A Hold minden bizonnyal az az égitest, amely legrégebben vonzza és foglalkoztatja az emberiséget. Szemmel láthatóan és napról napra változik, megfigyelhetően befolyásolja a Föld vízháztartását és –kevésbé direkt módon megfigyelhetően- a miénket, emberekét is. Bolygónk szorgos kísérője az egyetlen égitest, amely asztrológiai szempontból is bizonyítottan hat ránk. A többi bolygó ugyanis egyáltalán nem hat ránk, bár legtöbbször ezt még az asztrológusok maguk is félreértik. Kis, de annál fontosabb kitérő következik : Az asztrológiai egy ősi szimbólumrendszer, egy sajátos nyelv, amely összefüggésbe hoz hatásokat, energiákat egyes bolygókkal, de SOHA nem jelentette azt, hogy ezek a hatásoknak vagy következményeknek bizonyos bolygók lennének az OKAI. Messze kerüljük el azt asztrológust, aki úgy fogalmaz, hogy a „Mars miatt/hatására…”, mert ezek szerint ő (még) az alapokkal sincs tisztában. A bolygók nem hatnak, nem sugároznak, nem befolyásolnak, hanem analógiákat jeleznek, mutatnak, jelölnek fejeznek ki.

 

A Holdnál tartunk, mely a horoszkópunkban

  • az ösztöneink,
  • a fantáziavilágunk,
  • a hangulataink,
  • a tehetségünk (zsenialitásunk),
  • a belső gyermek képünk,
  • az anya-mintánk,
  • az alárendelődési képességünk és
  • a kötődési törekvéseink mutatója.

Divat beszélni a Sötét Holdról is, a Lilithről, amely érzelmeink vad, esetleg negatív oldalát jelöli, az elnyelő Anya képe bennünk, vágyaink sötét vetülete, egyesek szerint pedig előző életeinkre is rámutat. Lehet, mi most azonban ezzel a jelenlegi életünkkel foglalkozunk, abban is van mit tenni. 🙂

Nem tudod, melyik csillagjegyben is áll a Hold a születési horoszkópodban? Add meg az adataidat itt és máris kiderül! klikk ide

Világos, hogy a Hold minden attribútuma párkapcsolati adalék az érzelemvilágtól az alárendelődésig, és épp ezért a horoszkópból pusztán a Holdat szemügyre véve is meglehetősen pontos párkapcsolati minta rajzolódik ki. Érdemes tehát lelkes kísérőnket jobban megnézni és azonosulni vele, hogy könnyebben működjünk együtt önmagunk. És másokkal.

 

A női horoszkópban a fentieken túl az anya és feleségszerep megélési lehetőségeit is jelzi ez az égitest, a férfi horoszkópban pedig a férfi női oldalát világítja meg: érzékenységét, ösztönösségét, kapcsolódási vágyát és képességét. Tehát a férfihoroszkópban is fontos mutató.

 

Különbségek: Hold-Vénusz, Hold-Mars

Két bolygó jelentéstartalma hasonlít a holdéra: az ösztönösség miatt a Mars, az érzelmek miatt pedig a Vénusz jöhet számításba, azonban itt egészen másról van szó. A Mars valóban az ösztöneink jelzője (is), de a tettek, az akarat szintjén, míg a Hold mentális szinten mutatkozik meg. A Vénusz pedig valóban érzelem-hőmérő, de inkább a szenvedély, a testiség és az érzékiség megmutatkozása, míg a Hold a finom lélek-rezdüléseké, a nem materializálható (vagy legalábbis sokkal kevésbé) szeretet-energiáké.

 

Ahány Hold-minőség, annyi megélési lehetőség. Köztudott, hogy a vizes jegyben lubickoló Holdak (Halak, Rák, Skorpió) érzékenyebbek és intuitívabbak; a földies Holdak stabilabbak és realistábbak és így tovább, később részletes bemutatásuk következik.

(Természetesen az sem mindegy, hogy a Hold melyik házban áll a horoszkópban, ez azonban arra mutat rá, hogy életünk során hogyan, milyen körülmények között tudjuk megélni az adott holdi minőségünket.)

Kezdjük a tüzes Holdak bemutatásával a sorozatot.

 

 HOLD a KOSban: nem kényelmes pálya a vizes Holdnak, túl forró, forrongó a talaj. Keresi az érzelmi konfliktusokat, hisztissé válhat. Nehezen tud kötődni, mert fantáziáját a megismerés vágya hajtja, mindent ki akar próbálni. Harsány kapcsolatépítő, de felületes megismerő. Mindenkin szeretne segíteni, de magán a legkevésbé. Sokszor menekül az érzései elöl, nem szeret szembesülni velük. Nagyon lelkes, széles skálán és gyorsan mozognak az érzései. Akkor tud igazán kötődni, ha érzelmileg mindig inspirálva érzi magát a kapcsolatban, ha mindig „hajtania kell”. Ügyelnie kell rá, hogy érzéseit elfogadható formában tálalja és néha fékezze is. Zabolátlansága sokszor még azelőtt sérelmet okoz, hogy ő maga ezt észrevenné.

Fontos, hogy megtanulja észlelni az érzéseit és beszélni is tudjon róluk. Sokat segít asszertív kommunikációs tréning.

AMIT CSAK Ő TUD: rajongásig imádni, meglátni és megélni az érzések játékosságát és felpezsdíteni a kihűlt szerelmet. A legjobb érzelmi kapcsolat-javító, mindig tud friss lelkesedést és vonzerőt csempészni a megfáradt viszonyokba.

BECSÜLJÜK MEG úgy, hogy sok közös élményt találunk ki és nem csitítgatjuk, korlátozzuk a kitöréseit.

 

HOLD az OROSZLÁNBAN: a király itt királynővé alakul és olyan kapcsolatra vágyik, ami tradícionális és büszkeséggel tölti el. Lehet, hogy ez egy picit unalmas (mondjuk egy levegős Holdnak), de cserében mérhetetlen mennyiségű szeretet áramlik a kapcsolatban. Némely leckéket ki kell ugyan állni és az odaadást ki kell érdemelni, de aztán a királyság rendíthetetlen lesz. És az elvárás ugyanez: Oroszlán Holdnál mindenkinek egy esélye van szeretve lenni, nincs párdon. Persze nem is könnyű ellenállni neki, mert gyermekien édes puhasággal lopja be magát a szívünkbe. Ő úgy gondolja egy életre. Földi léptékekkel mérve a legteljesebb szeretet-kapcsolat jöhet létre, élvezve mindazt a jót, ami itt két embernek érzelmileg megadathat. (Szemben a Halak Holddal, ahol már az égi egység-élmény ér el bennünket.). Az alárendelődést inkább elvárja, mint cselekszi. Akkor tud igazán kötődni, ha valamilyen téren uralkodhat.

AMIT CSAK Ő TUD: ha rajongást és tiszteletet kap, rajongani és úgy szeretni, hogy valóban a Királyságban érezzük magunkat. Ragaszkodni és fenntartani a tökéletes pár látszatát. Arra buzdítani, hogy a másik dolgozzon a kapcsolatért és színt vigyen bele, hogy az ismét virulhasson.

BECSÜLJÜK MEG sok és még sokkal több odafigyeléssel, ajándékokkal, reprezentációs megjelenésekkel.

 

HOLD a NYILASBAN: az érzelmi távlatok Univerzum méretűvé tágulnak, a fantáziának semmi sem szab határt. Nála leleményesebb udvarlót ne várjunk. A szavak, az érzelmi kommunikáció mestere (igen, az Ikreken is messze túl tesz). Ámde a tettek nem követik automatikusan az érzéseket, valahogy lemaradnak mögötte. A Nagy Találkozások megszállottja, aki a szellemi társát keresi és nagyon lelkes lesz, ah meg is találja. Ha…Közben pedig sok mindent nem vesz észre, például a saját árnyékát, amit lépten nyomon visszakap a külvilágból.  Nehezen tanul a csalódásaiból, sok érzelmi buktatóval számolhat épp ezért. Mindig jobban akarja csinálni, de a Hold pont nem az akarásról szól, a befogadás pedig nem az erőssége. Túlságosan kiáradó és aktív ahhoz, hogy elmélyedhessen az érzéseiben és okkuljon belőlük. Figyelnie kell az elvárásaira; arra, hogy ne lőjje túlságosan magasra a lécet. (A hercegek ma már gyalog járnak, nem lovon és kisebbet tudnak ugrani…) Akkor tud kötődni, ha érzi, hogy megvan a szabadsága  a kapcsolatban.

AMIT CSAK Ő TUD a legjobb érzékkel eltalálni, hogy mit kell mondani ahhoz, hogy szeressék. Vállalni a kockázatot és kiállni az érzése mellett, kezdeményezve, szembesülve és továbblépve, ha ez jön. Humora, derűje elbűvölő és magával ragadó.

BECSÜLJÜK MEG bíztatással, elismeréssel, és hagyjuk, hogy fantáziáját valamely terepen kiélhesse. Minél többet van atermészetben, annál közelebb kerül a realitásokhoz.

Tetszett? Akkor nyomj egy lájkot és hamarosan jön a folytatás!