ASZTRO-GPS: a Kos

Megjelenés: szerző: dátum: ápr 11, 2011 téma: párkapcsolat | 2 hozzászólás

Tudtad, hogy  a Kos szimbóluma (a képen a bárány háta fölött) nem szarvakat, hanem egy felemelt karú embert ábrázol? Az ősi rúna-absztrakció a keletet, a felébredést, az Életet jelképezi. Miért a Kelet megfelelője a Kos? Játékos ám lényegre törő fejlődés-mutatónk következő állomása az épp aktuális Kos jegy. Célunk most is annak felderítése, hogy milyen skálán bontakozhat ki a személyiség, főleg, ha Kos! Gyerünk, nézzük meg.

A Kos a zodiákus első jegye. Ebből a tőmondatból levezethető minden alaptulajdonsága. Nem azért, mert ő ennyire egyszerű, hanem azért, mert az elsőségből egy csomó dolog kapásból az eszünkbe jut…némi iróniával ezek például:

• figyelmet igényel, hiszen ő már Van (szemben a többi jeggyel, aki még nincs!)
• fel kell fedeznie a világot, hiszen számára minden új és izgalmas
• nem ér rá leragadni a részleteknél, mert hajtja a lendülete
• magából indul ki, mert a többiek még nincsenek itt
• elegendő ereje van, tehát minek gondolkozzon
• nincs tapasztalat, tehát csak a saját élményeiből tanulhat.

Ebből a választékból három szintre lehet eljutni.

Kos, először

A Kos alaphelyzete a HŐS(NŐ), aki felhívja magára a figyelmet, hódít, megszerzi, amit elhatározott. Senkiben nem lobog olyan hevesen a VÁGY lángja, mint benne, ez a fő mozgatórugója, csak arra mozdul, ahol vágya van, mert nem szeret félig-meddig lenni a helyzetekben. Szívesen konfrontálódik és használja a testi-lelki erejét. Előre tekint, hiszen a Tavasz gyermeke és ugyan már ki szeret a télen nosztalgiázni. Jön-megy, megismer, élményt gyűjt de semmit nem raktároz el. Nem cél a stabilizálás, sokkal inkább cél a mozgásban levés.
A kapcsolat kezdetén a Kos-archetipus lenyűgöző sikereket arat (főleg, ha férfi), mert a lendülete, a tüze, a naiv őszintesége pompásan izzítja a kapcsolat lángját. A kezdeti lelkesedés azonban hamar kihuny, ha idejében nem vesz észre Hősünk valami olyasmit, ami még egy darabig leköti a figyelmét, mondjuk egy imádnivaló jellemvonást, szokást, testrészt stb. Mindig kell lennie valami kalandnak, izgalomnak a kapcsolatban, különben csinál. A Kosnak nem feladata, hogy a létrehozott állapotokat fenntartsa, ő a Létrehozó, jó tehát, ha van, aki mellette a megszilárdításon is tud dolgozni. Elképesztően praktikus és gyors, nála jobban senki nem oldja meg a helyzeteket: azonnal és célratörően. Számára ugyanis nincsenek problémák, csak akciók, ami másnak probléma (elromlott a TV) számára kihívás (intézkedjünk gyorsan). Mivel gyors, számára egyértelmű, hogy ő az irányító (ki is lehetne más, hiszen a többiek csak ő utána jönnek), és készséggel meg is küzd ezért a rangért. Az irányító-szerepből neki az is egyértelmű, hogy az ő igazsága az egyedüli igazság és szintén képes harcolni, ha ezt megkérdőjelezik. Pont emiatt nagyon nehéz a fejlődése: nehezen fogad el tanácsot, véleményt. Pusztán a tapasztalatai sokasága (az a bizonyos fejjel a falnak) térítheti le a kitaposott és már járhatatlan ösvényről.
Az alapszintről egy tulajdonság szívós megélése billentheti át a következő szintre: a türelemé. Ha türelmes önmagával, akkor lassan-lassan körvonalazódnak más igények, finomabb jelzések is, amelyek új utakat nyithatnak meg a gondolkodásban. A mások felé gyakorolt türelem pedig átalakítja az irányításról alkotott elképzeléseit.

Kos, másodszor

Hogy ki melyik Kos-szinten él, az a kapcsolat bevezető, szerelmes-időszaka után derül ki. Az alapesetben ugyanis egy kellemetlen stagnálás veszi kezdetét ekkor. Középszinten viszont két dolog motiválja a Hőst: a jövő kalandja és egy új korszak megélése. A Kos alapvonása a jövés-menés: megérkezett és továbbmegy. Ha ezt nem szigorúan materiális szinten vizsgáljuk, azaz nem Casanova-szimbólumot látunk, akkor szellemi síkra áttéve az újjászületés-elválás ritmusát egy nagyon komoly és hasznos rendszert kapunk. Azaz, ha a Kos tudatosítja, hogy a kapcsolat újabb fejezete egy újabb újjászületés, akkor máris új lendületre kap és mindent beleadva megy tovább benne (és nem mellette). Hogy észrevegye az új kihívást, érdemes mindig valami változatosságot csempészni a kapcsolatba (költözés, külföldi munka, gyerekvállalás stb.), amiben újra feltalálhatja magát.
Fontos továbbá a jövőkép: az, hogy lássa a perspektívát, amiért küzdhet! A nehézség sem baj számára, csak legyen benne feladat, amit ha megold, elismerésre számíthat.
A Kos szíve heves érzelmektől dagad: imád, gyűlöl, tulipiros jókedve van vagy épp elképesztően haragos. DE mindegyik érzet hamar tovaszáll! Impulzív életet él érzelmi téren is. Ebben a fokozatban nem a következmények, a kalkulációk és a biztonsági-faktorok számítanak, hanem az itt és most improvizációja, viszont a következményeket már nem tolja odébb a Hősünk, hanem elfogadja és abban próbál ismét kalandot keresni. A változás igénye tehát még mindig megvan, de már a kereteken belül mozog, nem pedig a kereteket hátrahagyva. Unatkozni nem lehet mellette, pörög-nyüzsög, halad, tapasztal. Azonban már van türelme kivárni az eseményeket és van ereje kitartani a helyzetekben. Kezd megbízhatóvá válni, amellett, hogy értékeiből semmit nem veszített, csupán a kardja élét nem élesíti minden pillanatban egy újabb ütközetben. Továbbá azt sem bánja, ha időnként kibillen a Főnök szerepből, mert tudja, hogy ha minden pillanatban nincs rajta a rendezői karszalag, attól még ugyanolyan fontos a Társa számára.
Mivel a Kos nem épp párkapcsolati jegy –ami annyit jelent, hogy nem a társas helyzetek adják a tapasztalatai megszerzéséhez szükséges közeget-, nem feltétlenül párkapcsolati ihletettségű leckékből tanul. Jól szolgálja a fejlődését bármelyik keleti harcművészeti ág: megtanulja kontrollálni, levezetni a lendületét és tisztelni az ellenfelét. Ezen új képességeinek nagyon jó hasznát veszi a kapcsolataiban…!

Kos, harmadszor

Nem könnyű eljutnia idáig, az önfejűségét, azaz saját ellenállását kell leküzdenie. A legnehezebb azoknak a személyiségtípusoknak, akik önközpontúak (Kos, Oroszlán, Bak), mert a környezet támogatása és visszajelzése nem hat rájuk, csak maguk által, a magukból kiindulva képesek fejődni. Amennyiben azonban az önismereti útban meglátja a kalandot és sikerül kitartani egy módszer mellett huzamosabb ideig, akkor a lendülete, bátorsága és aktivitása szép eredményekre jogosítja. Nem ragaszkodik már mereven az elveihez, nem akarja szorosan tartani a gyeplőt a kapcsolatban és nem akar azonnal mindent akár értelmetlen konfliktusok árán is. Ehelyett az erejét és a bátorságát akkor mozgósítja, ha szükséges, remekül tud harcolni a kapcsolatért és értékeli, ha stabil hátországot teremt a párja. Sosem lesz kezes bárány, romantikus és alkalmazkodó, a Kos egy kemény, férfias karakter, ilyennek szeretjük!

 

 

2 hozzászólás

  1. Sziasztok!

    Én kos vagyok és ahogy írtad, mindig nyüzsgős típus vagyok. Úgy érzem eljutottam addig a fejlődésben, hogy mélyebb önismeretre vágyok és perspektívákra. Szerintem célok nélkül neme lehet élni. Abban viszont még van mit fejlődnöm, hogy a gyeplővel ne fojtogassam a párom (amit természetesen nem akarok)és kevésbé legyek merev. Ehhez kérnék tőled, kedves Szilvia néhány gyakorlati tanácsot. Szűz az aszcendensem és 24 éves vagyok. Szerintem még van időm fejlődni, még nincs túl késő, de azért szeretném minél hamarabb “rendbe rakni” magam.
    Válaszod előre is köszönöm!

  2. Szityi, konkrét gyakorlati tanácsot a személyes horoszkópod tükrében tudok adni. Ehhez meg kell néznünk, hogy számodra milyen fejlődési utak rajzolódnak ki, mely készségeid fejlesztendők, illetve hol lehet szükség áthangolásra. Ha van kedved egy ilyen kalandhoz, keress! 🙂

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..