asztro-gps: a bikaA csillagképek legszilárdabb elemét, a Bikát vesszük szemügyre abból a szempontból, hogy milyen fejlődési lehetőségei vannak a párkapcsolaton belül, mi az az út, amit több-kevesebb energia befektetéssel megtehet, és hogyan működhet harmonikusan, mint Társ.

 

A Bika szilárd föld jegy, négy lábbal áll a talajon, rendíthetetlenül. Pozitívuma a hűség és a kitartás, árnyoldala a makacsság és a befolyásolhatatlanság. Vénuszi jegy, azaz zsigereiben van a szerelem minden csínja-bínja, méghozzá a nagyon is földi és megfogható értelemben. A gyönyör számára a materiális-testi élményt jelenti: az ízeket, az illatokat, az érintést. Nem a romantikára helyezi a hangsúlyt, számára markánsabb és durvább ingerek kellenek. szépen megterített, bőségesen feltálalt asztal és egy kitartó szerető.

 Földszint

 Alaphelyzetben, azaz ha kizárólag az ösztönire hallgat és tudatosan nem akar a párkapcsolat önfejlesztésén dolgozni, akkor a Bika a kapcsolatot az élet azon Édenkertjének gondolja, ahol lassan, de biztosan minden érzéke kielégítést nyer. Óvatosan, mértéktartó lépésekkel ismerkedik, ha már biztos számára a terep, akkor elkezd ragaszkodni a Párjához. Mindig szem előtt tarja, hogy mennyit kap a kapcsolatban, számon nem kéri, de nem felejti el. Soha. Látszólag sérthetetlen, de belül érzékeny, hiszen vénuszi jegy. Gyűjtögeti a sérelmeit, akár évtizedeken át is, és egyszer csak borít. Nagyon békés természet, stabil, jól kiismerhető, de nehezen felejt, és még nehezebben bocsát meg. Ezek az erények az elengedés képességét feltételeznék, amelynek ő bizony híján van.

A Bika azon kevés jegyek egyike, aki már alaphelyzetben is ideális társas viszonyt tud kialakítani: hűséges, a hátán fát lehet vágni, alapvetően optimista, nem kell meglepő fordulatoktól tartani vele kapcsolatban. Szabály, hogy testileg jól érezze magát, ez a lelki nyugalmának is alapját képezi, kiszámítható körülmények vegyék körül. Nincsenek nagy igényei és extra igényei, a türelme pedig végtelen. Tökéletes partner mindazok számára, akik nem a kalandot, a tüzet és a változatosságot keresik a párkapcsolatban.

Persze az „állóvizes” jelleg magában hordozza a kapcsolat megkövesedésének veszélyét is, és ezt látom a Bika-kapcsolat legnagyobb veszélyének. Nehezen mozdul és nehezen motiválható, fél az újdonságoktól, ezért inkább a jól beválthoz ragaszkodik még akkor is, amikor már kiderült, hogy annyira nem is vált be jól… ekkor jön a biztonságérzet fenntartása érdekében folytatott struccpolitika. Ráadásul a változás csak belülről születhet meg nála, nagyon óvatos célzásokkal, terelgetésekkel lehet a Bikát rávezetni a változás útjára, ráncigálás nem vezet eredményre, sőt.

Minden nagy Út kis lépésekkel kezdődik: kezdje apránként. Változtasson hajszínt, szokást, sportot, útvonalat, stílust. Sok idő kell ehhez is. Ha ez már jól megy, és megvan benne a biztonsága, akkor jöhetnek a nagyobb lépések: költözés, munkahelyváltás, új szakma, más hobbi. Ha ennyi elengedést sikeresen teljesített, akkor máris a következő szinten találja magát!

Emelet

Ez a szint már sokkal kevésbé merev. A biztonságérzet átalakul, kevésbé védi magát és jóval nyitottabb is. Kialakul a párbeszéd a Világgal: úgy vesz részt benne, hogy bele meri vinni a személyiségét. A párkapcsolatban ezen a szinten a Bika már nem csak egy szorgalmas munkás, aki végrehajtja az aktuális teendőket, veszi az akadályokat és megy előre tántoríthatatlanul, hanem kiáll magáért, sőt kezdeményez is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nála már a program-ötlet is nagy lépés! Nagyon kell rá vigyázni, hogy nyílt elutasításba ne ütközzön a kísérlete, mert akkor megint hosszú időre elmegy a kedve az ötleteléstől. Lehet vele egyet nem érteni, de fontos a közlés csomagolása, hiszen vénuszi jegyként fontos számára a forma és érzékeny is. Ha kezdeményezés meghallgatást nyer, egyre bátrabb lesz: új ízeket, új elfoglaltságokat talál ki, és még több örömet ad. Optimizmusát és rendíthetetlen mosolyát is átadja, és ez bizony fontos védőburka a kapcsolatnak. Ebben a fázisban nem árt bíztatni, dícsérni és értékelni az erőfeszítéseit, még akkor is, ha kívülről nem látszanak valami nagy dolognak. Számára az. Innen a továbblépés megint csak a változások elfogadásán keresztül vezet. Mivel a Bika számára a testi komfort létfontosságú, nagyon hasznosan egészíti ki a Nagy Változás iránti eltökéltségét, ha a változás előtt masszázzsal, jógával teszi magát rugalmasabbá. A nyaki területe különösen sérülékeny, ide gyűjti a stresszt, amitől szintén nehezen szabadul. Remek program a rendszeres természetben tett kisebb séta (piknik kosárral), és a szauna is, amely minden szempontból a változatosság élményét nyújtja. A testi felkészültség és jól lét a lelki megerősödést vonja maga után, innen pedig már csak egy picinyke lépés a Végcél, a rugalmasság, spontaneitás.

Tetőterasz

Onnan indultunk, hogy Bikánk nem kezdeményez, de még csak változtatni sem szeretne, eljutottunk odáig, hogy vannak önálló ötletei, most pedig ott tartunk, hogy tud örülni a spontán lehetőségeknek és rugalmasan reagál az előre nem várt akciókra is! Tudja már, hogy a biztonság érzete kizárólag belülről fakad, tehát szilárd, és egyáltalán nem befolyásolja a külső történések. A Társa nem támasza, hanem Partnere, akivel egyenrangú felek jóban-rosszban. Azt is megtapasztalta, hogy minél többet ad, annál többet kap vissza, tehát a ragaszkodás nem szegényíti, hanem gazdagítja. Tökéletes pár, mert továbbra is megbízható, de már ki mer állni önmagáért, sőt kritikát is megfogalmaz. Nem gyűjtögeti olyan sokáig a sérelmeit, hanem a szereteten és megbocsátáson keresztül elengedi azokat. Nagyon tud szeretni, de ez a szeretet már nem a biztonságérzete motiválja a szeretetét, hanem az önzetlen adni vágyás. Nyitott a motivációra és maga is hozzájárul élete és a közös élet kihívásainak elfogadásához. Szilárd hátországa, szorgos munkása a kapcsolatnak, akivel a kalandok is megélhetők.

A Bika sosem lesz Kos vagy Ikrek. A maga keretei között tud mozgékonnyá és fogékonnyá válni. Élete nagy felfedezése viszont, hogy a keretei tágíthatóak, és az addig védőkorlátként funkcionáló öngátakon túl is van élet. A biztonságérzete és az anyaghoz való viszony is átalakul: nemcsak ahhoz tud ragaszkodni, ami van, hanem abban is bízik, ami lesz, azaz még nem kézzel fogható, de reményt keltő.

Kedves Bikák, jó utat!