Hajlamosak vagyunk tudatosnak vallani magunkat, és állandóan a fejlődésünkkel foglalkozni. 🙂 Nincs megállás: újabb és újabb módszerekkel monitorozzuk a személyiségrészeinket, leradírozzuk az elavultat, változni kell, tökéletesedni folyamatosan. Ámde van itt valami, ami még a fejlődésnél is fontosabb, és nagy igyekezetünkben esetleg elfelejtkezünk róla… Semmi féle titok vagy okkult tudás nem lappang itt, épp ellenkezőleg: pofonegyszerű, ezért nem vesszük észre. A kincs –ami sokszor nincs- az önszeretet. Meglepő, ugye? Pedig milyen magától értetődő lehetne. Ne az önzésre, a nárcizmusra gondolj, hanem a tiszteletre, alázatra, megbecsülésre önmagad iránt. Önelfogadás…Ha rábukkantunk a kincsre, akkor már csak azt kell tudni, hogy hogyan tartsuk mindig a birtokunkban, vagyis miként tedd azt, ami jó neked. Na igen, de itt jön az újabb kérdés –a kérdések számából is látszik, hogy mennyire messzire kerültünk az önszeretet témájától az idők folyamán- mitől is érzed magad igazán jól? A válaszért nem kell szakemberekhez fordulni, megsúgják az ösztönök, márha a súgógép nem rozsdált be teljesen…

Hogy mennyire távol tudunk kerülni az ösztöneinktől, az csak akkor válik meglepően egyértelművé, ha ismét van lehetőségünk az igényeink szerint lenni.  Gyerekkorban még magáról értetődő dolog azt tenni, ami jól esik, az önazonosság nem is kérdés, azonban a szabályok elsajátítása egyúttal a távolodást is jelenti önmagunktól. (Sokszor végletesen és végzetesen.) Mert meg kell felelni a szűkebb, majd a tágabb környezetnek, kinek könnyebben megy a szocializáció, kinek nehezebben. A Skorpió-léleknek például igen nehezére esik zabolátlan bensőjét megregulázni az elvárások szerint. Ismeri és fel is vállalja az értékrendjét és ezzel nem kevés ellenlábast szerez. De legalább önmagával jóban van és ez bizony nem is kevés!

Miért előnyös az ösztöneinkre hallgatni a hétköznapokban bármilyen döntési helyzetben? Mert:

  • elkerülhetőek a fatális tévedések
  • megspórolhatók a mellékutak
  • felszabadul mindaz az energia, amit a jobbik eszünk (=intuíció) elhallgattatására fecsérelünk el
  • nem kell tanácsadóhoz fordulni, mert a legtesthezállóbb válasz érkezik
  • miután „csak” jól dönthetünk a szívünkre hallgatva egy lágy optimizmus leng minket körül, ami egyrészt roppant kényelmes és örömteli, másrészt vonzó.

Az ösztönösséget, a belső hang erejét a Hold jegybéli és házbéli állása jelöli elsősorban a személyes horoszkópban, illetve az intuíció érvényesülési lehetőségét megmutatja a 8. ház is (az aszcendenstől számítva, az óra mutató járásával ellentétesen haladva). Az elemek szerinti besorolás (tüzes, vizes, föld és levegő) tehát elsősorban a Hold, másodlagosan az aszcendens, végül a Nap állása szerint értelmezendő.

 

 Ki mire emlékszik?

 

A tüzes (Kos, Oroszlán, Nyilas) és a vizes (Rák, Halak, Skorpió) jegyek emlékeznek legjobban a saját igényiekre, és a tüzesek még tesznek is a megvalósulásáért. (Ha nem tartozol közéjük, érdemes megfigyelni ilyen ismerőseidet, hogyan csinálják. Büszkén fogják bemutatni!) A Rák tudja, mit szeretne, de a végsőkig halogatja a kivitelezést, a Halak pedig kapásból lemond a megérzéseiről, amint felbukkannak (ami nála elég gyakori), de legalább észleli, hogy mitől fosztja meg magát. (A Skorpiót ld. fentebb.)

A levegős jegyek közül a Mérleg tűnhet a legkevésbé dacosnak, ha alkalmazkodásról van szó, ám ő az, aki elsőként dobja be a törölközőt, ha úgy érzi, a taktikája mégsem éri el a célját. Tehát tudja ő mi a cél, csak nem meri nyíltan felvállalni, inkább bájosan manőverezik önmaga és az ál-önmaga között. Az Ikrek túlságosan a fejével él: nagyon messze tud kerülni önmagától. Elképesztően bele tud gabalyodni minden másba, ami messze sodorja attól, ami számára jó és fontos lenne. Rendszerint későn kap észbe, és energetikailag lemerülve észleli, hogy valamit nem jól csinált, de fogalma sincs mit az (vagy túl sok ötlete van erre). És azt sem tudja miként csinálhatná másképp. A Vízöntő ugyan megfelelni nem szeret, de ettől még nem figyel befelé sem. Játszik (játszmázik). Az élet második felében fedezi fel, hogy melyik szerep is ő maga azok közül, amellyekkel évtizedekig szórakoztatott másokat. A belső bölcsessége megvan hozzá, hogy meglássa a saját útját, ám szeptikus és inkább hallgat másokra, mint önmagára.

Már sejteni lehet, hogy a földjegyek helyzete a legnehezebb atekintetben, hogy „mi lenne jó nekem?”. Ehelyett notóriusan a „mit kellene tennem”-kérdésén töprengenek. A Bika biztonságérzetből, a Szűz józan megfontolásból, a Bak pedig tapasztalati meggyőződésből tudományos alapon hárít tökéletesen, ha a saját igények megfogalmazásáról és átéléséről van szó.

 

Intuíció-rulez 4 variációban

 

Ha úgy érzed, nem túl kecsegtető a helyzet (és nem vagy képes a Holdadat kedvezőbb jegybe áttolni :)), akkor fejleszd az intuíciódat, csavard feljebb az ösztön-hangerődet, annak érdekében, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lehess döntési helyzeteidben és úgy általában is. Ez az érzékünk ugyanis fejleszthető, bár türelem és kitartás szükségeltetik hozzá, mert látványos eredmény hosszú gyakorlás után tapasztalható. Föld-jegyek előnyben! 🙂

Melyiket válaszd? A holdad minőségének megfelelő útmutatót kövesd.

1.) Intuíció-fejlesztő gyakorlat TŰZ JEGYŰEKNEK: nem szorulsz tanácsra, mindig jön az „üzenet”. Csak nem mindig tudod megragadni, lefordítani a hétköznapok nyelvezetére. Rajzold le, írd ki magadból az érzéseidet, így könnyebben megragadható a Lényeg.

 

2.) Intuíció-fejlesztő gyakorlat FÖLD JEGYŰEKNEK: ragaszkodsz a szilárd talajhoz, mert ez ad számodra biztonságérzetet. Próbálj elrugaszkodni „kicsiben”: kisebb döntéseidnél próbáld ki, hogy ellazult állapotban megfigyeled a döntéssel kapcsolatos érzéseidet. Ne koncentrálj rájuk, ne a gondolataidat terelgesd, hanem csak figyeld meg, mi van most benned az adott témával kapcsolatban. Sok kicsi, sokra megy! Te igazán szorgalmas vagy, tekintsd feladatnak a lazítást és máris nyitottabb leszel a saját hangod irányába.

 

3.) Intuíció-fejlesztő gyakorlatok LEVEGŐ JEGYŰEKNEK: a fránya gondolatok zsibonganak és elterelik a figyelmet arról, ami igenis ott van, csak éppen nem tud előtérbe kerülni. Tarts gondolat-stoppot. Ha kiváncsi vagy a belső üzenetedre figyeld az álmaidat, a napközben érkező bevillanásokat. jegyzeteld le őket, de ne a „sztorira” figyelj, hanem az érzéseidre. Ne terelgesd a rakoncátlan gondolatfolyamot, hagyd folyni, ha van türelmed kivárni a helyes megoldásba torkollik.

 

4.) Intuíció-fejlesztő gyakorlatok VÍZ JEGYŰEKNEK: a legprofibb vagy, tudod, mit kell tenned, tehát tedd is! Ne beszéld le magad és ne hagyd magad meggyőzni. Írd le, amit a belső hangod diktál, vesd papírra az érzéseidet, így könnyebb lesz tartani magad hozzá. Persze kritikus helyzetben olvasd fel magadnak. Hangosan.