….ugye nem akarunk így járni? Én semmiképp sem. Bevallom, a jó borokat nagyon szeretem. Sőt, a szenvedélyem, mint az a bejegyzés terjedelméből is látszik :-)!  Nem régóta van ez így, néhány éve, ám azóta szorgalmasan kóstolgatok, nehogy valamiről véletlenül lemaradjak. Közeledik a Márton-nap, amikor az új borok is asztalra kerülnek, ne szalasszuk el a lehetőséget, ajándékozzuk meg magunkat egy pohár bor örömével. Elolvashatod mit igyál, ha nem szereted a bort :-)!


A régi időkben tudták, mit hogyan kell csinálni. Mire itt a tél, itt az új bor és a hízott liba, ami testileg-lelkileg táplál a zord időkben is. Remek étel a szaftos-illatos libapecsenye sült almával, káposztával és hagymás krumplival. Édes-savanyú íz-orgia az ősz színeivel a tányéron. Annyira dús és omlós, hogy nem nélkülözheti a bort sem. Lehetőleg a fűszeres vöröset, mondjuk a kadarkát, esetleg a merlot-t, bátrabbaknak a blauburger-t. Ha mindenképp fehérborra vágyunk, hát ne fogjuk vissza magunkat ezesetben sem: válasszunk egy szép furmintot, vagy egy kimódolt chardonnay-t.

Node, ha nem ennénk épp libát, akkor se fosszuk meg magunkat a bor-élménytől. A szakirodalom ismeri a beszélgető-bor fogalmát. Nem kell mindenképp ételt komponálni, ha nincs kedvünk, elég két szép borospohár, amiben a vizuális- és illatélmény sem marad el, és máris startra kész a meghitt este! Na de, mit is igyunk? Röviden elintézve: amire épp vágyunk! Ha meg még nem tudjuk mire is vágyunk, akkor…

Kezdő borivóknak a könnyű, gyümölcsös, friss fehéreket ajánlom, amelyektől megbizonyosodnak, hogy nem mind savanyú, amit bornak hívnak. Remek csevegős-ismerkedős csemege ilyenkor egy irsai olivér (jó, kezdetben én is azt hittem, hogy ő a borász, de később kiderült, hogy mégsem), egy kecses királyleányka avagy egy pohár édes tokaji szamorodni. Majszolnivaló nedű a pohárban…

Az örök adu-ász a rosé. Senki nem tud ellenállni a málna-szamóca illatbombának. A kifinomul orrúak banán és vanília illatokat is tettenérhetnek.  Csinos, karcsú és nagyon itatja magát. Vigyázat veszély: tutti-frutti-özön!Nem árt résen lenni: legyen két palack otthon belőle, nehogy félbemaradjon a szép este borhiány miatt :-). A másik tudnivaló: csak a következő évi szüretig fogyasszuk a rosékat, utána már lomha és darabos lesz, úgy már nem az igazi ez a fajta.

Gondoljunk persze a vörös-kedvelőkre is. Én is az ő létszámukat szaporítom. Mivel a honlapon a Férfiakról és a Nőkről van szó alapvetően, tegyünk különbséget a nemek között borszempontból is: pinot noir-t a hölgyeknek, kékfrankost az uraknak. Délieket (villányit, szekszárdit) a férfiaknak, északiakat (egrit, sopronit) a nőknek. Ami mindenkinek ízleni fog, az a behízelgő meggy-málna kompozíciós: a merlot.

Ne feledkezzünk meg az épp aktuális, már kapható újborokról sem. Friss zamatos, könnyű, nyüzsgő, fiatalos és nagyon innivaló példányokat fogunk kifogni bármelyikhez is nyúlunk. Most igyuk őket, most a legjobbak! Ideális beszélgetős borok, mert nem tolakodnak a gondolatok elé, csak csendben inspirálják őket :-).

Az igazán ínyenceknek, akik csokoládés-kávés ízektől sem riadnak vissza ajánlom a cabernet franc hazai példányait, főleg Egerből.

Ezt a cikket egyetlen borászat sem szponzorálta, és én sem akarok befolyásolni senkit. Tessék próbálkozni fajta- és borvidékszerte. Rengeteg élvezetes innivaló vár felfedezésre még bármerre is induljunk az országban. Annyi mondanivalóm lenne a témában, hogy jobb, ha abbahagyom mielőtt még jobban belemelegedek. Megyek,  töltök egy pohár friss villányi újbort, színe ibolya, illata áfonya, íze pedig…ezt már döntse el mindenki maga 🙂 !.

Ne a mennyiségre, a minőségre, az élményre koncentráljunk. Keveset töltsünk, akkor gyakrabban lehet koccintani a szerelemre! Vagy a megboldogult libákra!

Minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy jól érezzük magunkat és ünnepivé varázsoljuk a hétköznapokat! Most épp a Márton-nap kínálkozik, és ha nincs olyan szerencsénk, hogy  Mártonnak hívnak bennünket akkor is ünnepeljünk egyet. Szerezzük be e kiszemelt bort, és élvezzük!

U.I. : Tudod melyik állatövi jegy melyik fajtát kedveli a leginkább? Kérdezz, megmondom!

info@kulcsaparkapcsolathoz.hu