Mitől jó a Bak-kapcsolata?Ebben az időszakban a Bak-jegy szimbólumaira fókuszálunk. Először is arra, hogy milyen is a Bak-személyiség. Utána pedig arról, hogy mire jó ez az időszak Bakoknak és nem Bakoknak egyaránt.

Bak alapkaraktere aktív föld, azaz viszi a terhet. Nem lázad, hanem kitart, teljesít. Minden Bak-személyiségnek vannak valamilyen terhei: családi terhek, szakmai terhek stb., amelyet hősiesen, kemény munka árán meg kell dolgoznia, és teszi is a dolgát, bármennyi erejébe is kerül.

A Bak a legilluziómentesebb jegy, ő arra született, hogy a nehézségeket átvészelje. Jól tudja, hogy az Élet nem habostorta, és sosem lesz az. Őt nem is az élvezet vagy az eredmény, hanem a kötelességtudat motiválja. Nem ábrándozik, nem filozofál, hanem belekezd és véghezviszi. Mindig van célja és mindig el is éri, nincs megalkuvás. És miután kemény munkát végez puritán célratörő, szorgalmas és gyakorlatias.

Mint látszik, őt nem az érzelmei, sokkal inkább az esze vezérli. Nem gyengéd, nem romantikus, nem ellágyuló és nem kapcsolatorientált. Hogyan működik párkapcsolatban? Jól, annak, aki:

–          megbízható, felelősségteljes,

–          terhelhető,

–          minden helyzetet megoldani tudó,

–          bölcs,

–          karrierjét tudatosan építő,

–          precíz, komoly társra vágyik.

Garantáltan nem lesznek:

–          kiszámíthatatlan fordulatok,

–          érzelmi ingadozások.

Lesznek viszont elvárások, szabályok és rendszer. Jövőkép és közös cél, amiért együtt illik dolgozni. Keményen és kitartóan, kerül, amibe kerül.

A Bak-személyiségtípusnak a legnehezebb dolga a párkapcsolatban akkor van, ha nem kap elég időt arra, hogy elengedje magát. A lazulás nem megy könnyen, persze megcsinálja ezt is, mert ő mindent meg tud csinálni, csakhát IDŐ-re van szükség ehhez. Először is el kel magyarázni önmagának, hogy neki ez tulajdonképpen szükséges és megengedheti magának, hogy jól érezze magát; hogy ne mondjon nemet a saját érzéseire, vágyaira. Persze ez nevetségesnek tűnhet egy Kos, Oroszlán vagy akár Bika szemével, de nem vagyunk egyformák. A Bak-karakterben mindig benne van a bűntudat, ami gátolja, ami visszafogja és szélsőséges esetben mogorvává és elzárkózóvá teszi. A Bűntudatot feloldani nem könnyű, de ha a már említett veleszületett bölcsessége segítségével feltárja a „Bűnét”, rengeteg energiát szabadít fel, amivel kipróbálhatja az Élet naposabb oldalát is. Sosem lesz hedonista, sosem lesz szenvedélyes, de bölcs mértékletességgel, az arany középút szabályait szem előtt tartva be tudja integrálni az életébe az Élményt is.

 

Miért könnyű a Bakkal? A Bak-típussal akkor lehet jól együttműködni, ha mindig van feladata, amiért ő felelhet. A jól elvégzett feladatért persze visszajelzést vár, de korántsem kell neki túl sokat udvarolni. Nem vár értékes, cicomás ajándékokat, és arra sem tart igényt, hogy körülötte forogjon a világ. Az odafigyelés kifejezésének ideális módja számára a közös program, a minőségi együtt töltött idő. A Bak-kapcsolat a nehéz időkben is szilárd marad, sőt a problémák csak összekovácsolják a társakat. A Bak-személyiséget nem az öröm motiválja, hanem a kötelességtudat, ezért a Bak a szükséghelyzetekben legjobban teljesítő társ.

A Bak jelmondata a szerelemben a Kis hercegben olvasható: „Felelős vagy azért, amit megszeliditettél.”. Ez a szerelem nem mulandó, igaz, nem is heves. Évtizedeken át stabil. Nem rózsaszín és nem álomvilág, de mentes az ígéretek utáni csalódottság érzésétől is. A Tűz jegyeknek nem elég intenzív, a Víz jegyeknek nem elég mély, a Levegő jegyeknek pedig túlságosan statikus. Pont ezért tud ugyanolyan lenni évtizedeken át…

A Bak férfi a kitartó, tántoríthatatlan harcos, aki állja a sarat. Nem az erejét, hanem az eszét használja, hiszen minden fejben dől el…türelmes és kiszámítható.

A Bak nő a természetes szépség. Nincs túldíszítve, azt szereti, ha intellektusával hívhatja fel magára a figyelmet. Mindig tudja mikor mit kell tennie.

A Bak-időszakban (december 22- január 20.) kötött házasság, létrejött kapcsolat a szilárdság természetes jegyeit viseli magán. Manapság ilyentájt nem kötünk házasságot, mert nem trendi élethossziglan kitartani, ösztönösen nem ez a cél. Az ilyenkor létrejött kapcsolat jelmondata a „jóban, rosszban!”. Sokkal inkább fogják a megoldásokat keresni a felek, mint a kibúvókat. Arra persze nincs garancia, hogy ezek a kapcsolatok szétszakíthatatlanok lennének, de több a hajlandóság a kompromisszumokra, nagyobb az esély arra, hogy a közös munka összekovácsolja a feleket.

Ha házasságot nem is tervezel, ebben az időszakban érdemes elgondolkodni a kapcsolatodon:

–          milyen közös céljaitok vannak,

–          ki kit tesz az elérése érdekében,

–          érzel-e felelősséget a párodért,

–          hogy viselitek a nehezebb időszakokat,

–          el tudtok-e lazulni, ha eljön a Szabadidő?

Társkeresőként is érdemes a Bak-analógiák mentén eltöprengeni azon, hogy:

–          élvezed-e a jelenlegi élethelyzetedet,

–          ismered-e a korlátaidat,

–          mit teszel annak érdekében, hogy szépnek, megnyerőnek lásd magad?

A fentiekből is kiderülhetett: a Bak-időszak a munka ideje! Ne lazsálj! 🙂