Elérkeztünk a tél derekához. Sötét, latyakos, zord és hideg időszak, ősi magyar elnevezése a Fergeteg hava, ez mindent elárul…nos, asztrológia vonatkozása sem túl rózsás. Az időszakot a Szaturnusz uralja, a következőt is, csak ott egy kicsit már lazább a Nagy Tanító.
Nézzük minek is van itt az ideje párkapcsolati szempontból! DURVA! Nagyon össze kell magunkat szedni! Gondolkodtató javaslatok, meglátások következnek. Ha végig gondolod ezeket, óriási lépést tettél az önismeret útján!

Önfegyelem
Ez rögtön nem hangzik jól. Be kell egy kicsit korlátozni magunkat, ráadásul önként. Azért valljuk be: mindegyikünknek van akkora egója, hogy van miből visszavenni. Konkrétabban: milyen önzésedről vagy hajlandó lemondani a boldogabb párkapcsolat, avagy a párkapcsolat létrejötte érdekében? Legalább egyvalamit biztosan fogsz találni az életedben, ami kizárólag a te javadat szolgálja, és nincs rá égető szükséged, viszont a lemondás jótékonyan hat majd a kapcsolatodra: sorozatot nézel a TV-ben ahelyett, hogy beszélgetnétek? Nem tudsz lemondani a napi édesség adagodról, holott te is látod, és párod is jelzi, hogy ez így nem mehet tovább? Minden piszlicsáré dologból patáliát csapsz anélkül, hogy előbb mérlegelnéd: megéri-e végig vitatkozni az estét ebben a témában? És még van egy pár ilyen …

Fejlődőképesség
A kapcsolat akkor marad fenn, ha fejlődik, ha tud gazdagodni. Ha nem tud, akkor belesavanyodnak a résztvevők és szépen lassan leépül a „együtt vagyunk, mert már megszoktuk így”-szintjére. Ha már nincs dinamikája a párkapcsolatodnak, akkor bemerevedik, beszűkül és fullasztó lesz, aminek egyenes következménye a Vég. Hogyan lehet felturbózni? Ehhez hamarosan letölthető lesz egy tanulmány a honlapon, de addig is: mindig találj ki valami újat: életmód-,étrendváltozás, új közös hobbi, több kikapcsolódás együtt, költözés, közös vállalkozás. Kisebb változtatások is hatással vannak a párkapcsolat dinamikájára, de kevésbé életben tartó módon, mint a fenti ötletek. A lényeg, hogy együtt, örömmel vegyetek részt benne.

Felelősségvállalás
Különösen elhanyagolt terület manapság a párkapcsolatban is. Amíg szépen mennek a dolgok, addig szuperül kijövünk egymással, de amint beüt a krach: nincs állása, nincs pénze, megbetegedik stb. már menekülőre fognánk. Nem gondolom, hogy a kapcsolatnak feltétlenül a sírig kellene tartani napjainkban, de a jóban-rosszban elvét nem árt betartani. Ha ez nem megy, akkor maximum kalandról beszélhetünk, legalábbis a minőségére nézve. Sokszor előfordul, hogy a kezdeti lelkesedést követően a kapcsolat terheinek cipelés kizárólag az egyik félre marad. Ha ez csak időlege, akkor rendben, de ha állandósul, akkor nem lehet felelősségvállalásról beszélni, sokkal inkább főnök-beosztott viszonnyá alakul a kapcsolat. Ami nehezen lesz harmonikus, boldog és kiegyensúlyozott.

Nem terhelem túl az idegrendszered, eléggé magvasra sikerült ez a bejegyzés így is. Olyannyira, hogy az eredeti mondandómat el is feleztem, a következő részt néhány nap múlva olvashatjátok.

Jó elmélkedést addig is. Hogy állsz ezekkel, most őszintén?