Párkapcsolat feltérképező sorozatunk utolsó előtti darabjához érkeztünk. Bizony engem is meglep, hogy már 11 hónapja elemezgetjük az egyes jegyek kibontakozási lehetőségeit a kapcsolatban. A most terítéken lévő jegy kissé rendhagyó bánásmódot igényel. A Skorpió-kapcsolat ugyanis nehezen sorolható be a szokásos háromszintes fejlődési folyamba. Mert a Skorpió lételeme az átalakulás: ez nála egy állandóan napirenden lévő, véget nem érő életfeladat. Erre tekintettel párkapcsolatának áttekintését is máshonnan közelítjük.

„Érint engem ez a téma?” Katt ide, és nézd meg, hogy az aszcendensed, holdad a Skorpióba helyezkedik-e el. Ha igen, érezd magad Skorpiónak (is). Skorpióval együtt élőknek is ajánlott olvasmány 🙂

Adódik a kérdés, hogy mi történik azzal a Skorpióval, aki nem alakul át időről-időre. Mert nyilván te is ismersz ilyet. Meg az a kérdés is lényeges, hogy mit is értünk átalakuláson, ugyanis több szinten zajlik a folyamat, és egy része (jó része!) nem is látványos.
A megrekedt, fejlődésmentes Skorpió a magányosok táborát duzzasztja. Ha nem vállalja fel önmaga meghaladását, az ösztönei megélését, akkor abban az esetben is nagyon mélyen egyedül érzi magát, ha kapcsolatban él. Mert önmagától elidegenedett, önmaga lényegét tagadta meg. Nem mondhatjuk viszont, hogy minden társ nélkül élő Skorpió-szülött megrekedt lenne, fordítva ez nem igaz. Az viszont igaz, hogy ennek e jegynek a legfontosabb párkapcsolati alapköve a belső összhang megléte, és annak biztos érzése, hogy „oké vagyok!”. Ha ez nincs meg, akkor jönnek a szenvedés teli, önmarcangoló, társ-nyúzó kapcsolatok. És ilyenből bizony nagyon sok van. De kezdjük az elején: a kapcsolat kezdeténél.

A magányos farkas-állapot

A Skorpiónak azért nehéz társat keresni, mert lételeme az egyedüllét, ami egyáltalán nem nyomasztja, másrészt nagyon ellentmondásos a megítélése már első ránézésre is: vagy elfogadják, vagy akkor sem, ha bármit tesz. Ha pedig kiderül róla, hogy Skorpió, a legtöbb esetben távolabb lépnek tőle, ha fiziikailag nem is, de lelkileg biztos.
Ő az, aki rögtön belelát a másik emberbe, és ráadásul az árnyékát látja legélesebben. Hogy legyen hát optimista, vidám és romantikus, ha úton-útfélen a szennyes jön szembe? A sajátja állandóan, de a másé is gyakran. Persze, hogy kritikus és naná, hogy cinikus.

A felszínen nem fél elköteleződni, de igazán szorosan az első hónapokban (években!) még nem tud kötődni, nem olvad bele sem önmaga érzéseibe, sem pedig a kapcsolatba. Nincs meg a „mi”-érzés biztonságtudata és védelmező melegsége. Ehelyett társas magány, vagy abszurdan egyoldalú kapcsolat van, ami a külvilág felé nem szúr szemet, befelé viszont mindkét félen mély sebet ejt. Erről a szintről az elrugaszkodás az ösztönök magabiztos felvállalása, a belső erők aktivizálása és a bizalom módszeres gyakorlása vezet át az érzelmileg elkötelezett, bizalomteli párkapcsolatig. Végre egy jegy, amelyik nem önbizalomhiánnyal küzd! Önbizalom van, kérdés, hogy kapcsolatba kerül-e Skorpiónk önmaga belső magjával, ami nagyon is jól tudja, hogy mi a jó neki (és ami pont ettől kissé riasztó, mert akkor esetleg meg lehetne szabadulni a szenvedés-faktortól…a víz-minőségek nagy dilemmája…). A szív bölcsessége a legpompásabb tanácsadó, ráadásul e jegy remekül tud kapcsolatot létesíteni az érzésvilágával. Ha akar. Ha nem akar, akkor nincs átalakulás sem.

Mumus: a féltékenység

Az első szint belső magánya után jön a következő fázis, amely már nagyon is a párról szól. Mégpedig annak bekebelezéséről. Ne feledjük: a szemközti jegy a Bika, a birtoklás témája itt is megjelenik, mégpedig az érzelmek szintjén. Az érzelmi birtoklás legjellemzőbb megjelenési formája a féltékenység: a Skorpió személyiségnek dolga van ezzel, akár úgy, hogy ő maga féltékeny, akár úgy hogy a párja az. A féltékenységet az önbizalommal szoktuk összefüggésbe hozni, ám itt másról van szó. Az érzelmek és a szenvedély kizárólagosságáról, totalitásáról és megoszthatatlanságáról. Ha már bizalmat szavazott nagy nehezen valakinek és kötődik hozzá, akkor Skorpiónk a lehető legteljesebb mértékben elvárja ugyanezt, persze a maga mércéje szerint. Nos, ez egy levegős jegynek igencsak nyomasztó! Ezen a szinten a feladat annak átalakítása, hogy a szabadság is érvényre juthasson. A kapcsolat ne kizárólag az ÉN-ről szóljon, hanem a MI igényeiről is. A fejlődés oda vezet, hogy az érzelmi stabilitást nem rombolja a szabadság, sőt! A szeretet oszthatatlan, a figyelem megosztható, az egység ettől még biztonságos. Felesleges energia védelmi intézkedéseket, ellenőrzéseket beépíteni a kapcsolatba…

A híres szenvedés-faktor

Sokat halljuk, hogy a Skorpió alapeleme a szenvedés. A kapcsolatban ez a „lássuk kinek a rosszabb”-játszmához vezethet, amiben ő maga éppúgy sínylődik, mint a párja, de mivel ő az erősebb, kevesebb a vesztenivalója. A szenvedés-faktor még egy módon befolyásolja a kapcsolatot: a vízjegyek empátiájával a Skorpió is rendelkezik, ám belőle az együtt érzést leginkább a rászorultság váltja ki: a fájdalom kelti fel a szánakozását, ami oda vezethet, hogy akkor tud igazán odafordulni, ha a szenvedés a kapcsolatban már felkelti a szeretet-söztönét.

Ellenőrzés: a túlélés titka

A kontrollról a Bak jut az eszünkre, holott a Skorpió jóval nagyobb mestere a manipulációnak: mindet tud (amit, nem, azt felderítik) és az érzelmeken keresztül bárkit képes tökéletesen befolyásolni. Mindannyian az érzelmeiken keresztül döntünk, így ez a közelítés biztos siker a Skorpió számára. Csalhatatlan az emberismerete, ezért jó érzékkel tudja, hol érdemes a rést a pajzson keresni. És nem rest addig keresni, amíg meg nincs, nem adja fel. A legfőbb trükk az, hogy magát is kontrollálja: az érzelmeit nagyon keményen és a tetteit is. A tökéletes keleti harcművész áll előttünk, aki ismeri az ellenfelét és az önuralma által kivárj a megfelelő pillanatot a sikeres támadáshoz. Mars-uralta jegyről van szó: a párkapcsolat számára kihívás, csata ne adj Isten háború. Még akkor is, ha nincs konfliktushelyzet, a marsikus személyiség számára minden momentum konfliktushelyzet. Ha pedig nem elég számára az inger, akkor kiváló érzékel teremt válságot, drámát, fájdalmat, ahol már otthonosan mozoghat (és máris szükség lesz rá a kapcsolatban…). Számára csak egyetlen cél fontos: önmaga átalakítása, és csak azt tudja igazán becsülni, aki szintén ezen dolgozik gőzerővel. A bökkenő csak az, hogy míg benne meg van az erő ehhez a munkához, a többi jegy szülöttére ez nem feltétlenül jellemző.

Szexualitás felsőfokon?

A szenvedélyért nem kell a szomszédba menniük e jegy szülötteinek, azonban azt tudnunk kell, hogy az érzékiség, a materializálódott szerelem mesterei a Bikák. A Skorpió a szexualitásban a mély érzelmi megéléseket, a transzot és a kontrollvesztés élményét keresi. És ez nem függ sem az aktusok mennyiségétől, sem pedig a minőségétől, inkább az ő maga aktuális hozzáállása dominál. A technikai rész nem érdekli, a kísérleteszés annál inkább: fanázia, újszerűség, játékosság és nagy adag erővel átitatott szenvedély. A nyers szexualitás, vagy a pronográgia nem az ő világa, az erotikához fűződő viszonyát leghitelesebben az Érzékek birodalma c. film mutatja be.

Amiben utolérhetetlenül és pótolhatatlanul SkorpiJÓ

– ismeri a társát, és a kpcsolatot is annak minden előnyével és hátrányával együtt, ezért tökéletesen megértő és konstruktív.

– Őszinte (na, ez manapság még inkább érték)

– A végsőkig harcol a közös célokért, akár önfeláldozás árán is (könnyebb neki feladni a saját elképzeléseit, mint „megcsalni” a kapcsolatot, amelyhez mélyen kötődik)

– Hűséges típus, ha kifelé kacsingat, akkor saját szeretet-oldalával van baj.

– Egyéniség: csupa szenvedély, csupa véglet, csupa….titok!

– Kérlelhetetlenül változásra sarkall: nem szavakkal, hanem mintával. Skorpió mellett élve az önismereti út garantált.

A legfelső szint –véleményem szerint- az egyik legtökéletesebb párkapcsolati minta: szenvedély, érzelmi elkötelezettség, jóba-rosszban összetartás, a kapcsolat megújulásának folyamatos igénye. Spirituálisan is megfogalmazott MI-érzés. Ha a Nyilas számára a kapcsolat szentség, akkor a Skorpió számára ösztön. Hullám hegyekkel-völgyekkel, szélsőséges kilengésekkel, elképesztő mély átélésekkel. És nem is nehéz e jegy szülötteinek idáig eljutni, sokkal akadálymentesebb a pálya, mint bárki másnak a 3. szintig vergődni. Pusztán elhatározás kérdése! A belső erők és iránytűk rendelkezésre állnak, és nincs erő, ami a haladást gátolhatná. Aki impulzív és mindig vibráló kapcsolat szeretne, csak Skorpióval kezdjen. Nála mindig kiderül VALAMI.

Az átalakulás módszere minden Skorpió számára személyes út, itt nincsenek általános jótanácsok. Van, aki az élvezeti szereken keresztül, van aki a tökéletes (szerzetesi) magányon át és van aki a Bika-kontrasztot kidomborítva az élvezetek halmozása mellett jut el önmagához, netán munkamániás, vagy szélsőségesen önfeláldozó. Az út sokféle, a lényeg a haladás. Egyik Skorpió sem érkezik könnyű karmával, van mit átdolgozni. De ők azok, akik igénylik és bírják is a strapát. Megbabonázó erejű példaképekké tudnak válni még azok is, akik kivülről nem hajtanak végre nagy mutatványt. De alakulnak és alakítanak, ebben rejlik az ő nagy tanításuk. Meg a népszerűtlenségük.