Bevallom, a Symbolon-kártyasorozatból ez a kedvenc lapom. Persze, teljesen szubjektív, hogy kinek mit jelent a Párkapcsolat, de nekem pontosan ezt: együtt haladunk az úton egymást segítve a szent cél felé. Egyensúlyt, intimitást, nyugalmat és perspektívát sugároz ez a kép. Lássuk, valóban ilyen-e a Nyilas-kapcsolat. Ideális esetben természetesen, de az út (!) hosszú idáig. És mivel a Nyilas személyiség számára sosem a cél a döntő, nem a végállomáson van a fókusz (ez a Baknál bír jelentőséggel), az átalakulás, a változás, a megújulás és a kibontakozás az igazi párkapcsolati mozgatórugó: akkor van jól, ha ezeket megélheti és nem akkor, ha valami –kívülről- eszményinek vélt helyzetbe belesüppedhet. Menni, haladni szeret.

 Alapjárat

Az alsó fokozatban ez azt jelenti, hogy próbálkozik: sok kapcsolat, sok tapasztalat. Elengedhetetlen a Nyilas-típus számára, hogy próbálgassa magát, hiszen a saját igazságát is teszteli és mások igazságai is érdeklik. Kíváncsi rá, kit mi mozgat. Ebből következtet önmagára. Biztos benne, hogy mindenki JÓ, és erről a jóságról nem szeretne lemaradni. Lelkes, udvarlós típus, de nem az érzelmek fűtik, hanem az intellektuális érdeklődés. A szellemét kell elkápráztatni ahhoz, hogy beadja a derekát. De nem az Ikreknél bevált módon, hanem magasabb szintű tudással, utazással, közös igazságkereséssel. Tüzes jegy, tehát az ajándékot sem fogja visszautasítani (az sem baj, ha nagyon drága elvégre a Jupiter a jegy ura). Ezen a szinten Nyilasunknak elvei vannak, elképzelései és ideái, na meg elképesztően nagy szíve. A magasztos célok (emberiség fölkarolása, később megmentése) nagyon el tudja terelni a figyelmét a realitásoktól, ezért szinte (életében egyszer) biztosan belefut egy olyan kapcsolatba, amiről később kiderül, hogy semmi köze ahhoz, amit ő gondolt róla. Mindig többet, jobbat lát bele a helyzetekbe, mint kellene. Hajlamos elnézni azokat a hibákat, amelyek később mázsás teherként nyomják majd. Túl optimista és túl emberszerető. Hiszi, hogy minden jóra fordul magától, mint a mesékben. Nincs mese, néha a fellegekből le kell tekinteni a földre és észrevenni azt, ami a lábunk előtt hever…

Utazósebesség

Ebben a fokozatban a Nyilas személyiség a változásai által eltávolodott a naiv, mindent elnéző és tökéletesen együttműködő hozzáállásától, és a helyét átadta a segítőkészségnek. Köztudomású, hogy a Nyilas tanító-gyógyító energiákkal születik, az a feladata, hogy ezeket valamilyen szinten megélje, azaz segítsen: motiváljon, célokat tűzzön ki, lökést adjon. Segíteni sokféleképpen lehet: önfeláldozással (Halak) vagy okos támogatással is. Ezen a szinten a Nyilas ott tart, hogy bevonzza azt a társat, aki garantáltan gyógyító-tanító segítségre szorul. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen mértékben kell a társ helyett a kapcsolatban helytállni, és bizony a mérték gyakran nem kerül számításba, ha a kapcsolatról kell dönteni, akár az elején, akár menet közben. Gyakran kerül tehát a Megmentő szerepébe és gyakran ezt már csak akkor veszi észre, ha nyakig benne van. De mivel eleme a változás, lesz ereje kimászni belőle. A másik érdekes kérdés ezen a szinten, hogy ha épp nem kell senkit megmenteni, akkor biztos, hogy meg akarja változtatni Nyilasunkat a társa. Erre azért érzi magát felhatalmazva, mert látszólag befolyásolható és nem nagyon érdeklik a szabályok, változni úgyis szeret, tehát –hangzik a teljesen téves következtetés- akár másképp is csinálhatja holnaptól. És nem is áll ellent, feltéve, hogy nem az elveiről van szó. De a szabadsága sem kevésbé fontos, számára mozgástér kell. Nem csalfa, hanem vágyik a megismerésre, a saját utakra és a saját szellemi kalandokra is. Persze a közösekre is!

A Nyilas személyiség feltétlenül éljen házasságban, mert számára a spirituális köteléknek nagy jelentősége van: stabilizáló erő és végtelen hitforrás. Még azoknak is tudat alatt, akik nem kötődnek semmiféle vallási csoporthoz. Nem a papírról van itt szó, hanem az elvekről…

A Cél felé

Ahhoz, hogy a párkapcsolat a képen látható formában létezzen (nyilván két ember kell hozzá!), elsősorban érettség kell, amelyet a tapasztalatok birtokában szerez meg. Nem iskola vagy olvasottság kérdése, a Nyilas a kibontakozás jegye, azaz előbb-utóbb magától fog eljutni önmaga aktuális bölcsességéhez. Ne felejtsük el, a legszerencsésebb jegyről van szó: nincs önbizalomhiány, nincs akadálypálya. Nem arról van szó, hogy minden Nyilas élete habos torta, de arról szó van, hogy minden Nyilasban benne van annak lehetősége, hogy erőfeszítés nélkül eljusson önmaga méltóságához és tisztelni is tudja: „szent hely vagyok”. Ez pedig minden másnak az alapja, az a kincs, amire a többi 12 jegy vágyik. Ha tehát a bemutatott lépcsőket bejárta a párkapcsolatban, túllendült önmaga idea-korlátain, lehozta a földre a társ-elképzeléseit, nem akar megmentő lenni legfeljebb inspiráló és nem hagyja magát megváltoztatni, hanem ragaszkodik a szabadságához, akkor magáról előáll a képen látható állapot. Nem, nem kell irigyelni mostantól minden Nyilast, de tanulni ér tőlük. Nagy tanítók, még az is, aki nem is gondolja annak magát. Az életükkel tanítanak. Nem kis felelősség.

Töltőállomás a Nyilas-kapcsolat számára

Néhány tipp arra az esetre, ha új energiákra vágyik a kapcsolat vagy a benne részt vevő Nyilas:

–          egy nap a természetben, lehetőleg minden hónapban

–          rendszeresen gyakorolt (szellemi alapú) hobby

–          tanulás: együtt is a párral és külön is

–          félévente utazás egy különleges (nem felkapott) helyre

–          a változások igényének pontos megbeszélése és közös célok kialakítása

–          a munkamegosztás időközönkénti újratervezése

–          rendszeres Nagy Beszélgetések az élet Nagy Dolgairól a közhelyeken túl

 

Az Asztro-GPS sorozat korábbi, a további 11 jegyre vonatkozó részeit megtalálod és elolvashatod, ha a honlap jobb felső sarkában található Keresőbe beírod, hogy „asztro-gps”.