Ha alaposabban meg akarod érteni a Mérleg-energiákat van erre egy remek mitológiai történet, hogy ne mindig a mesekönyveket bújjuk! 🙂 Ha Mérleg vagy, látni fogod a személyiséged „nem szeretem” részeit és elkezdhetsz megbarátkozni velük. Hogy ideillően fogalmazzak: táncolhatsz az árnyékoddal. Ha nem vagy Mérleg, akkor pedig kiderülhet: 1.) van, amiben mégiscsak az vagy 2.) akkor sem időrablás a lenti kérdések megválaszolása, mert hozzájárulhat a tökéletességedhez! 🙂

Lássuk tehát a mítoszt, dőlt betűkkel jelöltem benne a Mérleg szimbólumokat.

A sármos királyfi döntési helyzetbe kerül, ám nehezére esik a választás, ezért úgy dönt, hogy mindenki jól járjon.  Csakhogy hiába a derék törekvés a békés megoldásra, a döntés lavinát indít be, mert a királyfinak meg kell tanulnia, hogy amint állást foglal, konfliktust teremt, mert nem lehet mindenkinek egyszerre a kedvére tenni.

Nyilván mindenki tudja, hogy a görög világ leggigantikusabb háborúját okozó döntésről van szó, Paris ítéletéről, aki egyik remek istennőt sem akarta kikosarazni, de naiv elképzelése a trójai háborúba torkollott.

Ez a történet a Mérleg-lét árnyoldalait segít megérteni. Persze a napos oldalával könnyen azonosulunk, nézzük inkább azt az oldalt, ami nehezebben megy kis önismereti színezettel feldúsítva a mítoszt.

Csábítás, kísértés: erről a témáról önismereti útmutatók garmada fejti ki álláspontját, kezdve ott, hogy kinek mit jelent a kísértés. Tényleg, neked mit jelent? Mekkora a toleranciahatárod a félrelépést illetően: gondolat-cselekedet-érzelem-viszony…hol húzod meg a határidat? Mennyire vagy megbizonyosodva az érzelmeid stabilitásáról? Könnyen meginogsz vagy tántoríthatatlan vagy? Flörtölős típus vagy, vagy hűséges? Társaságban hogyan viselkedsz: észre veszed, hogy tetszel, esetleg te magad is csábítasz?

Döntés: a Mérleg a köztudatba, mint döntésképtelen vonult be, ám ez nem igaz. Lényegtelen dolgokban nem hoz döntést, mert nem érdekli,  a fontos kérdésekben viszont nagyon is tudja, mit akar. Nálatok kié a döntő szó? Vállalod-e a véleményed akár a párodéval szemben is?  Egyenrangú fél vagy-e a kapcsolatodban, vagy magadat háttérbe szorítva alárendelődsz?

Megfelelés, alkalmazkodás: a Mérleg labilitása és döntésképtelensége voltaképpen a túlfejlett alkalmazkodóképességéből fakad. Ám az alkalmazkodóképesség is csak addig tart, amíg ki nem ismerte a másikat, utána már nem akar megfelelni, hanem önmagát adja. Te a kapcsolat kezdetén meddig mutatod a legjobb arcod? Játszol-e szerepet annak érdekében, hogy nyerő helyzetbe kerülj? Később, a kapcsolat előre haladtával, gyűjtögeted a sérelmeidet, vagy nyíltan vállalod a konfrontációt a saját érdekeidben?

+ 1 : Függés a kapcsolattól: a leginkább párkapcsolati jegy szülöttei képesek túlzásokba esni, azaz bármit megtenni, hogy kapcsolatban lehessenek, illetve maradhassanak.  Főhősünk sem szeretett volna senkivel sem összeveszni. Kerek, boldog kapcsolatban élsz? Vagy csak magad előtt is magyarázkodsz?  Ha lenne jobb ötleted máris odébbállnál? Bárkivel beéred csak ne legyél egyedül, általában a valós igényed alatt választasz? Választasz, vagy sodródsz?

Most, hogy megvannak az árnyaid válassz egyet és vedd kezelésbe.

1.) Ha kísérthető, csábítható vagy minden nap tudatosan mondj le valamiről, ami iránt vágyakoznál: étel, ital, kinálkozó alkalom stb. Gyakorold az ellenállást!

2.) Ha a döntéssel van problémád minden nap hozz döntést valamiben, akár a legkisebb dologban is. Nem a döntés súlya a lényeg, hanem a folyamata.

3.) Ha túlságosan alkalmazkodó vagy először fogalmazd meg őszintén magadnak a valós igényeidet, amelyekért nem mersz küzdeni. Csak írd össze.

Ha pedig eleget dolgoztál, éld meg a Mérleg élvezhetőbb oldalát is: irány bulizni! 🙂