Kemény problémák következnek, ami sajnos gyakori jelenség a párkapcsolatban. Hosszasan lehetne elmélkedni azon, hogy ez a jelenség-együttes vajon csak az adott párkapcsolati helyzethez kötődik, vagy a személyiség szerves része. Nem mindegy.  Aki agresszív, türelmetlen és képtelen elfogadni a másik igényeit, az valószínüleg az élet más területén is ezt a magatartást mutatja, ha nem ínyére való helyzetben találja magát. Ámde mi maradjunk kizárólag a párkapcsolati problémáknál. A címbéli három fogalom tulajdonképpen egy skála és vérmérséklet függvénye, hogy ki mennyi idő alatt jut el az egyik  stádiumból a másikba, de hogy haladni fog, az biztos… Sajnos a párjától való távolodás,  elhidegülés irányába…Hogyan előzhető meg, hogyan orvosolható?

A párkapcsolat alapja a másik személyiségének, helyzetének, dolgainak, igényeinek a respektálása. Erre sajnos nincs olyan magyar szó, ami szabatosan fejezné ki a tartalmat: elfogadás+elismerés+tisztelet, nagyjából ezt fejezi kis a „respect”. Ha ez kölcsönösen megvan, akkor harmonikus a kapcsolat, ha sérül, akkor az egyik félnek hiányérzete támad és elkezd küzdeni a maga módján a hiány felszámolásáért. Az eszközök színes skálája áll ehhez a rendelkezésére a féltékenységtől az agresszióig, a zsarolástól a szakításig. Az egyik lehetséges reakció a sértett fél részéről a társa érdekeinek mellőzése, a folytonos és eltúlzott kritikusság, azaz az intolerancia: „nem érdekel”, „nem foglalkozom vele”, „nincs kedvem hozzá”-tartalmú mondatok felgyülemlése a kapcsolat szótárában. Ekkor segíthet a Bach-virágterápia, azon belül is a Bükkfa, amelynek szedésével  az elfogadás, az engedékenység energiái újra egyensúlyba kerülnek. Jó, ha mindkét fél elkezdi alkalmazni a virágcseppeket, így könnyebben hangolódnak rá egymás (javuló)energiaszintjére.

A türelmetlenség már egy súlyosabb lelkiállapot, ekkor már nemcsak a kritika születik meg (a kritikus még meghallgatja a másik véleményét), hanem a szembenállás is, akár komoly konfliktushelyzetet is generálva. „már megint nem tudod?”, „hányszor kell elmondanom?”, „mindig nekem kell megcsinálnom?!”, „mire elmondom, már kétszer megcsinálom”- és akkor ezek még az enyhébb változatok…A türelmetlenség legtöbbször kiabálással, veszekedéssel, tettlegességgel is párosul. De már az is indokolja a korrigálást, ha a társad tempója túl gyors a tiédhez képest, ezért állandóan hajszolva érzed magad, és ez problémát okoz neked. Sőt ide sorolható az ingerlékenység, és az eltúlzott reakciók tünete is. Mindezek kezelésére a Nebáncsvirág javasolható. Fontos, hogy aki türelmetlen belássa ezt, és akarjon változni, különben a virágeszencia nem fog hatni. Nagyon szubjektív lehet ugyanis annak megítélése, hogy ki a kapkodós, elhamarkodott és űzött. Fontos az is, hogy a türelmetlenséget mentálisan is öngyógyítsuk, tehát tudatosan figyeljen arra, hogy lazább, ráérősebb, türelmesebb legyen, így lesz igazán hatásos a Bach-virágterápia. (Aki nem bírja elviselni, hogy a párja türelmetlen, de  a párja nem látja magát annak, nos ekkor a makacs párt nem lehet akarata ellenére kezelni. Ilyenkor az a megoldás, hogy a szenvedő fél problémáját vizsgáljuk meg és adjunk rá megfelelő eszenciát.)

Az agresszió már komoly veszélyforrása a kapcsolatnak, mégha kevésbé súlyosan is van jelen. Jele lehet a dühkitörés, túlzott féltékenység, zsarolás, a bosszú, a gyűlölet. Ezek mind-mind szeretet- és bizalomproblémák, és mindkét fél részéről a bezárkózást készítik elő. Tüskés(szívű)séget okoz, mint amilyen a gyógyíre, a Magyal. Ennek a stádiumnak a terápiája a legnehezebb, hiszen akiben ekkora indulatok gerjednek aligha fog magától virágeszenciát szedni. Továbbá annak is utána kell járni, hogy mi okozza a negatív energiák ilyen mértékű felgyülemlését és kitörését, és ennek kiderítése házilag nem könnyű. A Magyal mellett kisebb mértékű vagy rejtett, még csak fortyogó harag, düh jelenléte esetén a Cseresznyeszilva alkalmazása javasolt, ami karbantartja, kiegyenlíti a feszültséget, segít visszaállítani az egyensúlyt.

Nyilván egyik fokozat elviselése sem könnyű. A passzív félnek is tud támogatást adni a Bach-virágterápia akár azáltal, hogy az önbecsülését helyreállítja, akár a kitartása elősegítésével, akár pedig azzal, hogy egy számára elviselhetetlen kapcsolatból ki tudjon lépni. Nem könnyű helyzetek, de van segítség a megoldásukra!

Téged is érint a fenti problémák valamelyike? Beszéljünk róla! KLIKK >>