férfi beavatásFérfiaknak különösen ajánlott!

A régi korok embere, társadalma élesen elválasztotta a gyerekkort és a felnőttkort: a gyerekkor a sikeres beavatással zárult. A férfiaknak valamiféle hőstettet kellett végrehajtaniuk, általában vadászaton kellett legyőzniük a prédát és önmagukat ahhoz, a férfitársadalom  teljes jogú tagjává váljanak. Ma nincs éles választóvonal a korszakaink között, nincs beavatási rítus és talán ezért is tűnnek a férfiak éretlenebbnek és ezért is nézünk fel rájuk nehezebben.

Az ősi idők beavatásait megtaláljuk az egyes népek meséiben, persze kódoltan. A mi kultúránkhoz közel álló és meglepően teljes beavató mese a Vasjankó, a Grimm-testvérek tollából. Most, a Skorpió-havában járunk, ami a zodiákus „beavató-jegye”: mélybe száll, szenved, átalakul és más szinten él tovább. Azaz önmegismer, méghozzá nagyon magas fokon, a beavatás sem más, mint az önismeret professzionális módja, az önbizalom forrása. A Vasjankó meséje pontosan rámutat a helyes önismeret lépéseire, érzéseire, végigvezet ezen az úton. Ha jól megfigyeled csupa-csupa Skorpió szimbólumot találsz benne. Bár alapvetően férfibeavató mesének tűnik, mégis unisex, hiszen mi nők sem úszhatjuk meg az időnkénti szembenézést önmagunkkal…

Olvasd el a mesét (akár itt>>), és keresd meg benne a beavatás lépcsőit. Ha megvan, gondold át a saját folyamataidat, hogy te hol tartasz az Úton.

Adok néhány támpontot gondolatébresztőnek, de ezekhez ne ragaszkodj, inkább a saját mélyedből jött intuícióidra hallgass. A mese beavató kulcsszavai a következők:

Erdő: a lélek, a tudattalan szimbóluma (sűrű, sötét, félelmetes)

Vadászat: szembenézés

Mélybe menetel: próbatétel

Átváltozás és rejtőzködés: az átalakulás már zajlik

Szilárdan kiállni a tettek mellett: felvállalás, tehát már megvan a stabil önkép

Alázat és kemény munka: kezdődik az új élet megteremtése

Rejtély…

 

A mese iránytű: bíztatás. Az ősi időkben azt a célt szolgálta, hogy eligazítást adjon a serdülőnek az élet sűrűjében és bátorítsa: neked is sikerülhet! Ha így olvasod és meglátod önmagad a tükrében, akkor szerintem is hasznos segítség a mélyebb szinted eléréséhez.

Ha a férfilélek sűrűjében tovább vándorolnál, akkor ajánlom Robert Bly Vasjankó című könyvét, ami aprólékosan vezet végig a férfiléten annak érdekében, hogy a férfiak ismét férfiasak lehessenek. Illetve ide vág még A bennünk éló istene című frappáns és praktikus mű, amely a görög mitológia alakjain keresztül igyekszik feltérképezni a férfiak sokszínű karakterét. Szerzője Shinoda Bolen jungiánus pszichológus.

Mindannyian Fönix-madarak vagyunk, időről-időre meg kell újulnunk, át kell alakulnunk. Más feladatok, más élethelyzetek jönnek, a cél, hogy a magunk mélységeiből táplálhassuk a szárnyalásunkat egyre feljebb….