te és az asztrológiai jegyed árnyékaEbben a nagy hőségben ösztönösen keressük az árnyékot: a napernyőt, a fákat. De gondoltál-e már arra, hogy neked is van árnyékod? A külsődnek is, de a belsődnek is! A 12 jegynek ugyanolyan markáns árnyékjellemzői vannak, mint a már jól ismert és sokat emlegetett „napos oldali személyiségvonások” mint pl. a Rák érzékeny, a Bika pedig szorgalmas, és még hosszan folytathatnánk a mindenki által jól ismert alapvonások felsorolását. De nem tesszük, mert nem akarunk ebbe belemelegedni. 🙂

Az árnyék a személyiségünk „nem szeretem”-része, amit igyekszünk még magunk elöl is, a külvilág elöl meg főleg eldugni, takarásban tartani, az előnyös tulajdonságaink mögé rejteni.

Nagyrészt tisztában vagyunk vele, hogy mi is az, amit takargatunk, de lehet olyasmi is, amit oly régóta rejtegetünk, hogy már meg is feledkeztünk róla. Az elfeledett-elásott személyiségrészünk azonban létezik és dolgozik: velünk, értünk.

A társunknak jut az a szerep, hogy szembesítsen vele, ami persze nem túl hálás feladat számára, akár a kapcsolat kárára is mehet a szembesülés vagy épp ennek elkrülése.. A meglepetéseket megelőzendő és a sokkokat enyhítendő arra gondoltam, hogy sorra veszem az egyes jegyek legjellemzőbb árnyék-tulajdonságait, méghozzá azokat, amely a párkapcsolati működésben biztosan előkerülnek. A kánikulára tekintettel nem fogunk olyan mélységeket érinteni, ami kifáraszt, megizzaszt vagy ájulást okoz! 🙂 De azért ha szeretnél, elgondolkodhatsz a megállapításokon, mert a humoros hangvétel mögött a tények bújnak meg (az árnyékban…)

Tehát készíts magadnak egy frissítőt és hűsölj egyet az árnyékodban, meglátod nagyon üdítő lesz! 🙂

A Kos árnyéka: szemünk előtt elrobog egy lovag lóhalálában, észre sem vesz, annyira el van foglalva a saját dolgával. Sőt még a falat sem veszi észre, amely előtte tornyosul…puff! Üzenem a lovagnak: törődjön a lovával is, hiszen ha ő nincs, vágta sincs. A hétköznapi teendők éppúgy nélkülözhetetlenek, mint a Szent Célok. Lassítson, mert elszáguld a lehetőségei mellett. Nézzen előrébb, mert a falakat bizony előre lehet(ne) látni.

 

A Bika árnyéka: terebélyes! És jó benne ücsörögni. Igazából egy cseppet sem zavaró. Sőt bele illik a képbe még a negatív is. Ha pedig mégiscsak talán valamit szegény Bika, amit inkább takargatna? Egyszerűen nem fogadja el a létezését: NINCS! Ő az élet napos oldalában hisz, ugyanmár kérem, árnyék! És tényleg nem is látja, hogy lenne árnyoldala, annyira fanatikusan hisz benne, hogy nincs. Mit rejteget ennyire? Azt, hogy szereti, ha eltartják (mert akkor értékelik), és azt is, hogy hajlamos kihasználni a társát, így kényelmesebb. Kedves Bika, ne légy csőlátó, szélesebb vagy, mint gondolnád, vedd észre a csellengő részeidet is!

 

Az Ikrek árnyéka: bonyolult! Kész Agatha Christie-sztori. Körmönfont módszerekkel takargatja a negatív arcát. Ő maga jól ismeri, de mindent bevet, hogy más ne ismerje meg. Az érzelem mennyisége és az árnyék mélysége fordított arányban állnak, tehát minél inkább elszigetelődik érzelmileg, annál több a takargatnivaló és annál precízebben védekezik a leleplezés ellen. Nehéz innen kimozdítani. Üzenet a palackban: találd meg önmagad szerethető oldalát, azt a tulajdonságodat, ami egyedivé és különlegessé tesz. Van ilyen!

 

A Rák árnyéka: a szeretet-gombócnak árnyéka?! Hiszen ő olyan JÓ! Igen, és pont ez ellen lázad magában, amikor a társának „beszól” Szűzeket megszégyenítő kritikai érzékkel és a Skorpiótól sem elvárható célzatokkal. Jó emberismerő, tudja hova szúrjon, hogy lelki sebet ejtsen és szükség legyen a vígasztaló szavaira. Ha pedig ő maga kap sebet, a sértődésbe menekül. Megoldás: kritika, szúrt sebek és makacs megorrolások helyett az őszinte kibeszélés a gyógyír, mindenki örömére! Csak pozitívan!

 

Ugyan, az Oroszlán csupa Fény, még hogy neki lenne sötét oldala?! Jó hír: pont annyira szerethető ez a személyiségrész is, csak 1.) fel kellene deríteni 2.) el kellene fogadni. Nosza, vadászd le, mit utálsz magadban. Ha nagyon nem találod, akkor indulj ki abból, mi irritál leginkább másokban. Légy őszinte, magadhoz. Akkor tudnak mások a lehető legteljesebben szeretni téged, ha az árnyékodat is szerethetik, mert ez is Te vagy. Ha megismerted ezt a „nem szeretem részt”, máris átitattad fénnyel, és máris kevésbé sötét, zavaró, veszélyes és titkolandó…! Még nagyobb lehet a fény-aurád, szeretnéd?

 

A Szűz hajlamos azt gondolni, hogy neki csak árnyéka van. Pedig ez fizikai képtelenség, ha jól belegondolunk…Ha sötét van, akkor kell lennie világosnak is! Az árnyékban jó sok minden van –Szűz-észjárás szerint-, a pozitív oldalon viszont jelen van mindezek ellenkezője. Tudsz követni? Akkor a kifogáskeresés, kritika és a „jó, jó, tudom, tudom” helyett fényesítsd magad! Kevesebb tudás, több hit; kevesebb értelem és több érzelem! Máris elindultál a megvilágosodás felé, méghozzá fénysebességgel!

 

„Tükröm, tükröm mondd meg nékem…” a Mérleg árnyoldala legalább annyira cizellált, kifinomul, mint  a személyiség maga. A taktika lényege az 1 lépés előre 2 hátra, vagyis hódítási vágy majd önbizalomhiányból fakadó visszavonulás. Utóbbiba belefér a sztorizás, a füllentés, a maszatolás is, ami ártatlan ugyan, de végzetes lehet. A gyökere pedig az, hogy bármit is mond az a tükör, nehezen képes magát JÓL látni. Ezért keres mindig pozitív megerősítést, ezért van el nehezen egyedül és ezért ijed meg, ha végre valaki elfogadja úgy, ahogy van…Pechjére lesz ilyen! 🙂

 

A Skorpió az árnylovag! Neki aztán semmi baja ezzel a részével, sőt jobban tiszteli, mint a másikat. Felvág vele, és egyáltalán nem szempont, hogy mások mit tudnak kezdeni vele. Mert ő maga se tud mindig mit kezdeni vele. Mivel is kellene valamit kezdeni, ha mégiscsak úgy adódik: a fanatizmussal, az érzelmek kezelésével, a szubjektivitással és a makacssággal. Ha az előbb a Hófehérkéből idéztünk, itt az Othello-t ajánlom. A változásban a Skorpió verhetetlen, meg abban is, hogy mennyi idő kell neki, mire rá szánja magát. Ha már rá szánta, meg is van!

 

Nyilasunk tüze minden szívet felmelegít: jófej, belevaló, mindig lehet rá számítani. Kis energiával a legnagyobb népszerűségre tehetsz szert. Neki azonban ez nem elég. Soha semmi nem elég, de nem a megrögzött fogyasztó szintjén elégedetlen, hanem szellemi kihívások után és új humanitárius célok után áhítozik. Ez akadályozza meg, hogy benne legyen a pillanatban. A nyilas árnyéka tehát épp a jelene, és ez az árnyék akkor tűnik el, ha egyszer meri magár beletenni az épp aktuálisba: érzelmileg, szellemileg és spirituálisan. A ma a holnap alapja!

 

Bak egyesek szemében még a világosabb oldalán is az árnyékát mutatja, a keménység, a kitartás, a puritán céltudatosság nem trendi fogalmak. Pedig a Bak is érzékeny személyiség, sőt sokkal mélyebb érzelemvilágokba kalandozik nap, mint nap, mint az kívül látszik. Ha ilyen a színe, milyen a fonákja? Teljes meggyőződéssel tudja, hogy képes megváltoztatni másokat, meg tudja tanítani a helyes megoldást. Fanatikusan tud hinni ebben, és ez tolja őt legmesszebb a Fénytől. Tanításra ugyanis kevesen vágynak, szeretetre már annál többen. Változtatsz vagy szenvedsz tovább a megrekedtségtől?

 

Vízöntő titkos vágya, hogy önző legyen! Látszólag ő a rugalmas, szabad, független élet-kalandor, belül másra sem vágyik, mint az elismerésre, megbecsülésre, középponti szerepre. Ám ezt magának sem vallja be! Ehelyett ideológiáiból várat épít, ahonnan elméletein kilovagol, lezser, megbocsátó és kötetlen. Belül pedig másra sem vágyik jóban, mint a szeretetre és az érzések adta kötődésre. Ehhez meg kell szüntetni a kint és bent ellentétét, vagyis el kell kezdeni megélni a vágyakat az ideológiák háttérbe szorításával. Nosza!

 

Halak: rafinált helyzet. Azt hinnénk, hogy ő az abszolút JÓ: az áldozat, a sebezhető, a félénk, a kompromisszum kész. Igen, de! A fonákján az istenivel való egyesülés igénye a hatalom megszerzésének hajlamát adja; az áldozat szerepe pedig mélyen legbelül a kegyetlen bosszúra ingerel. Persze csak szolidan. A Halak árnyéka tehát egy polip vagy medúza. Sok-sok idő, szenvedés és fájdalom kell ahhoz, hogy  a külvilágban is megjelenjen az árnykép, de belül enélkül is jelen van. Ügyelj az oldódásra, méregtelenítésre, lazításra, felejtésre, mindig! Mi is akadályoz meg ebben?