Az ehavi könyvajánlóm szerzője amerikai, amiből számomra rögtön két dolog következik: egyszerű nyelvezet és praktikus tanácsok. Nos, most sem csalódunk!A kapcsolatok jelentős része a szerelemi lángolás elcsillapodásával ellaposodik, rosszabb esetben érzelmileg lehullázódik. Ennek sok oka lehet, az egyik az, hogy nem tudjuk, hogy voltaképp nekünk mire van igényünk, azt meg végképp nem, hogy a másiknak mire.

A szerelemben nem lehet kommunikációs hiba, mert ez az érzés ugyebár más dimenzióba helyez minket, ezt követően meg kell tanulnunk egymás nyelvét ahhoz, hogy valóban értsük, érezzük egymást. A nyelvi eltérések széles skálán mozoghatnak a felek családi háttere, neveltetése, iskolázottsága esetleges kulturális különbségeiből fakadóan. És miután tolmács nincs, jobb, ha megtanuljuk mi magunk a saját és a másik nyelvét is a zavartalan kommunikáció és a zökkenőmentes és szeretet teljes kapcsolat érdekében.

A szerző öt szeretetnyelvet mutat be: ezek kategóriák, ahová kisebb-nagyobb erőszak árán mindenki besorolhatja magát. Ha ez megvan, akkor már ismeritek az alapot, már csak az adott nyelv sajátosságait kell figyelembe venni a mindennapi élet során. Sokszor az a baj, hogy olyan nyelven közeledsz, ami neked jó, és nem érted, hogy miért kapsz felemás válaszreakciót. Tanulságos az alábbi gondolat a könyvből:

„Ha egyszerűen azt tesszük, ami természetes számunkra, nagy valószínűséggel a saját szeretetnyelvünkön fogunk kommunikálni. Azt adjuk a társunknak, amire nekünk lenne szükségünk, ahhoz, hogy érezzük a szeretetét. Ám ha mindezt a saját elsődleges szeretetnyelvünkön tesszük, nem biztos, hogy az üzenet célba ér. Így fordulhat elő, hogy egymást őszintén szerető párok között nincs érzelmi kapcsolat.”

Tedd fel tehát a kérdést : önmagadnak mi a fontos: a minőségi idő, az ajándék, az elismerés, a testi érintés netán a szívesség? És a párodnak?

Hangolódjatok össze, és tanuljátok meg használni a saját nyelveiteket a közös harmónia érdekében.

Valóban hasznos, érthető és gyakorlatias segítség ehhez Gary Chapman: Egymásra hangolva című könyve, amelyet itt a honlapon, a jobb oldalon található Libri-boxon keresztül egyszerűen és gyorsan rendelhetsz meg!