Önismereti út rengeteg van, és köztük sok hiteles és valóban célba vivő is található. A magam részéről az asztrológiát nevezem annak, és bár feltett szándékom, hogy népszerűsítsem és lehántsam róla a hókuszpókusz és a humbug rétegeit, egyúttal azt is gondolom, hogy nem mindenkinél súg elég hatékonyan a horoszkópelemzés. Indulásnak azonban mindenképp ajánlható, és arra mindenképpen hasznos, hogy kiolvassuk a horoszkópból, hogy melyik úton induljunk (tovább) önmagunk felé. Mielőtt elindulnánk azonban, le kell szögeznünk pár dolgot.

 

Napjainkban szinte hétről-hétre kerül elő egy új, a legtutibbnak kikiáltott módszer, és tetemes mennyiségű segítő is elérhető valamennyi „műfajban”. Miért szaporodtak el ennyire mind a módszerek, mind pedig a szakemberek? A Vízöntő korát éljük, amikor két dolgot illik felvállalni: 1.) hogy egyediek vagyunk és személyre szabott megoldást keresünk a problémánkra (nem pedig egy pirulát vagy egy közhelyes tanácsot), illetve 2.) hogy belül is minőségi életet kezdünk el élni, felvállalva és korrigálva a gyengeségeinket. Mindig is rengetegen szenvedtek különféle lelki problémáktól, de a ma embere úgy tűnik tesz is valamit annak érdekében, hogy megszabaduljon tőlük. Van persze egy másik tábor is, aki csak várja, hogy elmúljon a probléma, legfeljebb nem vesz róla tudomást. Majd jól meglepődik, ha egy kudarc, betegség, csalódás, balszerencse a nyakába önti ez elmúlt évek lenyomott érzelmi hullámait. Valljudisplay-dummy-757451_640k be, néha mindannyian átkacsintunk ebbe a táborba…! Ha viszont eljutunk odáig, hogy felkeresünk valakit, akitől segítséget remélünk, az már az első lépés. Tegyük hozzá, hogy ha beszerzünk egy rakás önelemzésre alkalmas könyvet és végig is bogarásszuk őket, akkor az a nulladik lépés, ami pár esetben már önmagában is elég lehet.

 

A második lépés

 

A második lépés nem a gyógyulás, ennyire azért nem megy könnyen. A második lépés a hozzáállás-változtatás: ne úgy álljunk neki az önfelfedező útnak, ahogy a házi orvosnál viselkedünk: eljöttem, várom az instrukciókat, mondják meg, hogy mit tegyek. Ez így nem lesz jó. A passzivitás kevés. Még akkor is kevés, ha jó a választott szakember. Belső erős elköteleződés nélkül nincs kiváncsiság, nincs változás és nincs siker sem. Tehát nem sokra jutunk. Az olvasás hasznos, de jórészt passzív és ezért nem eredményez nagy átfordulásokat és mély megkönnyebbüléseket. A második lépés tehát a módszer kiválasztása, a Te személyes utad megtalálása. Az önismereti úton sokféle út-típus létezik a sztrádától a dzsungel-ösvényig, egy dolog közös bennük: hogy bizonyos szakaszain nehéz járni. Mire gondolok? A belső valóságunkat tisztán, közelről élesen látni nem mindig felemelő élmény. Olykor megrázó, fájdalmas, nehéz. De mindig motiváló és megkönnyebbülést hozó! És csak elkezdeni nehéz, úton lenni aztán már szenvedély és alapigény. Az önismereti út egyfajta belső Camino: nem kell hozzá bakancs és útlevél, élethossziglan lehet járni rajta. Felemelő és nem ismerek olyat, aki ne kacsingatna felé, mégha nem is vág azonnal bele. Camino-ra sem megy mindenki, de kisebb zarándoklatokat teljesít. A következő lépés már valóban a gyógyulás: a miértek meglátása, az összefüggések felszínre kerülése, az önismeretből fakadó erős biztonságérzet megtapasztalása. Elég hamar rájövünk, hogy kár volt eddig halogatni az elindulást, de nyilván a halogatás inkább felkészülésnek tekintendő. Nem véletlen, hogy épp akkor indulunk, amikor.

 

Hogyan támogatja az asztrológia a választást?

 

A személyes horoszkóp(elemzés) választ ad, hogy milyen típus vagy, útkeresési szempontból. Hogyan tudod jobban megközelíteni magad, milyen módon jutsz közelebb a megoldásaihoz, elkerülve a kurflikat és a kudarcokat. Persze a próbálkozgatásokak is megvan a maguk hozadéka, de sokszor inkább demotiváló a nem haladás.

 

A saját képletedben Te magad is megvizsgálhatod, hogy merre indulj, melyik önismereti

út illene igazán hozzád, a Merkúr csillagjegybéli helyzete már önmagában hasznos eligazítást nyújt. Itt megnézheted, hogy a Merkúr melyik jegyben áll a horoszkópodban. Egy bővebb, összetettebb elemzés természetesen tovább cizellálja a képet és a lehetőségeidet, de a Merkúrnál kell ezt is kezdeni. A Merkúr alapján a következő irányokba érdemes indulnod.

 

MERKÚR a tüzes jegyekben (KOS, OROSZLÁN, NYILAS)

 

Mivel ezeknél a jegyeknél nagyon fogékony és nagyon haladás-orientált (mondhatni türelmetlen) személyiségekkel van dolgunk, fontos, hogy jól sturktúrált, kitartást igénylő rendszerekben gondolkodjunk az önismereti út kiválasztását illetően. A zsákutca végzetes, hiszen nem lesz kedv az újabb nekifutáshoz. Az is elmondható, hogy a legleslegjobban képzett szakemberekre vágynak ők, akiknek már van nevük és vannak komoly eredményeik is. A KOS legjobb, ha egy pszichoterapeutát keres, aki módszerek egész arzenáljával tud szolgálni. Garantált a folyamat-jelleg és a tartós eredmények. Na meg az, hogy mindig legyen kihívás a munkában. Az OROSZLÁN nagyon jól teszi, ha táncterápia után néz, ahol a teste beszél helyette, megélheti a közösségben létet, és önmaga áthangolódását. A NYILAS terepe a pszichodráma lehet, ahol szabadon, a maga tempójában, interakcióban bontakozhat ki. A folyamat kellően hosszú ahhoz, hogy ne adja fel, mielőtt célba érne.

 

MERKÚR a levegős jegyekben (IKREK, MÉRLEG, VÍZÖNTŐ)

 

A levegős jegyek a legkönnyebben képesek változni, azonban a mély belső átalakulásnak nehezen adják oda magukat. Náluk nem annyira az önismerettel töltött idő hossza számít, ha nem a valódi elköteleződés és felelősségvállalás a munkáért. Ha ez meg van, akkor már félúton járnak a cél felé! Az is igaz viszont, hogy gyengéden kell kezdeniük: szépen óvatosan érdemes lejjebb és lejjebb másni, nem fokozva az amúgy is túltengésbe lévő szorongásokat. Az IKREK ideális terepe a 8-10 alkalmas önismereti csoport, ahol másokkal együtt, lazábban próbálgathatja nyitottá tenni magát. Erőgyűjtésre kiváló egy olyan csoport, ami komoly munkamódszeren alapul és tartalmazza az élményfeldolgozást is. Néhány csoport-munka után jöhet az egyéni út. A MÉRLEG szülöttek könnyen hiszik azt, hogy nekik nincs szükségük semmire, mert jóban vannak önmagukkal. Vagy mésgsem? Számukra a szelíd érintés terápia adhat válaszokat, ahol finoman derül ki, hogy hol lehet elakadás. Szavak nélkül, mégis határozott eredményekkel. A VÍZÖNTŐ útkereső bár bevállalósnak tűnik, óvatos duhaj, ha szembe kell nézni a nem-szeretem személyiségrészekkel. A Bach-virágterápia beszélgetős-terelgetős-áthangolós módszere alapos diagnózist és határozott átalakulást is ígér. Mellékhatások nélkül.

 spirit-751277_640

MERKÚR a föld jegyekben (BIKA, SZŰZ, BAK)

 

E három jegy nagyon csalafinta, ha önismeretről van szó: nehezen állnak kötélnek, évekig halogatják a belekezdést, aztán viszont a tökéletes eredményig meg sem állnak. Nehezen vagy túlságosan is jól beszélnek, ami nem segíti elő a belátást és a változást, a lelkükig eljutni hosszú idő. De kitartóak és lesz rá idejük! A BIKA a családállítás módszerével olyan összefüggések birtokába juthat, ami helyzeteket megold és tudatosít. Nem kell kitárulkozni, mégis működik a módszer, azonnali eredményekkel. A SZŰZ megőrizheti a komfortzónáját, ha a testére bízza a fejlődést: a kineziológia pontosan rámutat a problémákra és szisztematikusan szabadítja meg a blokkoktól. Az oldódódás jóleső élménye sok erőt ad a továbblépéshez. A BAK a trendi módszerek híve, ezért számára jól jöhet egy elkötelezett coach, aki jókat tud kérdezni és nem hagyja megmagyarázni a dolgokat.

 

MERKÚR a vizes jegyekben (RÁK, SKORPIÓ, HALAK)

 

A vizes jegyek nagyon is jól tudják, hogy mi zajlik benn, merre kellene változni, de nem szívesen néznek szembe önmagukkal. Mintha túl kevés erejük lenne felkarolni a gyengeségeiket. Inkább szőnyeg alá söprik őket, és ők azok, akiket leginkább utolér a pszicho-szomatikus tünet a meg nem dolgozott problémák folyományaként. A RÁK valóságos álcázó-bajnok, neki belül semmi baja- hangoztatja. Miközben sajnálja magát. Ha meseterápiába kezd, anélkül nyílnak meg a belső ajtók, hogy sebeket kellene durván feltépni. Lassú módszer, de a képek nagyon beszédesek, szeretni fogja minden Rák. A SKORPIÓ nagyon nehezen látja be, hogy van segítség, inkább szenved magában, minthogy kérdezne. Kezdheti önállóan az álmai vizsgálatával, aztán pedig irány egy jó álom-feldolgozó csoport vagy terapeuta. A bizalmatlanság eloszlik, mert az álmok nem tudnak hazudni. A HALAK útkereső, sok tévelygés után, úgy érzi, hogy hazatalált, ha angyalokkal dolgozik. Azt éli meg, hogy biztonságban van, figyelnek rá, és semmi olyan nem történhet, amivel nem tudna mit kezdeni, mert van segítség, nem is akármilyen.

A fenti tippek gondolat-ébresztő jellegűek és egyáltalán nem jelentenek kizárólagosságot. Mindig fontos az adott módszer kipróbálása is, nemcsak az elméleti ismeretszerzés róla. Hogy beválik-e, amit választottunk, az 4-5 alkalom után derül ki, a kitartás és nyitott bizalom segíti az elköteleződést. És még egy jó tanács: a választásnál a megérzéseink, testérzeteink, benyomásaink fontosabbak, mint az eszünk termelte érvek.

Az önismereti út egy kikerülhetetlen és izgalmas ösvény, mindenkit biztatok, hogy induljon el rajta, mert rengeteg felfedezést tehet, amit másképp nem tud megszerezni. Inspiráló élményeket az Úton! 🙂

Dobj 1 lájkot, köszi!