Egész ünnep-sorozat elébe nézünk a következő egy hónapban: június 21-én jár a Nap a legmagasabban az égbolton, ekkor a leghosszabb az éjszaka, és bizony az ősidők óta számos kultúrában hagyománya van a Fény, a Tűz erejét megünnepelni. A Balkánon, ami tőlünk földrajzilag nincs messze, az egész júliust napforduló-ünnep fűszerezte hajdan. A magyarok már a XI. századtól tartottak tűzrítusokat ekkortájt. Megőrizve ezt a szép hagyományt gyújtsunk mi is örömtüzet, és tartsuk-fokozzuk a fényt belül!

A lelkünkben is gyújthatunk tüzet, de ha tehetjük, menjünk ki a természetbe és gyújtsunk egy máglyát. Rögtön megtudod, hogy mire jó!

A hagyományos kellékek mellett érdemes gyógynövényeket is a tűzre tenni, így fokozható a tűz-rítus amúgy is meglévő gyógyító hatása. A tűz körül elfogyasztott cseresznye elősegíti a gyermekáldást. A Napfordulókor ugyanis megnyílik a  Tejút, ami a lelkek „főútvonala”, így könnyebb kapcsolatba lépni az eltávozott, de az érkező lelkekkel is…

A fáklya-és tűzgyújtás nem mellékes funkciója a Sötétség, a Gonosz elűzése, visszaszorítása egyrészt a fénnyel, másrészt a tűznek tulajdonított tisztító hatással.

A Nap ezidőtájt lép át a Tejúton, ezen az ősi megfigyelésen alapul a legismertebb tűz-mágia, a tűzugrás, a legbátrabbaknak a tüzönjárás. A tűzugrásnak tisztító-termékenységfokozó hatást tulajdonítanak. Sőt az sem mellékes, hogy ki kivel ugrik, hiszen ők egy pár (lesznek), avagy ha még facér a fiatal, akkor érdemes megnézni, hogy  a körben ki elé ugrik le, mert ő lehet a szerencsés jelölt. 🙂 Az első ránézésre félelmetesnek tűnő manőver nagyon bizsergető tud lenni. Mind a közösség ereje, mind pedig a napéjegyenlőség energiái azonban segítik átlendíteni az ijedségen a félősebbeket is. A párral közös ugrás élénk és maradandó közös élmény, nem mellesleg a párkapcsolat-erősítő tulajdonsága is hasznos lehet. Megéri tehát bátornak lenni és ugrani. Jó tudni, hogy korábban a májust „szexuális böjti időszaknak” vélték, az ekkor fogant szülötteket ugyanis igen furcsáknak találták. Elnézést a Vízöntőktől, de ők tényleg kilógnak a sorból mindig valahogy. 🙂 A májusi időszak elteltével tehát felerősödött a szerelem iránti érdeklődés, ilyenkor kötöttek jegyességet, házasságot, hiszen elmúlt  a tiltott időszak. A Rák hava kezdődik a napfordulóval, ami a Hold uralma alatt áll, tehát a családcentrikus törekvések a legideálisabb időben törnek elő ilyenkor.

Okulva őseink bölcsességén, mindenképp ugorjunk tüzet vagy a Napforduló napján, 21-én, vagy Szent Iván éjjelén. Jó apropó egy meghitt baráti összejövetelre az év leghosszabb napja és az Égi Fény segítségével szerezhetünk támogatás a párkapcsolatunknak is, ha tudatosan átjár minket a tűz e napokon!

Nem érdemes kihagyni, mert a következő alkalomra pontosan egy évet kell várni! 🙂