A féltékenység láncreakcióját az önbizalomhiány, a kisebbrendűségi érzés, az elégedetlenség, a bizonytalanság váltja ki. Két fél kell hozzá: az aktív, aki féltékeny és a passzív, akire féltékenyek. Ki szorul terápiára? A Bach virágterápia álláspontja szerint az, aki szenved ettől, és aki változni akar. Tehát bármelyik fél problémája orvosolható. Az aktív-passzív státusz ugyanis sokkal kevésbé tér el egymástól, mint azt feltételeznénk. Akire féltékenyek szintén önbizalom-problémával küzd.

A számba vehető okok közül elsőként szorongás vizsgálandó: attól félek, hogy valami „rossz” történik a párkapcsolatommal. Még nem tudom mi, de valami van a levegőben. Ilyen esetben hasznos segítség a rezgőnyár-esszencia. Enyhíti a belső feszültséget, nyugalmat hoz, ami a tisztán látást segíti.

Amikor már konkrét oka a gyanakvásomnak pl. attól félek, hogy a párom félrelép, a félelmet oldja a bohócvirág.

Az önbizalom-erősítés tipikus szere a vörösfenyő. Ezt mind az aktív, mind pedig félnek gyógyír. Mivel az önbizalomhiány összetett és mélyen rögzült probléma, ezt az esszenciát megfelelő terápia mellett fél évig, vagy akár hosszabb időn át kell szedni a megfelelő eredmény eléréséhez. Az önbizalomhiány kivetülhet a testtudatra és bizonyos belső tulajdonságokra is. Aki a testével nincs kibékülve annak a cseresznyeszilva javasolható.

Amennyiben a féltékenységnek konkrét oka van, azaz a félrelépés ténye bekövetkezett a megbocsátás, a sérelem feldolgozása érdekében is ajánlatos a virágesszenciák segítségét kérni. Segít újraindítani a kommunikációt, elősegítve ezzel a megbocsátást a békaliliom esszenciája. Amennyiben pedig a múltbeli sérelmek feldolgozása a cél az ernyős madártej a megfelelő gyógyír.

A kapcsolatból való kikacsingatásnak sok oka lehet. Nem árt ezeket sem feltérképezni ahhoz, hogy ne csak a szenvedő fél regenerálódjon, hanem a kapcsolat is rendbe jöjjön és harmonikussá, mindkét fél számára újra élhetővé váljon. Ha az eset már többször előfordult javasolható a vadgesztenyerügy szedése mindkét félnek.

A párkapcsolati válságok átvészelésének jótékony segítője a diófa, amely megerősíti, megszilárdítja a döntéseket, elősegíti a meghatározott új irányba való haladást, oldja a kétségeket, segít leküzdeni az akadályokat, támogatja az újrakezdést, védőburkod ad a kezdeti nehézségek ellen.

Minden párkapcsolat egyedi, a benne megjelenő problémák is eltérőek. Bár a féltékenységnek van egy alapvető sémája, amit a fentiekben be is mutattam, a hatékony megoldás mindig az egyedi eset tanulmányozása során mutatkozik meg. A fentiekben ismertetett helyzetek és a hozzájuk rendelt virágeszenciák segítenek, de az optimális megoldás megtalálása érdekében szükséges kiegészíteni őket a személyiséghez illeszkedő további eszenciákkal is. A Bach virágterápia holisztikus szemléletű, tehát a személyiség egészét elemzi, amikor gyógyírt keres, ezt nem szabad elfelejtenünk.

Nézd meg ITT, miben tudok a konkrét problémádban segíteni.

Vissza a főoldalra