Ezoterikus és azon kívüli körökben is gyakorta elhangzik, mint valami megváltó eszköz, hogy „meditálj!”. Mintha az annyira könnyű lenne. A módszer eredményessége persze elvitathatatlan és évezredek sokasága által bizonyított, sőt az önismereti út egy szintén már elengedhetetlen is, mint önreflexió. Csak azok a fránya kezdeti nehézségek ne lennének…  A megoldás kulcsa itt is a szokásos: meg kell találnunk a nekünk való módszert, sok próbálkozáson keresztül eljutva a nekünk jól eső megoldáshoz. Pontosan, mint egy nyelvtanulásnál… Mint mindig, most is az útkereséshez szeretnék támpontokat adni asztrológiai szempontból. Sok hasznos könyv, hanganyag, tanfolyam létezik, én itt arra mutathatok rá, hogy merre érdemes kezdeni a gyakorlást.

 

A nehézségek és 2 érv az önvád ellen

Tegyük fel, van szabad tíz percünk és végre le tudunk ülni: kikapcsolt mobil, meggyújtott gyertya, egyedüllét. Leülünk a földre (ahogy tudunk, a lótuszt nem érdemes eröltetni). Kezdők kb. öt másodpercig tudnak figyelni arra, hogy „én most meditálok és nem foglalkozom semmi mással”, aztán jönnek a gondolatok: mit felejtettem el megvenni a boltba, miért nézett rám úgy a kolléga délelőtt, mennyi mindent kellene csinálni ahelyett, hogy itt ülök…Néhány nap után fel is adjuk a harcot a meditációért, mert abszolút feleslegesnek látszik a további próbálkozás, a kudarccal pedig nem szívesen szembesülünk. Az önvád alól felmenthet, hogy sokan bár azt gondolják, hogy meditálna, messze nem ezt teszik, tehát a meditáció korántsem annyira kézenfekvő tömegsport, mint  a biciklizés. Inkább azt mondhatnánk: sokan próbálkoznak, egészen eltérő módszerekkel és végeredménnyel. A másik bűntudat ellenes szempont, hogy tény, hogy a nyugati ember érzelmi és mentális berendezkedése más, mint a keletié. Ott a lassítás, rácsodálkozás, belemélyedés hosszú idő óta gyakorlat és napi szinten alkalmazott módszer. Ezzel szemben itt csak kevesek voltak korábban is képesek ösztönösen az életük részévé tenni azt, amit igazán meditációnak hívunk, mondjuk a középkor kontempláló szervezetesei biztosan ebbe a körbe tartoznak élükön Avilai Szent Terézzel, aki elképesztő meglátásait el is olvashatjuk, igazán izgalmas olvasmány!

 

Zavar a fejekben: relaxáció, elcsendesedés, koncentráció, meditáció

Ami a többség közülünk meditációnak hív, az inkább relaxáció, lazítás, kiengedés. Már önmagában ez is hasznos foglalatosság, hiszen a szervezet testi-lelki regenerációja már akkor beindul, ha naponta 10-15 percet nyugodtan, önmagunkat békén hagyva pihenünk ,és nem csinálunk sem fizikailag, sem intellektuálisan semmit. Vagyis csináljuk a semmit…! Érdemes a gyakorlás így kezdeni, így kevésbé leszünk eredményorientáltak, ami az egész folyamatot csírájában veszélyezteti. Fél év alatt kialakulhat az az attitüd, ami a koncentrációhoz nélkülözhetetlen. Nyugalom és figyelem nélkül ugyanis nem juthatunk a meditatív állapot előszobájába, amint azt Daubner Béla a téma beavatottja ebben a videóban kifejti. Képek persze jöhetnek, lehet mozizni és összefüggésekre is ráláthatunk, de ez még nem AZ. Ez még csak elcsendesedés, és attól tartok, hogy a legtöbb tanfolyam, könyv, összejövetel idáig vezet el, még ha meditációnak cimkézik is. Azonban hangsúlyozom ismét: ez is önmagában is hasznos tevékenység, a továbblépéshez pedig feltétel.

 

Jól meditálni senki sem tud

Pontosabban: nincs jó vagyis jól végzett meditáció, mert nincs kritériumrendszere annak, hogy mit nevezhetünk jó, eredményes, hasznos meditációnak. Különbözőek vagyunk, a hatásfok is eltérő. Van, akinek már is komoly szint, ha vidámabban áll fel, mint ahogy leült a gyakorláshoz; van, aki súlyos betegségétől is meg tud szabadulni. Ez nem verseny és nem idő-vagy teljesítményorientált feladat. Nincs cél és nincs lassú haladás sem. Ki-ki a maga útját járja, az összehasonlítás nagy akadály a gyakorlásban. Tehát nem lehet rosszul csinálni, csak türelmetlenül, elvárásokkal terhelten és nem elég kitartóan.

 

Mi segíthet?

Mivel az elcsendesülés is, de a meditáció is tudatállapot-váltást jelent, asztrológiai szempontból a Merkúr helyzete tud ajánlást adni a megfelelő módszert illetően. Olvasd el azt az útmutatást, amely a horoszkópodban lévő Merkúr csillagjegyének megfelel. Amennyiben nem tudod, melyik jegyben áll a Merkúr, megnézheted az adataid megadásával itt . Hasznos alapokat adhatnak az induláshoz, az elcsendesüléshez. Ha mégsem válnak be a gyakorlatban, olvass el egy másik módot, hátha azt jobban magadénak érzed.

 

Kos: mozgásban, sétában…

KOS

A legnehezebb helyzetben vagy, ha elcsendesülésről van szó, ez a téma nem a te asztalod. De innen szép nyerni! 😉 Számodra két kulcsfontosságú tényező van: a türelem és a rendszeresség. E kettővel éppoly sikeresen tudsz befelé nézni, mint bárki más! És az eredmények is nagyon hamar jelentkeznek majd. Elemed a mozgás, ezért próbáld ki a séta közbeni ellazulást. Akár hazafelé tartva az utcákon át, akár a természetben gyalogolj tudatosan engedd el a gondolatokat. Hadd repüljenek ki. Nem kapj utánuk, csak figyeld, ahogy felbukkannak, majd átadják helyüket újabbaknak.

 

 

BIKA

Sem a koncentráció, sem a nyugalom nem esik nehezedre, akár egy tányér húsleves fellett is el tudsz elmerengeni. Ha ezt rendszeresen, mondjuk minden főétkezésnél képes vagy 10 percen produkálni, már meg is vannak az alapok a meditációhoz. Ha többre vágysz, menj ki a szabadba: kertbe, erkélyre, erdőbe, telepedj le, hunyd be a szemed, és egy valamire gondolj. Mindig térj vissza a tárgyadhoz, ami lehetőleg a szépséggel legyen összefüggésbe pl. egy szép fa, vagy egy kellemes gyümölcs íze a szádban. Napról- napra intenzívebb érzékszervi élményeid lesznek a gyakorlás közben is, és magától növekedni fog a koncentráció hossza is. Remek figyelő válik belőled!

 

 

IKREK

Mint tudjuk, nagy lelkesedéssel veted bele magad a kipróbálásba, aztán… Az itt leírtak az „aztán” utáni állapotban adhatnak útmutatást! 😉 Bár igazán nagyon igyekszel, de valahogy egy aprócska gondolat mindig bekúszik és elefánttá tagad a fejedben másodpercek alatt. és lehet kezdeni mindent előről, nulláról.  Már az is haladás, ha nem a saját, hanem mások gondolataidat követve mész befelé. A vezetett meditációkra gondolok. Nézz utána, hogy ki az a hiteles forrás, aki jól vezet téged. Fontos, hogy a témában érdekelt légy pl. ha az egészségedre nincs panasz, ne ilyen témájú vezetést válassz. Igyekezz a vezérmondatok fonalát fogva haladni, és ne keseredj el, ha néha kicsit elkalandozol. Csak műveld szorgalmasan az építkezést!

 

 

RÁK

Két természetes és hasznos segítőd van a remek ösztönvilágod és a veled született nyugalom

Rák: a Természet ritmusára hangolódva…

mellett: a holdfázisok és a zene. A zene legyen lágy, a természet hangjait idéző, legjobb a tenger-morajlás. Megteheted, hogy mielőtt nekiülsz már előre ezt a zenét hallgatod mondjuk hazafelé. A Hold mozgása abban segít téged, hogy nagyszerű ráhangolódási képességedet elővéve az aktuális jegybéli Hold-helyzet témáiról merengj pl. ha aznap a Bakban jár a Hold, akkor lehet témád a felelősségvállalás, a munkához való viszonyod vagy a határaid kezelése. Fogyó Holdnál fókuszálj az elengedésre, növekvőnél a gyarapodásra. Teliholdnál érdemes a sikereidet számba venni és megdícsérni magad az elért eredményekért; újholdnál pedig megerősíteni magad a változásaidban.

 

 

OROSZLÁN

Maradjunk a királyi útnál, jó? Ami az egyszűrűsége ellenére a legtökéletesebb nyugalomhoz, oldottsághoz vezet el. A Csendhez, méghozzá a te belső csendedhez. Ülj le kényelmesen és kezdd el figyelni a légzésedet. Ne irányítsd, csak figyeld. Tedd ezt néhány percig, ha kizökkensz, szállj vissza magadba. Aztán válts: most figyelj a szívritmusodra, nézd meg a szívedet, lásd meg az alakját, színét, méretét. Utána jöhet a légzés ismét. Ha ez már jól megy, akkor naponta változtass, már ne a gyakorlás közben: egyik nap légzés, másik nap szív. Adj időt magadnak, hogy komfortosan érzed magad a gyakorlásban, ez nem fog hetek alatt sikerülni. Hónapok alatt viszont eljuthatsz oda, hogy mindig tudod mi zajlik benned, vissza tudsz húzódni a középpontodba, és nő az önbizalmad is.

 

Szűz: gondolat-orientáltan, test-tudatosan…

 

SZŰZ

Ha jóban vagy a testeddel ő fog neked most is segíteni. Ha van némi kritikád a testeddel kapcsolatban, akkor ez is megváltozhat a következő módszerrel.  Először is előre csinálj helyet az elfoglaltságaid között a rendszeres, legalább 4 héten át tartó gyakorlásnak, mindig ugyanabban az időben. Tudatosítsd, hogy te ezt szeretnéd megtanulni, végezni, mert számodra fontos. Minden gyakorlás előtt keress magadnak egy kérdést, amire fókuszálsz az adott alkalommal. Olyan kérdést keress, ami tényleg foglalkoztat pillanatnyilag. Ezzel a fejedet már munkára fogtuk, most jön a test további része: tedd fel az aznapi kérdésedet és figyelj a tested jelzéseire. Melyik részed, szerved, tájad, porcikáz jelez és hogyan: szúr, nyom, bizsereg, tágul…? Ez a rész mit válaszol a kérdésedre?

 

 

MÉRLEG

A külsőségek is igen fontosak számodra: végy fel kényelmes ruhát, gyújts finom füstölőt, két (!) gyertyát vagy mécsest, helyezkedj el kényelmesen és biztosítsd magad, hogy nem fog zavarni senki. Figyeld a gyertyát és figyeld meg önmagad: hogy vagy most? Milyen érzéseid vannak? Ha elkalandozol, térj vissza ezekhez a kérdésekhez! Látod, nem is bonyolult, meg tudod csinálni! Maradj a kérdéseiddel, ameddig jól esik, aztán pedig idézz fel egy szép emléket mondjuk a nyaralásból: érezd meg minden érzékszerveddel: színek, illatok, hangok, érzések…éld át az élményed teljességét, hagyd hatni ismét. Ha kellően feltöltekeztél egy derűs mosollyal fejezd be a gyakorlást. Engedd meg magadnak mindennap ezt az örömet!

 

 

SKORPIÓ

Számodra tudatállapotot-váltani nem nagy feladat, bármikor képes vagy „bent” lenni egy

Skorpió: szempillantás alatt…

szempillantás alatt. Ha akarsz, és nem ijedsz meg attól, amit ott látsz… Az eröltetett klasszikus megoldás helyett inkább a szenvedélyed lehet segítségedre ahhoz, hogy ne menjen el a kedved az önvizsgálattól. Úgy merülj le lassan a mélységeidbe, hogy közben kifelé mozgásban vagy, tehát mindig megvan a kontakt a fizikai valósággal. Otthon kapcsolj be egy hangulatodnak megfelelő zenét és kezdj el mozogni rá. Figyeld  a mozgásodat, merülj el benne. Táncolhatsz, ugrálhatsz, ami jól esik. Add ki a mozgással a benned lévő érzelem-gócokat. A felszabadult tánc, segít befelé menni gondolj pl. a sámánokra. Ha nincs már több fizikai térre szükséged, feküdj hanyatt és pihenj meg.

 

 

NYILAS

Ha már könyvtárnyi irodalmat elolvastál a témáról, de a gyakorlás mindig megfeneklik, akkor próbáld ki a mantra-meditációt: a szavak koncentráltá és nyugodttá tesznek, érezni fogod először a mondatok monotonitásának biztonságát, aztán pedig a bennük lévő szintek jelenlétét… Lehet saját mantrád is, amit mestertől kaptál, vagy kreálhatsz magadnak egyszerű, pozitív, megerősítő mondatot is pl. sikerül a vizsgám, gyógyul a lábam, van pénzem az utazásra… Ismételd a mondatodat szépen lassan, átélve, megrágva 10-15 percen át úgy, hogy minden nap fokozatosan emeled az időt. Természetesen az ősi mantrákhoz is nyúlhatsz pl. szív szútra.

 

 

BAK

Úgy gondolom, nálad a klasszikus módszer a célravezető: elhatározod, megcsinálod. Kész. A fix az elhatározásod, nincs baj a kitartással és a haladással sem. Érdemes elolvasnod Maharishi transzcendentális meditációról írott műveit. De bármely más hiteles szakkönyv is jó segédlet számodra. És már csak neki kell állni… gyakorlás előtt fél óra jóga ajánlott, hogy a test is rá tudjon hangolódni az oldottságra. Már néhány hét elteltével változást tapasztalhatsz a gondolataid határtalanságát illetően: mintha még jobban átlátnád a helyzeteket és kevesebb akadályt fedeznél fel.

 

 

Vízöntő: együtt…!

VÍZÖNTŐ

Együtt jobb, nem igaz? Keress egy olyan csoportot, ahol felkészült vezető mellett –de nem feltétlenül vezetetten- gyakorolhatsz lehetőleg hetente többször. A közösség ereje fokozza a saját teljesítményedet, összeadódik az együttes erőfeszítés és látványosabb lesz számodra a haladás. A közösség összefogása a nehezebb időszakokon is átsegít, megtart. Segíti az alapozást az otthoni gyakorlás is, de ne erre építs, hanem az élményszerű együttes munkára. Ha már magabiztosan mozogsz a témában –aktuális szintednek megfelelően- te magad is szervezhetsz érdeklődő ismerőseidnek közös elcsendesülést: nem vezetve, eröltetve, megmutatva, hanem a közös élmény megtapasztalása miatt. Ha pedig kinőtted a csoportodat, nézz bátran másik közösség után.

 

 

HALAK

A varázslat nálad mindig jelen van a gondolataid valamelyik szegletében, és alig várja, hogy teret nyerhessen. Hogy a téged foglalkoztató problémákon túl láthass, keress egy mandalát vagy egy szép festményt, fotót, amiről úgy érzed, inspirációt adhat. Úgy kezdd el a gyakorlást, hogy nem vagy időhöz kötve, szabadon lehetsz benne. Merülj bele a képbe, a gondolataidba, az érzéseidbe. Feküdj rá az érzelmeid áramlására, hagyd sodorni magad. Töltődsz és ürülsz, vagyis helyreáll az egyensúlyod. Egy-egy kép sokáig útmutatóul szolgálhat, ha pedig konkrét témára szeretnél ránézni ehhez kapcsolódó képet válassz. Ha mandalával dolgozol –mivel az egy tudatosan kivitelezett energiaforrás- plusz ötleteket is kaphatsz, később pedig az is meditációs technika lehet számodra, ha magad is készítesz mandalát.

Az elcsendesülés elemi szükségletünk.  Neked is menni fog, ha gyakorlod!