Tudtad, hogy  a Kos szimbóluma (a képen a bárány háta fölött) nem szarvakat, hanem egy felemelt karú embert ábrázol? Az ősi rúna-absztrakció a keletet, a felébredést, az Életet jelképezi. Miért a Kelet megfelelője a Kos? Játékos ám lényegre törő fejlődés-mutatónk következő állomása az épp aktuális Kos jegy. Célunk most is annak felderítése, hogy milyen skálán bontakozhat ki a személyiség, főleg, ha Kos! Gyerünk, nézzük meg.

A Kos a zodiákus első jegye. Ebből a tőmondatból levezethető minden alaptulajdonsága. Nem azért, mert ő ennyire egyszerű, hanem azért, mert az elsőségből egy csomó dolog kapásból az eszünkbe jut…némi iróniával ezek például:

• figyelmet igényel, hiszen ő már Van (szemben a többi jeggyel, aki még nincs!)
• fel kell fedeznie a világot, hiszen számára minden új és izgalmas
• nem ér rá leragadni a részleteknél, mert hajtja a lendülete
• magából indul ki, mert a többiek még nincsenek itt
• elegendő ereje van, tehát minek gondolkozzon
• nincs tapasztalat, tehát csak a saját élményeiből tanulhat.

Ebből a választékból három szintre lehet eljutni.

Kos, először

A Kos alaphelyzete a HŐS(NŐ), aki felhívja magára a figyelmet, hódít, megszerzi, amit elhatározott. Senkiben nem lobog olyan hevesen a VÁGY lángja, mint benne, ez a fő mozgatórugója, csak arra mozdul, ahol vágya van, mert nem szeret félig-meddig lenni a helyzetekben. Szívesen konfrontálódik és használja a testi-lelki erejét. Előre tekint, hiszen a Tavasz gyermeke és ugyan már ki szeret a télen nosztalgiázni. Jön-megy, megismer, élményt gyűjt de semmit nem raktároz el. Nem cél a stabilizálás, sokkal inkább cél a mozgásban levés.
A kapcsolat kezdetén a Kos-archetipus lenyűgöző sikereket arat (főleg, ha férfi), mert a lendülete, a tüze, a naiv őszintesége pompásan izzítja a kapcsolat lángját. A kezdeti lelkesedés azonban hamar kihuny, ha idejében nem vesz észre Hősünk valami olyasmit, ami még egy darabig leköti a figyelmét, mondjuk egy imádnivaló jellemvonást, szokást, testrészt stb. Mindig kell lennie valami kalandnak, izgalomnak a kapcsolatban, különben csinál. A Kosnak nem feladata, hogy a létrehozott állapotokat fenntartsa, ő a Létrehozó, jó tehát, ha van, aki mellette a megszilárdításon is tud dolgozni. Elképesztően praktikus és gyors, nála jobban senki nem oldja meg a helyzeteket: azonnal és célratörően. Számára ugyanis nincsenek problémák, csak akciók, ami másnak probléma (elromlott a TV) számára kihívás (intézkedjünk gyorsan). Mivel gyors, számára egyértelmű, hogy ő az irányító (ki is lehetne más, hiszen a többiek csak ő utána jönnek), és készséggel meg is küzd ezért a rangért. Az irányító-szerepből neki az is egyértelmű, hogy az ő igazsága az egyedüli igazság és szintén képes harcolni, ha ezt megkérdőjelezik. Pont emiatt nagyon nehéz a fejlődése: nehezen fogad el tanácsot, véleményt. Pusztán a tapasztalatai sokasága (az a bizonyos fejjel a falnak) térítheti le a kitaposott és már járhatatlan ösvényről.
Az alapszintről egy tulajdonság szívós megélése billentheti át a következő szintre: a türelemé. Ha türelmes önmagával, akkor lassan-lassan körvonalazódnak más igények, finomabb jelzések is, amelyek új utakat nyithatnak meg a gondolkodásban. A mások felé gyakorolt türelem pedig átalakítja az irányításról alkotott elképzeléseit.

Kos, másodszor

Hogy ki melyik Kos-szinten él, az a kapcsolat bevezető, szerelmes-időszaka után derül ki. Az alapesetben ugyanis egy kellemetlen stagnálás veszi kezdetét ekkor. Középszinten viszont két dolog motiválja a Hőst: a jövő kalandja és egy új korszak megélése. A Kos alapvonása a jövés-menés: megérkezett és továbbmegy. Ha ezt nem szigorúan materiális szinten vizsgáljuk, azaz nem Casanova-szimbólumot látunk, akkor szellemi síkra áttéve az újjászületés-elválás ritmusát egy nagyon komoly és hasznos rendszert kapunk. Azaz, ha a Kos tudatosítja, hogy a kapcsolat újabb fejezete egy újabb újjászületés, akkor máris új lendületre kap és mindent beleadva megy tovább benne (és nem mellette). Hogy észrevegye az új kihívást, érdemes mindig valami változatosságot csempészni a kapcsolatba (költözés, külföldi munka, gyerekvállalás stb.), amiben újra feltalálhatja magát.
Fontos továbbá a jövőkép: az, hogy lássa a perspektívát, amiért küzdhet! A nehézség sem baj számára, csak legyen benne feladat, amit ha megold, elismerésre számíthat.
A Kos szíve heves érzelmektől dagad: imád, gyűlöl, tulipiros jókedve van vagy épp elképesztően haragos. DE mindegyik érzet hamar tovaszáll! Impulzív életet él érzelmi téren is. Ebben a fokozatban nem a következmények, a kalkulációk és a biztonsági-faktorok számítanak, hanem az itt és most improvizációja, viszont a következményeket már nem tolja odébb a Hősünk, hanem elfogadja és abban próbál ismét kalandot keresni. A változás igénye tehát még mindig megvan, de már a kereteken belül mozog, nem pedig a kereteket hátrahagyva. Unatkozni nem lehet mellette, pörög-nyüzsög, halad, tapasztal. Azonban már van türelme kivárni az eseményeket és van ereje kitartani a helyzetekben. Kezd megbízhatóvá válni, amellett, hogy értékeiből semmit nem veszített, csupán a kardja élét nem élesíti minden pillanatban egy újabb ütközetben. Továbbá azt sem bánja, ha időnként kibillen a Főnök szerepből, mert tudja, hogy ha minden pillanatban nincs rajta a rendezői karszalag, attól még ugyanolyan fontos a Társa számára.
Mivel a Kos nem épp párkapcsolati jegy –ami annyit jelent, hogy nem a társas helyzetek adják a tapasztalatai megszerzéséhez szükséges közeget-, nem feltétlenül párkapcsolati ihletettségű leckékből tanul. Jól szolgálja a fejlődését bármelyik keleti harcművészeti ág: megtanulja kontrollálni, levezetni a lendületét és tisztelni az ellenfelét. Ezen új képességeinek nagyon jó hasznát veszi a kapcsolataiban…!

Kos, harmadszor

Nem könnyű eljutnia idáig, az önfejűségét, azaz saját ellenállását kell leküzdenie. A legnehezebb azoknak a személyiségtípusoknak, akik önközpontúak (Kos, Oroszlán, Bak), mert a környezet támogatása és visszajelzése nem hat rájuk, csak maguk által, a magukból kiindulva képesek fejődni. Amennyiben azonban az önismereti útban meglátja a kalandot és sikerül kitartani egy módszer mellett huzamosabb ideig, akkor a lendülete, bátorsága és aktivitása szép eredményekre jogosítja. Nem ragaszkodik már mereven az elveihez, nem akarja szorosan tartani a gyeplőt a kapcsolatban és nem akar azonnal mindent akár értelmetlen konfliktusok árán is. Ehelyett az erejét és a bátorságát akkor mozgósítja, ha szükséges, remekül tud harcolni a kapcsolatért és értékeli, ha stabil hátországot teremt a párja. Sosem lesz kezes bárány, romantikus és alkalmazkodó, a Kos egy kemény, férfias karakter, ilyennek szeretjük!