Vannak jegyek, akiknek a párkapcsolatban lét a nehéz, hanem az odáig való eljutás. A Szűz talán a legszélsőségesebb példa erre: ha már létrejött a kapcsolat és bejáratódtak a szerepek, akkor már nem okoz a Szűz személyiség számára gondot az együttműködés, azonban odáig rögös az út…! Ha a jól bevált, hármas tagozódású asztro gps-koordináták alapján tájékozódunk, akkor azt mondhatjuk, hogy a az első szintig eljutni a legnehezebb e jegy szülötteinek, illetve még maga az első szint megélése is akadályoztatott. Ellenben ha sikerül a középső szintig eljutni, akkor már az is biztos, hogy a legfelsőbb szint elérése nem is kérdés, mondhatni garantált! Köszönhetően e jegy szorgalmas, akkurátus és tettre kész jellemzőinek.

 

(Túlságosan) Szilárd alapok

 

A Szűz a Föld jegyek egyike, azaz biztonságra törekszik. Az ő biztonságát pedig a munka és a rendszer adja meg. Akkor érzi magát jól, ha átláthatja a helyzeteket, és semmi nem ijeszti meg jobban, mint az ismeretlen. És itt kezdődnek párkapcsolati szempontból a gondok, hiszen a Szerelem pont azokat az ismérveket hordozza, ami a Szűz számára leginkább kerülendő: a spontaneitást, az érzelmi hullámzást, a kiszámíthatatlanságot…Szintén a föld minőségből adódik, hogy okos, racionális beállítódású emberrel van itt dolgunk, aki nagyon is tisztában van a Szerelem eme nem kívánatos mellékhatásaival, és pont emiatt ódzkodik kitenni magát neki. Persze attól is fél, hogy a fenti „kifogásokat” mások nevetségesnek tartják, ezért más ideológiát teremt arra, hogy távol tartsa magát az ismerkedés lehetőségétől: önbizalomhiányba, önostorozásba és akut kissebségi érzésbe menekül. Továbbá megállapítja, hogy a többiek kapcsolatai is boldogtalanok, miért is tenné ki magát ilyesminek. Amennyiben ezen a szinten túljut, akkor jön az a fázis, amikor elképzeli, hogy kit is szeretne maga mellett látni és kiderül, hogy ilyen ember még nem élt az Univerzumban, túlságosan magasak az elvárások. No igen, de melyik tulajdonságot húzza ki a gondosan összeállított listáról, mikor mindegyikre szükség van és okkal kerül felsorolásra?! A válasz egyszerű: magát a listát kellene kidobni…! Tegyük fel, sikerült. Ekkor olyan gondolatok kezdenek cikázni Szűz jegyű barátaink fejében, hogy: „…de ez a valaki majd biztosan fel fogja borítani az én mindennapi jól megszokott menetrendemet….!” „Alkalmazkodnom kell, megéri ez nekem..?” „Tudunk-e majd együttműködni?”. Nos, ezek a felvetések valós kérdéseket feszegetnek, és a válasz rájuk csak „éles üzemben” születik meg. Nincs mit tenni, be kell vállalni a kockázatot. Ezt annyiban tudja limitálni, hogy egészen bizonyos, hogy a nyugodt-kiegyensúlyozott-megbízhatót választja a lehengerlő-szenvedélyes-romantikus helyett. Neki így jó!

 

Magas földszint

Ha a Szűz ezeket a kezdeti, számára kemény akadályokat sikerrel vette, társkeresésre adja a fejét és talál valakit, aki felkelti az érdeklődését és ez kölcsönös, akkor újabb lépést kell megtennie, ami számára ugyancsak nagy ugrás: intimitást, érzelmeket és rugalmasságot kell biztosítania a kapcsolatnak. A felsorolt fogalmak bizony mumusnak számítanak a Szűz szótárában. Itt ugyanis már egyértelműen a bizonytalanság, az ismeretlenség talajára tévedtünk –ójaj-! Itt egy másik ember, akit kiismerni még hosszú idő elteltével is csak nagyjából lehet; itt egy helyzet, amire jó esetben is csak korlátozott befolyással bírhatok, hiszen kettőn áll ez a vásár. Sok esetben ez a kezdeti ijedség akkora, hogy blokk képződik és meghátrálás lesz a vége. Egy gyógyír van: a szembenézés. A bizonytalanság érzet leküzdésével, a vesztenivaló (ami voltaképp nincs!) számbavételéve elindulni és átadni magunkat az Élménynek. Fejvesztés, oldódás…ez a kulcsa a lépés megtételének. Az irányítás és a kontroll helyett a szív hangjára figyelni, arra a hangra, ami a valós igényeket próbálja súgni. Nem kifogásokat keresni, nem (ön)kritizálni, nem gondolni túl a dolgokat, hanem megélni azt, ami van: a Lehetőséget egy új fejezetre. Tudom, hogy nem könnyű. Azt is tudom, hogy nem megy első nekifutásra, de nem is ez számít! Hanem a lépés megtétele a fontos. Innen már sokkal kisebb munka a továbblépés.

Emeletek

Ami leginkább zavaró tényező e jegy szülöttei számár a kapcsolatban az az, hogy nincs kapaszkodó: nincs használati utasítás a másikhoz, nincsenek rögzített játékszabályok, amiket elfogadva-átgondolva biztos mederben folyhat az élet. Igyekszik a szakirodalomból tájékozódni, mert a lehető legtökéletesebben akarja kivitelezni a Társ vagyok-szerepet (is), csakhát az Életre könyvekből felkészülni nem lehet, de még a tanfolyamok sem elegendőek, az Életre maga az Élet készít fel leginkább. Ezt belátva a Szűz óvatos duhaj: nehezen engedi bele magát a kapcsolatba, távolságot tart, óvja magát a meglepetésektől. Próbálja kívülről figyelni az eseményeket, elemezni és ha már nagyjából látja, hogy számára biztonságos a közeg csak akkor merülni el benne. A szenvedély nem az erős oldala. Nem mintha nem lenne igénye a buja érzésekre (hiszen földjegy: táplálásra, Életre született), de fél az ismeretlentől, fél elveszíteni a kontrollt. Ezért a kapcsolaton belül is sokáig hűvös, látszólag kevésbé lelkes marad. Idő kell neki. Türelem a társtól és saját magától. Fel kell térképeznie a helyzetet a lehető legalaposabban. Nos, ez tényleg nem fél nap még annak sem, aki jó emberismerő és nyitott lélekkel közelít! De: szorgalmas, igyekvő és rengetek energiát képes annak érdekében mozgósítani, hogy JÓL csinálja, tehát előbb-utóbb jól is fogja csinálni. (Egy tűz jegyűnek ezt kivárni persze rettenetesen nagy feladat. A Víz jobban átérzi a Szűzben ilyenkor zajló drámát.)

Látszólag furcsa összefüggés, de ha a Szűz sikeres munkájában, akkor könnyebben engedi el magát a magánéletben és jóval nagyobb esélye van a boldog párkapcsolatra. Emberünk hajlamos a munkájával teljesen eggyé válni, számára ez az életterület kiemelt jelentőséggel bír. Nem munkamániás! Ő egyszerűen hivatástudattal bír: maximálisan szeretne teljesíteni és emiatt minden gondolatát leköti a munkahelyi jelenlét. Nagyon szívesen beszél a munkájáról, sőt el is várja, hogy kérdezzék róla! Számára ez pl. egy fontos udvarlási kritérium, inkább beszél erről, mint arról, hogy melyik környezetben érezné magát igazán romantikusnak. Hiába, a Szüzet a fején keresztül kell meghódítani! 🙂

Legyünk tárgyilagosak: a Szűz nagyon jó abban a párkapcsolatban, hogy:

  1. mindent megtesz, amit a kapcsolat, a társ és az „ebben a helyzetben így szokás”-alapján elvárható
  2. nem borítja ki, sőt jól esik neki a rutinfeladat és a szürke hétköznapok sem kedvetlenítik el
  3. lelkiismeretesen teszi a dolgát: házimunka, gyereknevelés nem nyűg számára
  4. kitartó, hűséges, fát lehet vágni a hátán
  5. realizmusa életmentő nehézség, holtpont idején, mindig vannak megoldási javaslatai.

 

De van mit tanulnia még, mert:

  1. nehezen megy az önfeledt öröm
  2. ritka pillanat a szórakozás és  a játékos semmittevés
  3. a túlzott kritikai érzékkel a legbéketűrőbb jelöltet is el tudja vadítani magától
  4. gyakorolni kell az érzelmi szintek megélését, bármilyen előjelű is az érzelem, ez táplálja a kapcsolatot
  5. tudatosítani kell, hogy az Élet vele járója a spontaneitás, és az is szabály, ha nincs szabály.

Szándékosan egyforma hosszúságú a két lista, eggyel sincs több negatív tulajdonság, mint pozitív! 🙂

Egy ilyen jegy számára, aki sokszor kér tanácsot, sok könyvet olvas, képzi magát nem sok újdonságot tudok elárulni. De pont a Szűz az, aki –bár változékony a Föld-jegyek között- mégis nagyon meg tud akadni évekre egy ponton. Miért? Mert bár tudja, mit kell tennie, nem teszi: az ismeretszerzés még nem gyógyulás, nem fejlődés, nem áttörés. A kevesebb információ és több tapasztalat a titok nyitja. Sok-sok játékosságra, természet közeliségre, lazításra van szükség és akkor a szintugrások bekövetkeznek. Méghozzá maguktól, erőfeszítés nélkül. Pont ez a lényeg: nem kell eröltetni, csak hagyni kell beérni a már megszerzett tudást. Jó, ha valamely relaxációs technika révén napról napra jut idő az érzelmi regenerálódásra. Ennek testi szinten is komoly hozadéka van ennél a jegynél, aki a fejét hajlamos „túlhasználni”.

A végszó az, hogy a tudással szemben a hit szorul erősítésre, ha ez meg van, a boldog párkapcsolat is meg lesz. Nem a tökéletes, hanem az örömet hozó és élhető, amiben nagyon-nagyon stabil, segítőkész és megbízható partner a Szűz. Miért is ne lenne ez igaz? 🙂