Nagy erők vannak most mozgásban, akkorák, hogy még én is klaviatúrát ragadtam. A Szaturnusz-Plútó egy éves, Bak jegyében végbemenő találkozását nézzük meg, méghozzá párkapcsolati oldalról. Gyere velem!

Ha van szélsőségesen ellentétes erő az asztrológiában, akkor a Plútó-Szaturnusz páros biztosan az. A Plútó a robbanékonyságot, gyökeres változást, zabolátlanságot; míg a Szaturnusz a megszilárdulást, kitartást, gátlásokat szimbolizálja. Jövő év márciusáig együtt folytatják égi útjukat, az együttállás pedig támogató energiát jelent, bár kétséges, hogy két ennyire ellentétes energia hogyan is tud együttműködni.

Mi zajlik az égen?

A Bak jegye, amely a találkozásnak otthont ad, a Szaturnusz terepe: ő ott elemében van, ki tud bontakozni, ezért plusz erőt kap, míg a Plútó nagyon nem érzi jól magát itt, visszaszorulásra van kényszerítve. Amit nagyon nem bír!

Az is érdekes, hogy mozgásban is vannak együtt, ezért az együttműködés kitart egy évig. Egyelőre mindketten előre haladnak, május végétől hátrálnak, és a Szaturnusz kifarol az együttállásból. Majd december elejétől újra együtt mennek, már előre, január elején lesz a legszorosabb a kapocs köztük, majd a Szaturnusz lassan elhalad a Plútó mellett, megelőzi és márciusban nemcsak a fényszögből, de a Bak jegyéből is kilép, jelezve az abszolút váltást.

Mi zajlik bennünk?

Két ellentétes pólussal van dolgunk, amik taszítják egymást. Evidens megélés, hogy egyikőjükre szavazunk, mert a kettőt össze hozni nehéz és erőt próbáló. Pedig ez lenne a feladat éppen! A gátlások, korlátok megtapasztalásával új utakra merészkedni; a szorongásokat nagy lépésekkel gyógyítani; a passzivitást, pesszimizmust és éles kritikát nagyvonalúan felülírni új nézetekkel és tapasztalásokkal.

Párkapcsolati szempontból abszolút végletes a helyzet, a következő menükből választhatunk az étlapról:

  • teljes bemerevedés, kákán is csomót keresés, elméletben okoskodás némi irigységgel leöntve,
  • kalandorszellemű hozzáállás, a szokatlan, tétnélküli helyzetek keresés, a hagyományos (számunkra megszokott) sémák mellőzése.

Tényleg szögesen ellentétesek, ugye? De azért próbáljuk közelíteni őket. Megtehetjük úgy, hogy:

  • amelyik hozzáállás a számunkra nagyobb kihívást jelent, azt éljük meg többször,
  • vagy váltogatjuk a két energiát, finoman, de határozottan.

 

Társkeresőként

Társkeresésben azzal számolhatunk, hogy csupa vagy „ilyen vagy olyan” ember bukkan fel: vagy nagyon felelősségteljes és óvatos, gyanakvó; vagy nehezen komolyan vehető, ám lehengerlő és borzongató. Jó lenne összegyúrni őket! Ez akkor fog sikerülni, ha magunkban is összegyúrtuk! Nagyon éles tükröt tart most a külvilág, ne felejtsük el, hogy a Szaturnusz a Bakban igen erősen tanít, korrigál. Minden találkozás egy státusz-kép, önmagunkról. Mégha nehezen emészthető is.

A két bolygó időbeni együttlépegetése is szimbolikus persze. A most megélhető egyenes mozgás csak a bevezetés, a katarzis, vagyis a találkozásaink minőségének megmérettetése majd az év eleji szoros együttállásnál mutatkozik meg. Addig is az év második fele visszakozásra fog késztetni: elvek feladására, lemondásra, önértékelési nehézségekre, a korlátaink felnagyítására és ebből kifolyólag a helyzetünk kilátástalanságának megélésére. Sajnos a Plútó gondoskodik róla, hogy jó mélyen alámerüljünk az érzésekben is, megmártózzunk a nehézségekben. Talán könnyebb áthaladnunk ezen az időszakon, ha tudjuk, hogy szükségszerű (hiszen szaturnuszi), időszerű és tisztító (Plútó). Értünk van, mint később látni fogjuk, hiszen a két erő magához mérten együttműködve dolgozik.

Párkapcsolatban

Nagyon mozog a szőnyeg alattunk. Itt az ideje a nagy változásnak, amit aztán sokáig felvállalunk és élvezünk. A bátraké ez az időszak, azoké, akik merik láttatni valódi igényeiket és a társukéira is aktívan reagálnak. Ami jó a kapcsolatban, tartsuk meg, ami elavult, dobjuk ki és keressünk új értéket a helyébe. Változzunk, ahelyett, hogy változtatni akarnánk görcsösen és türelemvesztetten. Mutassunk példát ahelyett, hogy prédikációkat tartanánk lelkesen ámde minden eredmény nélkül. Ne féljünk, ha azt látjuk, hogy új dolgok szivárognak a képbe, a kapuzárási pánik (az újdonság előtt) csak látszatbiztonságot teremt. A valós, mély érzelmeket, értékeket mérlegeljük, ne pedig a hangzatos, megszokott vagy elvártat. Csupa ellentét itt is! Ez egy gyúrós-dagasztós korszak, egymást gyűrjük. A Szaturnusz gondoskodik róla, hogy addig, amíg csak ideje van, hiába menekülnénk előbb. A következő kapcsolatban ugyanitt folytathatjuk, hacsaknem várunk jövő márciusig, amíg lecseng a konstelláció.

A hátrálás időszakában, májustól június végéig nem lesz könnyű a napi piszlicsáré dolgokon felülkerekedni. Ez az az időszak, amikor a rossz helyen felejtett papucs válókereset idéz elő, és persze a papucs a hibás legalábbis a gazdája. Lesz egy kis szünet decemberig, amikor nyugvópontra jutnak bennünk a dolgok, nem akarunk minden sarokba reflektorral bekukkantani titkok és kincsek után kutatva. Aztán decembertől jobb, ha hátradőlve nézzük, amint átalakul az Élet és erőt gyűjtünk az új színpadkép felfedezéséhez és elfogadásához. Jó esetben a szereposztás nem változik, csak a forgatókönyv és a díszlet. Márciustól pedig már látjuk, mennyire sikeres az új előadás. Merthogy színház az egész világ, ezt jó, ha tudjuk, különben kicsinyes rendezőnek felcsapva osztogatjuk a pofonokat. Magunknak!

Amikor két ekkora erő találkozik, a küzdelem és az együttműködés sajátos egyvelege alakul ki. Győzni akarunk, bármi áron. Egyet azonban tudnunk kell: nincs külső ellenfél, csak önmagunk legyőzésével juthatunk előrébb.