Nem emlékszem rá, hogy a blog nyolc éves fennállása alatt bármikor is ennyit gondolkodtam volna egy témán. A Chiron (vagy Kheiron, Khiron) ugyanis nagyon szubjektív téma, mert kevés irodalma van, a tapasztalatokat mindenki most gyűjti még. Maga a Chiron is tartózkodó, nehezen megragadható jelenség. Kentaurként már önmagában testileg-lelkileg összetett személyiség, és annak ellenére, hogy a görög mitológia kevésbé ismert alakja, munkája hangsúlyos mesterként, bölcsként és gyógyítóként is, hiszen ő Akhilleusz és Aszklépiosz tanítója is. Sebezett és halhatatlan volt, igaz végül baráti segítséggel az utóbbi képességétől megszabadult és sikerült a fájdalmaktól a halál révén megszabadulnia.

Chiron a horoszkópodban

Ez az angol nyelvű oldal megmutatja -azadataid megadását követően-, hogy hol helyezkedik el a Chiron a személyes horoszkópodban. A Chiron szimbólumát itt lejjebb, oldalt láthatod, ezt keresd: Katt ide

Chiront az utóbbi két évtizedben kezdte számba venni és elemezni az asztrológia, mégpedig a Nap ellenpontjaként (legtöbbször, Liz Greene elmélete nyomán). Beavatottaknak rögtön feltűnhet, hogy akkor itt egy szaturnusz-szerű jelenségről van szó, hiszen a Szaturnusz is egyfajta Nap-ellenpont már a zodiákusbeli uralmi pozíciója alapján is (Bak, Vízöntő szemben a Rák és Oroszlánnal). Azonban a Szaturnusz inkább a leckéket, tanításokat testesíti meg, míg a Chiron a fájdalmat, veszteséget, amit hordoznunk, gyógyítanunk vagy elviselnünk szükséges. Ahol a személyes horoszkópunkban a Chiron áll, ott bizony van vesztenivalónk. Ezen a területen tudjuk leginkább megtanulni azt, hogy duális világban élünk, ahol a „rossz” ugyanúgy része a rendszernek, mint a jó. Manapság hajlamosak vagyunk kizárólag a Nap-szerű megoldásokért lelkesedni: ami kecsegtető, könnyed, világos. Mert a társadalmai nyomás is erre tol. A Szaturnusz láttatja és tanítja, hogy van másik oldal is, míg a Chiron konkrétan szembesít vele, megkerülhetetlenül. A Szaturnusz-adta leckéket még bölcsességgel átkonvertálhatjuk kisebb fajsúlyúvá, a Chiron-témáját nem, mert akkor oda lenne a lényeg: a megtapasztalás. Ahogy réges-régen az egykori kentaur sem tudta, isteni képességei ellenére sem!- elkerülni a sebesülést és végül a halált, a Chiron által érintett területen mi sem tudjuk.

 

Nézetem szerint a Chironnal úgy tudunk jól dolgozni, ha először is megvizsgáljuk, hogy hol áll a horoszkópunkban, melyik életterülethez kapcsolódik, illetve áll-e lényeges fényszögkapcsolatban a párkapcsolati területünket érintő bolygókkal. Avagy a szerelem területét érintőekkel, pl. van olyan, aki nem tud/mer szerelmes lenni élete folyamán, mert a Chiron óvatosságra inti az ötös ház résztvevőjeként. Ha látjuk az összefüggést a párkapcsolati terület és a Chiron között, akkor három szinten tudunk megoldást találni a veszteségek limitálására: megnézzük mely sérülés gyógyítható; megvizsgáljuk mi a veszteségünk; végül pedig az elfogadás megnyugtató állapotát keressük meg. A gyakorlatban ez nagyon sokféle dolgot jelenthet, mondhatni annyifélét, ahány horoszkóp van, ahogy minden más konstelláció kibogozása is nagyon egyéni tud lenni. Annyi azonban az általánosság szintjén is leszűrhető és elgondolkodtató, hogy ha párkapcsolati elakadás mutatkozik, akkor nem árt a Chiron helyzetének is utánanézni. Főleg akkor, ha már minden praktikát bevetettünk és mégse történik SEMMI. Már keresztbe-hosszába feldolgoztuk a szaturnuszi nehézségeket, a családi mintát is átfestettük és a legújabb önismereti módszereket is begyakoroltuk. És még mindig a kudarc a végállomás. Vagy az állóvíz.

Tudni kell, hogy a Chiron-téma mélyvíz: ahol fájdalom, gyász a várható kincs, ott nagy munka rendet tenni. De nem lehetetlen, csak eltökéltség kérdése. Összehasonlításképpen: szegény Szaturnusz előszeretettel ruházzuk fel a kemény, szigorú jelzőkkel és már eleve rettegünk, ha dolgunk lesz vele. Hozzá képest a Chiron érzéstelenítés nélkül amputál. Ezt csak azért írom, mert sokakban fel fog buzdulni a vágy egy kis „chironozásra”, hát bárkinek nem ajánlom. Csak azoknak, akikben van erő a szembenézésre. Egyet tudni kell: mint az egész horoszkópábránkat, úgy a Chiron helyzetét is mi rajzoltuk meg. Nem más. Valami oka volt annak, hogy valahova betettük a veszteség elfogadásának tanítását. Akkor még persze tudtuk, hogy mi vele a cél, mára elfelejtettük, de a pozíció ettől nem változott. Ha tehát egy sokkal mélyebb szinten is érdekel a személyiséged sötétebbik, kevésbé napos része, akkor dolgod lehet a Chironnal. Ha nem, akkor sincs semmi baj, abszolút nem cél minden konstellációt feldolgozni, erre kevés az a pár évtized, ami a tudatos létünkben adatott.