Nem szeretem a globális elemzéseket, írtózom attól, hogy „mondjuk meg a tutit” a lehető legkisebb energia befektetéssel mindenkinek, de a Szilveszter éjszakáján előbukkanó telihold elcsábított arra, hogy utánanézzek a 2010-es évnek alaposabban, kifejezetten a párkapcsolat kérdéskörére fókuszálva.

Nincs jó hírem: ha teliholddal kezdődik az év, az bizony komoly feszültséget jelent. Az asztrológia szerint, ha egy folyamatot, időszakot vizsgálunk mindig az időszak kezdőpontja a meghatározó, ez a hatás kíséri végig az egész folyamatot. Jelen esetben az éjféli konstelláció az egész évet. Csillagászatilag a telihold azt jelenti, hogy a Nap és a Hold egymással szemben állnak. Senkinek nem okoz meglepetést, hogy ez a két ősi szimbólum a nemeket képviseli. A két nemet, amelyik egymással szemben áll. Ráadásul  a szembenállás a Bak jegyében lévő Nap és a Rák jegyében haladó Hold között valósul meg. Mit is jelent ez? Van egy céltudatos, feladatorientált, marcona, karrierharcos férfi erő; és vele szemközt áll egy nagyon érzékeny, minden rezdülésében gyengéd, gondoskodó, érzelmekkel teli női erő. És döntenünk kell közöttük. A mindennapok szintjén, a mi életünkben ez úgy fog megjelenni, hogy sokszor kerül konfliktusba a család és a karrier, sokszor kell választanunk az év során aközött, hogy bár visszavonulnánk, nyugalmat szeretnénk mégis úgy érezzük nem szalaszthatjuk el az újabb feladat által kínált lehetőséget, mert ez ugyebár nem tehetjük meg, haladni kell előre. Választanunk kell az érzelmek, az érzékenységünk felvállalása és a kemény kötelességtudat között. Ezeket az erőket nem tudjuk majd megfelelően összehangolni. A vagy-vagy feszültsége terheli a lehetőségeinket. Miután női-férfi energiakonfliktusról van szó, leginkább a párkapcsolatokban kerülünk ilyen döntési helyzetekbe. Ez nem szakítást vagy válságot jelent, hanem olyan mérföldköveket, amelyek a fenti tulajdonságainkról gondolkodtatnak el. Megmérettetik hogy bennünk és a párkapcsolatunkban melyik nem az erősebb, melyik mellé állunk gyakrabban a döntési helyzeteinkben. Naponta szembe kell néznünk kiélezett helyzetekkel akár a párunkon keresztül, akár önmagunk férfi és női energiáinak feszültsége által. Ez a hatás az egész évet átjárja, nem fogunk tőle szabadulni, a leckék egymást követik majd folyamatosan.

Szintén nagyon erős hatás, hogy az érzelmi vonal gyengül a hatalmi, hivatásbeli, karrierrel összefüggő feladatok miatt, azaz a család, a szeretet, az odafigyelés sajnos idén még kevesebb hangsúlyt kap, pozíciója tovább romlik az önmegvalósítás, a társadalmi státusz megerősítése, az aktív cselekvések és eredményhajszolás mögött. Az érzelmi intelligencia továbbra sem szempont az IQ mellett, és úgy tűnik idén sem valósul meg a család, mint érték rehabilitációja a társadalomban. Az érzelmi energiák azonban felfokozott módon időről-időre kitörnek majd, ami heves viták, érzelmi zsarolások, játszmák szintjén fog megvalósulni.

Mindenkit megnyugtatok azonban, nincs itt a világvége. (És szerintem 2012-ben sem következik be.). Leckét kapunk viszont önmagunk érzelmes-gyengéd illetve célratörő-kötelességtudatos oldalainak felvállalásából, ezek érvényesítéséből a párkapcsolatban. Akinél e két elv összhangban van, nem esik bántódása, pusztán jól kell tudni alkalmaznia őket. Aki még nem találta meg az egyensúlyt a női és férfi oldala között, illetve a  párkapcsolatban sincsenek ezek az elvek jól körülhatárolva (nem feltétlenül a szereplők valódi neme szerint), annak sok olyan helyzettel kell szembenéznie, ahol módja lesz rendet rakni és gyakorolni.

A Nap és a Hold a két legősibb segítőnk. Bízzunk bennük és magunkban, és fordítsuk előnyünkre a konfliktushelyzeteket is. Ezekből is lehet tanulni bőven.

Praktikus tanács: fogyó Hold idején eredményesebben tudunk megszabadulni bármitől, amit feleslegesnek tartunk. Ideális időszakban vagyunk például a fogyókúra megkezdéséhez, rossz szokások elhagyásához, sérelmeink letételéhez. Gyorsan nézd meg az újévi fogadalmaid listáját, hátha van ilyesmi rajta, és akkor nosza! 🙂