Bevallom itt rögtön az elején, hogy eredetileg a tévhitekről szóló nagysikerű sorozatomat szerettem volna Halakra szabni, de ez nem ment. Nem találtam ugyanis kellően konkrét és közszájon forgó tévhiteket erről a jegyről. Ha Te tudsz ilyenekről, ne habozz megosztani velünk a hozzászólások között, ezúton is köszi! 😉


Úgy tűnik a Halak személyiség visszafogott, megengedő és szeretetteljes voltával inkább rokonszenvet kelt, mint áldozatul esne a téves közhelyeknek. (Elég sok mindennek áldozatul tud esni asztrológiai feddhetetlenségéért cserébe…) Mindenki tudja róluk, hogy álmodozó, érzékeny, gyermekien odaadó és hálás emberek, akik nem rohannak sehová, végképp nem önmegvalósítani vagy kibontakozni. Ők a flow nagymesterei; (belső)művészek, akik tisztában vannak önmaguk és a Világ küldetésével, amihez képest bármi más szempont kétségtelenül elenyésző. Nagy szívük és nagy lelkük van, de nem az oroszlános-nyilasos értelemben, hanem határtalanul, időtlenül és ellenszolgáltatás nélkül.

„Akkor mégis mi boríthat ki egy ilyen tökéletesen buddhistává vált személyiséget?”-kérdezhetik a türelmetlenek, akik biztosan nem Halak.

Négy pont van, amire nem árt odafigyelni a kommunikációban még akkor is, ha azonnali, határozott és heves válaszreakció nem érkezik. Vagy talán pont azért… Ne keressük a határokat. A négy kerülendő mondat mellé négy ajánlottat is írtam, hogy az asszertív kommunikáció nagymestereivel szemben ne valljunk szégyent.

 

„Figyelj jobban, szedd össze magad és haladjunk!”

Ez jobb: „Segítek neked! Együtt menni fog, meglátod!”

A mondat első felét a föld jegyűek hajlamosak emlegetni, a második rész a tüzesektől lehet kritika. A Halak fejben nem erős, az ő összeszedettsége máshonnan táplálkozik, de VAN ilyen. Alapvetően nem hisz a racionális rendszerek biztonságában, azért tűnik úgy, hogy mindegy lenne neki. Pedig nagyon nem az. Pont azért sértő számára a noszogatás és a személyisége alapvonását érő kritika (szétszórt), mert ő másképp viszonyul az időhöz és a feladatokhoz is. A maga módján, de felelősségteljesen! Nem a teljesítményre koncentrál, hanem szívét-lelkét beleadja. Nem mondhatjuk erre a hozzáállásra, hogy ez kevesebb…!

 

„Ne álmodozz!”

Javaslat: „Vegyük sorba, mit tehetünk/ mit kell tennünk a cél érdekében.”

Az előzőnél is megsemmisítőbb hatású mondat, az elvárásnak bármennyire is szeretne megfelelni, nem tud. Mert ő az álmaiból, vágyaiból él, ezekből merít erőt. Nem kell realistának lenni mindenkinek – gondolja Ő-, vannak körülötte ilyenek bőven, ráadásul az Élet úgyis szépen tanítgatja. Hadd álmodozzon, nem ő a nagy megvalósító. Az ellentétes jegy, a Szűz az, aki dolgozik, gondolkodik és kivitelez. Ő ennek épp az ellenkezője és ez így van jól! Az optimális életegyensúly akkor áll be, ha valamelyik életterületen a Halak szabadon úszkálhat a vágyaiban rosszallás és lenézés nélkül. Hagyjuk lubickolni, legyen egy ilyen saját „akváriuma”.

 

„Felesleges mindenen megsértődni, ne szívd mellre!”

Helyette: „Mondd el, mi bánt és aztán borítsunk rá fátylat!”

Bármilyen másféle embertípus közel sem lehet tudatában annak, hogy milyen lehet olyan nagyfokú érzékenységgel élni, ami a Halak szülöttnek adatott. Olyan parányi érzelem-hullámok is eljutnak hozzá, amit még az sem feltétlenül él át, akiben lezajlik. Például pontosan megérzi veszekedett-e otthon a kollégája a férjével és ez őt hogyan is érintette. Nem tud mit tenni, ő ilyen. Ennél fogva mindenre rezonál, és szívén viseli bárki érzelmi helyzetét. Ha az ellenkezőjére szólítják fel, akkor csak bűntudata lesz, de az alapvető működésén nem tud változtatni. Ő így szeret, mi így kell hogy szeressük őt!

 

„Legyél határozott és dönts!”

Inkább: „Támogatlak, veled vagyok!”

Ha még azt is hozzátesszük, hogy MOST, akkor végképp partra vetve érzi magát! Lételeme a jegynek a változás, és mivel ezt buddhista módon magától értetődőnek tartja, feleslegesnek tekinti a döntéshozatalt: kis dolgokban nincs jelentősége, a nagy dolgok pedig megoldódnak maguktól. Ez az olykor bosszantó filozófia meglepően sokszor bizonyít. A lavírozás van, hogy eredményesebb. Persze nem mindig. A Halak nagyon sok leckét kap az Élettől, meg kell tanulni itt gyökeret vernie, „lábat növesztenie” , és ez számára fájdalmas próbatételeken keresztül valósul meg. A terelgetés és jószándékú ösztönzés sokkal többet tol rajta, mint a számára ismeretlen fogalmak számonkérése…

Van egy olyan elmélet, amely szerint az állatövi jegyek egyfajta fejlődési skálát mutatnak és a Halak az utolsó lépcsőfok vagyis a legfejletebb jegy. Nos, ha ez így van, akkor minden Halak tud nekünk tanítani valamit…

Oszd meg, az ismerőseidnek is biztosan vannak Halak ismerősei!