plutoAki a napokban kimegy a Duna-partra, rögtön megtapasztalhatja a Plútó asztrológiai mibenlétét: szétválaszt és összehoz, pusztít és ad, de legfőképpen elemi erővel jelen van, elkápráztat, elborzaszt és tiszteletere int.

A Plútó minőségét rendkívül nehéz meghatározni, mert még kevés a tapasztalat róla. 1930-ban fedezték fel, egy olyan korszakban, ami a tömegpusztítás ideje volt, ezért mind a tömeg, sokaság, mind pedig a megfékezhetetlen erő szimbóluma lett. Tudjuk róla, hogy alapjaiban felforgat mindent, gyökeres változást generál és új alapokra helyezi a dolgokat, méghozzá elsöprő erővel, apelláta nincs.

Ő a Janus-arcú komponens a horoszkópban, aki rombol, de épít is, ám hogy mit, arra kevésbé bírunk ráhatással akkor, amikor a folyamat elindult. Nála a prevenció az egyetlen bevált recept, azaz megelőzni a működését és önként vállalni bizonyos életterületeken (ahol felbukkan) a nulláról kezdést. Nem könnyű lecke, de évenként van lehetőségünk gyakorolni, mert az éves horoszkópban mindig más helyre kerül.

A Plútóhoz tartozik a regenerációs képesség is, hiszen gyógyuláskor is az energiák újra aktivizálásáról van szó. Magyarország erősen plútói terület, nemcsak a folyamatos politikai újrakezdések miatt, hanem a geológiai tényezők miatt is: a rengeteg termál víz egyszerre jelzi a gyógyítás és a föld belsejében megzabolázhatatlanul működő őserők jelenlétét is. És néhány erővonal (pl. Szent-György vonal) is keresztülvezet hazánkon, ami szintén a Plútóhoz tartozik.

Részletekért kattintson ide

Kisbolygó vagy bolygó? Mivel az asztrológia nem az égen ténylegesen mozgó égitestekkel dolgozik, hanem azok szimbolikáját használja, teljesen mindegy, hogy a csillagászok hova sorolják a Plútót. Asztrológiai szempontból nemhogy rang vesztett, hanem épp kiteljesedésben lévő bolygóról van szó, ugyanis a tömegmozgalmak, terror-cselekmények, a beláthatalan következményekkel járó környezetszennyezés, az egyre gyakoribb természeti katasztrófák is mind e bolygó analógiái… nem kérdés, hogy kár lenne még leírni a Plútót a mi szemszögünkből.

A Plútó a horoszkópban

A Plútó -ahogyan a többi bolygó is- mindannyiunk része, nem egy gonosz, büntető hatalom, hanem a sötét oldalunk kivetülése. Amelyik házban áll, ott:

  • biztosan nagy fordulatokra kell számítani, méghozzá folyamatosan és élethossziglan,
  • hatalmat kérünk magunknak, nem viseljük el az alárendelődést és a kereteket,
  • sok az újrakezdés, de ezek mindig azt célozzák, hogy egy szinttel feljebb tornázzuk magunkat,
  • sok erőt összpontosítunk erre a helyre a mindent-vagy-semmit kategorikus hozzáállásával,
  • nehezen kötünk kompromisszumot és gyorsan túllendülünk, ha változás jön,
  • az adott témán sok az elfojtás, amire szélsőségesen reagálunk.

 

Plútós párkapcsolat

Csak haladóknak és erős idegzetűeknek ajánlható ez a választás. Párkapcsolati szempontból a három legintenzívebben jelentkező plútós helyzet az, ha a bolygó az egyes, a hetes vagy az ötös házban áll a személyes horoszkópban. Illetve, ha a két horoszkóp egybevetésénél személyi jelölővel alkot nehéz fényszöget.

Az egyes házas Plútó kérlelhetetlen, kiszámíthatatlan, kockázatvállalásában utolérhetetlen személyiséget ad. rengeteg türelmet és maximális alkalmazkodást igényel. A belső harcok mindig dúlnak, ezért a társra irányuló figyelem olykor (hetekre, hónapokra) kihagy. A szélsőséges érzések mindennaposak és ugrás-szerű a lelki fejlődés, amit szintén nem könnyű követni.

Az ötös házban a bolygó igen élénk szexuális fantáziát és akár ugyan ilyen élénk szexuális életet jelez, de ebben mindig jelen van a végletesség: hol a szerzetesi aszketizmus, hol a kirobbanó gátlástalanság dominál. A szerelem itt hatalmi játszmát jelent próbatételekkel, alvilági mélységekkel és tudatmódosító szerekkel megfűszerezve. A gyerekvállalás pedig biztosan botrányba fullad valamilyen szempontból.

A hetes házas Plútó a három közül a legszelidebb a gazdájára nézve, itt ugyanis arról van szó, hogy a társ fog harcolni, mert irritálva érzi magát a zsigereiben is. Ugyanakkor annyira vonzó is ez a helyzet, hogy nehéz kilépni a hadviselésből. Ilyen helyzettel nagy egymásra találások és kegyetlen elválások sora jön, és a kapcsolat a csendesebb időszakaiban sem mondható épp hétköznapinak. Minél extrémebbek a körülmények, annál több esély van az egyensúly fenntartására. Az pedig sosem baj, ha mindkét félnek van külön lakása is.

1971-től 1985-ig a Mérlegen vonult át a Plútó kifejezve azt, hogy a mi generációnknak alapvetően másképp kell néznie a kapcsolatokra. Őszintébben, kevesebb kompromisszummal, bevállalóssabban és energikusabban. Játszmák és pénzügyi meggondolás nélkül, nem a külvilágnak bizonyítva. A statisztikák nem azt mutatják, hogy sikerült volna megértenünk a Plútó üzenetét…