  sikernek. További önmegerősítő módszer, ha mindig van kéznél olyan mondat, hogy „megérdemlem, hogy…”, „értékes vagyok, mert….”. Ezeket a mondatokat érdemes hónapról-hónapra új tartalommal feltölteni, füzetkében vezetni és hetente átolvasni. Hihetetlen hatékony, de csak módszer gyakorlással és kb. fél év elteltével. Ne add fel! 🙂

Az önámítás

Nem kevésbé csapda-veszélyes ez az állomás! A Mérleg párkapcsolati pályája leginkább a számítógépes játékokat idézi: menekülés, veszélyek, túljutás…A menekülésnek már vége, az új feladat a Valóság felderítése. Ott tartunk, hogy felismertük, hogy „mit nem”, hiszen ez elöl menekültünk, de a „nem” alkalmatlan a célmeghatározásra, azt is tudnunk kellene, hogy mit szeretnénk. Magunktól, a társunktól, a kapcsolattól, az Élettől… Hűha! A filozófiai magasságokat pedzegető kérdés megválaszolása nagyon egyszerű: azt szeretem, ami jó nekem. Az önámítás itt azonban közbelép, mert a környezetet is figyelembe véve Mérlegünk elkezdi ráfogni a jelenségekre, hogy az neki voltaképp jó. Nem gond, ha egy kicsit iszik, az sem baj, ha lusta. Más is keveset keres. A többi sem jobb…. Bizony itt megint könnyen belegabalyodhatunk egy olyan hozzáállásba, ami megszokássá (rossz szokássá) válik, és végigkísér. Gyógyír az önismeret, amely azt fejtegeti, hogy hol vannak az igényeim, a határaim, a céljaim, a boldogságom és a komfortérzetem. Sokat segít a homeopátia gondosan kiválasztott alkati szere, a masszázs (amely bizony lelkileg is szétszed és összerak!), és az önismereti csoportok. Ha vannak önmagaddal kapcsolatban kérdéseid, az már jó jel, akkor biztos, hogy nem fogsz ezen a szinten megragadni. Mert továbbvisz a kíváncsiságod. Egyet kell pontosan látnod: ha becsapod magad, azzal mindenki mást is becsapsz. És így bizony megfelelésről és alkalmazkodásról messze nincs szó… elveszel a saját taktikádban.

A felvállalás

A legfelső szint a párkapcsolat legfelső szintjére vezet. A Mérleg mégis csak kapcsolat-guru. Gyakran fog ki Oroszlán és Nyilas társat, akiktől ellesheti, hogy mennyire jó is a saját igények respektálása. A Mérlegnek nagyon jól megy a másik igényeinek tiszteletben tartása, a sajátjaival azonban még ezen a szinten is hadilábon áll. De tudja, hogy ez a problémája és erőfeszítéseket tesz a megoldására. A Mérleg számára a tudatos párkapcsolat azt jelenti, hogy csak úgy lehetek teljes értékű tag a kapcsolatban, ha magamat adom, nem szerepet játszom. Ebben már benne van a kompromisszumok óvatos vizsgálata és a pár-jelölt alapos szemügyre vétele is, ami eddig hiányzott a párkapcsolati repertoárból. A cél annak megérzése, hogy két egész személy kapcsolódik össze a szerelemben, önként, szívesen, felvállaltan és elkötelezetten. Minden szó egy-egy fejlődési lépcsőt mutat, pontos mércéje annak, hogy hol is tartasz a csúcs felé vezető úton! És nincs megállás: ahogyan az önismeret is egy folyamatos építkezés más módszerekkel és más intenzitással az Élet során, úgy a Mérleg kapcsolati fejlődése is folyamatos, sosem fejeződik be. Az aktuális helyzetről pontos képet ad az aktuális partner és a vele fennálló viszony, ami bizonyára nem a véletlen műve.

A saját tapasztalataim is alátámasztják, de a kollégák is megerősítik, hogy messze a legnépszerűbb jegy a Mérleg a születendő gyermekek körében. A Mérlegség nem feltétlenül az októberi születést fedi, sok a Mérleg aszcendens is, és a bolygóegyüttállások e jegyben olyanoknál, akik nem Mérleg Nappal születtek. Divat évtizedek óta Mérlegnek születni, és az aktuális felnőtt-generáció tagjai között találjuk a legtöbbjüket. Miért? Feladatunk van össztársadalmi szinten az együttműködéssel, a közösségek megerősítésével, a szerelem újragondolásával és a párkapcsolatok presztizsének visszaállításával. Olyan emberek kellenek tehát most a világnak, akik ezt tudtukon kívül magukénak érzik. A Világnak vénuszi energiákra van szüksége, odafordulásra, örömre, könnyedségre és kapcsolatteremtő készségre. A szintén levegős jegyű Vízöntő-korszak így tudja csak megújítani a csődöt mondott jelenlegi szisztémákat. Nem mindegy tehát, hogy milyen önismerettel látunk neki a feladatunknak…Hajrá, Mérleg-társaim, sokan vagyunk és rajtunk a sor!