A bibliai történet nyilván mindenki előtt ismert. Hát, ők sem a harmonikus párkapcsolatukról lettek híresek. Úgy tűnik a magánélet akkoriban sem volt zökkenőmentes :-).
A történet szerint Éva bedőlt a harmadik félnek, azaz hagyta magát elcsábítani egy jól megfogalmazott marketing szlogennel. Hiába, mi nők kezdettől fogva bukunk a fogyasztásra 🙂 Szóval az első nő rögtön választott a szép megjelenés (alma) és a kézzel meg nem fogható érték (az Édenkert nyugalma) között. És valóban, mi nők többre becsüljük azóta is az anyagi értékeket, mint a szellemi magasságokat. Nincs mit túlmisztifikálni: elődünk kíváncsi volt és hagyta, hogy az érzekei vezessék. Az Évákat azóta is inkább az érzékeik vezetik, a többieket nem feltétlen.
De Ádámunkról s feledkezzünk meg, ő is megéri a pénzét! Ha annyira okos lett volna simán lebeszélte volna Évát a gyümölcs-napról, legalábbis az alma-kúráról. De ezt nem tette, ellenben rákente az egészet, amint kitudódott a tett. Hát, ez nem volt valami lovagias húzás, lássuk be. A keresztes vitézek korában a Hős, inkább magára vállalta volna ballépést…A férfiak azóta is jól bevált taktikaként alkalmazzák a hárítást.
Mindezek ismeretében azt mondom, hogy függetlenedjünk őseink vétkétől, bűntudatától és párkapcsolati nehézségeitől. A tanulság pusztán annyi, hogy a látszat néha csal, a harmadik fél általában tönkreteszi a kapcsolatot;ha pedig már benne vagyunk nyakig a pácban ne egymásra mutogassunk, hanem közös erővel oldjuk meg a helyzetet, ezt rajtunk kívül más úgysem tudja megtenni.
És még egy film a vizuális típusúaknak:
Film Ádámról és Éváról