virag1Az én szemléletmódomban mind az asztrológia, mind pedig a Bach-virágterápia az önismeret és a személyiségfejlődés egy-egy útja. Az asztrológia a szimbólumrendszerével mutat rá a helyes irányra, a virágterápia pedig segít elindulni, vagy épp rajta maradni az úton. Mindkettő humanisztikus és holisztikus szemléletű, amely az ember boldogságát segíti. A kérdés persze az, hogy a mindennapokban hogyan alkalmazhatók együtt? Miben tudnak segíteni a nagyon is hétköznapi problémáinkon?

Az asztrológia jól ismert vizsgálati módszere a születési vagy személyes horoszkóp felállítása és elemzése. A következtetések vonatkozhatnak a múltra, a jelenre és a jövőre is. A tendenciákat a bolygók, a fényszögek, a jegyek és  a házak végtelen számú, színes kapcsolata határozza meg. A sokféle asztrológiai irányzat közül én a személyiség elemzést állítom a középpontba, azaz pszichológiai, főként jungiánus megközelítést alkalmazok. Az izgat, hogy kinek-kinek mi a feladat, hogyan találja meg a hozzá vezető utat és hogyan teljesedhet ki benne? Egyik tanárom, Takács Tibor szerint –és ebben vele teljesen egyetértek- mindenki a feladatához szükséges eszköztárat kapja, és mindenki sikeres lehet valamiben. Hogy miben, azt a horoszkópelemzés teljes részletességgel feltárja. Ám napjainkban annyi lehetőség kínálkozik az emberi élet alatt, annyi karrierút nyílik meg, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a helyes irányba indulunk, avagy haladunk. A személyiségünk azonban meghatározza a velünk történő eseményeket, így mindenképpen a Sors abba az irányba terel, amibe járnunk kell; ha önként nem megyünk, hát kényszerít. Ilyenkor élünk meg válságokat, szakításokat, baleseteket, betegségeket. Ezek nem katasztrófák, csak számunkra már igen nehezen értelmezhető jelzések. A fenti általunk rossznak bélyegzett események bekövetkeztekor választ keresünk a miértekre és így jutunk el különböző gyógymódokig. Ha eléggé tudatosan akarjuk élni az életünket és nem akarunk ismét vészhelyzetet átélni, akkor olyan terápiát keresünk, ami az okokat is gyógyítja, nemcsak a tüneteket. Az egyik ilyen eljárás a Bach-virágterápia.

A virágterápia a homeopátia egyik ága, amely virág eszenciákkal gyógyít. Az eszenciák közül az kerül kiválasztásra, amely az adott tünet okához legközelebb áll, és ezek a végokok mindig a személyiségben keresendőek. A betegséget, válságot ugyanis az okozza, hogy egyes személyiségrészünk háttérbe szorul, a másik túlzott teret nyer és ezáltal felbomlik az egység, az egész-ség. Az elmélet tehát ebben a gyógymódban sem más, mint az asztrológiában: vegyük észre, hogy mik az erősségeink, melyek a személyiségünk húzó erői és erősítsük azt a tulajdonságunkat, amely kisebbségbe szorul. A homeopátiában ismeretes az ún. alkati szer fogalma, amely a személyiség egységének, kiteljesedésének megvalósulását szolgálja. A Bach-virágterápiában az egyes állatövi jegyeknek megfeleltethető egy-egy ugyanilyen típus-esszencia, amely a jegy alapnehézségeit oldja, a zodiákus előnyös tulajdonságait erősíti. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha az adott jegy szülötte ezt a szert alkalmazza minden problémája megoldódik, hiszen az emberi probléma-halmaz messze túlmutat az egyes jegyek domináns jellemzőin. Arról van szó, hogy ezek a típus-szerek a személyiség kibontakozását segítik elő akkor is, ha nincs konkrét probléma. Támogatják, finomítják az önismeretet, az önelfogadást. Másrészt azonban ezek az alkati szerek más, az aktuális gondra kiszemelt eszenciával együtt nagymértékben elősegítik a gyógyulást, hatékonyabbnak bizonyul a kezelés így, mint az adott problémára rendelt virág eszenciát önállóan vagy keverékben alkalmazva. Az asztrológia és a Bach-virágterápia együttes alkalmazásakor tehát nemcsak a közös elméleti-pszichológiai alapokat érdemes jól hasznosítani, nemcsak a jegy-virág hozzárendelést tudjuk sikeresen bevetni, hanem remek lehetőség nyílik a komplex terápiára azáltal, hogy az eljárásban az asztrológia, mint diagnoztizálási mód, a probléma gyökerének feltárására kínálkozó lehetőség, a Bach virágterápia pedig, mint orvoslás, az asztrológiai módszerekkel feltárt és a paciens által megerősített nehézségek orvoslásának hatékony módja van jelen. Mindkét eljárás sikere megtöbbszöröződik az együttes alkalmazás által, és a gyógyulás is teljesebb, alaposabb és szilárdabb.

Mi gyógyítható ezzel a módszerrel? A honlap profiljához illően a párkapcsolati problémák, nehézségek, görcsök, rossz beidegződések, visszatérő helyzetek, olyan attitűdök, amelyektől ideje lenne megválni, de még mindig nem sikerült. Természetesen mindez az élet más területeire fókuszálva is lehetséges: a pályaválasztástól, a gyereknevelésen át, bármiféle testi-lelki problémákig.

És mi támogatható ezzel a módszerrel? Az önismeret, a személyiségfejlődés, az életfeladat felismerése, a hétköznapok boldogabb, teljesebb megélése,  a kisebb megtorpanások, elbizonytalanodások korrigálása. A harmónia, az egyensúly megtalálása és fenntartása.

Az asztrológia olyan kulcs a kezünkben, amely bármely kérdéssel kapcsolatban megmutatja a Lényeget, lehetővé teszi, hogy ne csak a felszínen legyünk eredményesek, hanem hossszútávú megoldásokat találjunk. A Bach virágterápia pedig a gyógyítás egy gyengéd, de alapos módja, amely a 38 virágeszencia révén a problémák igen széles spektrumára kínál gyógyírt anélkül, hogy bármiféle mellékhatást eredményezne. Kockázatmentes tehát a siker!