konyvek2Ahhoz kétség nem fér, hogy a tanulás a testi-lelki jólétünk alappillére, az azonban már nem mindegy, hogy mit és hogyan veszünk magunkhoz. Itt most a szellemi táplálékokról lesz szó, azaz olyan olvasnivalókról, ami építőleg és üdítőleg is hatnak, új Utakat nyitnak, más szemléletet mutatnak. Mi más a tanulás, ha nem ez?

Mivel a száraz tananyagokat én sem szeretem, még akkor sem, ha nagy bölcsességek rejtőznek benne, olyan műveket kerestem a polcomon, amelyet jó szívvel ajánlok stílusuk és tartalmuk miatt is. Személyes élményekkel megfűszerezett ajánló következik asztrológián innen és túl. Csupa lélekmelegítő, megnyugvás hozó, vagy superman-né inspiráló könyv!

Laár András: Kiderülés

A szerző személye garantálja mind a humort, mind pedig buddhista szemléletet. Életregény dióhéjban és rácsodálkoztató példabeszéd-gyűjtemény is egyben. A könyv hasznos útmutató az élet bosszantó kudarcainak tanulsággá konvertálásához. Könnyű olvasni és könnyű egyetérteni vele. A magvalósítás pedig szintén nem bonyolult. Semmi elmélet: csupa tapasztalat, a szerző életéből vett példák útján kiderül, hogy a végén úgyis minden kiderül! Ne is eröltessük az ellenkezőjét! 🙂 Kifejezetten jó olvasmány borongós napokon tömegközlekedési eszközökön. Mert így mások is örülhetnek, ha látnak minket mosolyogni.

Popper Péter: Mi az élet étterme?

Avagy nagy kérdések a konyhaasztal körül- fordítottam le magamnak a címet és a tartalmat. A közkedvelt pszichológus ebben a kevésbé ismert könyvében hasznos testi életmódtippeket ad pl. elárulja, hogy érdemes a napot citrusfélékkel kezdeni, mert ezekben a Nap szimbóluma rejtőzik, tehát erővel magabiztossággal tölt fel minket a reggel és a narancslé. Persze nem szakácskönyvről van szó hiszen az ayurvedatól a halál-témáig több mély témát is érint az utazás, amely azonban mégiscsak a hasunk körül forog. És tesz minket teljessé… Ajánlom a könyvet a tudatos táplálkozás felé kacsingatóknak, az ezo-ínyenceknek és a Popper Péterért rajongóknak.

F. Várkonyi Zsuzsa: Sors és sérülés

Ha már mosolyogtunk és ettünk eleget az előző két mű jóvoltából, akkor jöjjön egy nehezebb téma: mitől lettünk olyanok, amilyenek és hogyan tudunk változtatni. A születésünktől járjuk végig emészthető stílusban mindazon befolyásoló tényezőket, amelyek alakítanak bennünket. Nagy értéke a könyvnek, hogy abszolút kortárs problémákat feszeget pl. rohanás, teljesítménykényszer, virtuális tér… Mit tesz hozzánk és mit vesz el belőlünk a világ? Érdekes esetleírások is rámutatnak: nem vagyunk egyedül a kétségeinkkel. Olyanoknak jön jól ez a könyv, akik már túl vannak az első meglepetéseken önmagukkal kapcsolatban. És nem torpantak meg.

James Hollis: Édenterv

Jelen lista nagyágyúja ez a könyv, ugyanis elképesztő tömörséggel és éllel mutat rá a szerző a Másikat kereső, hajszoló, fel cicomázó, megvető párkapcsolati működésünkre. Már kezdtem azt gondolni, hogy egész sok mindet tudok erről a témáról, a könyvből kiderült, hogy vannak még rejtett összefüggések. A szerző jungiánus terapeuta, a mű pedig széles horizonton kalauzol minket kapcsolataink világába: nemcsak a szülő-gyerek, majd a párkapcsolaton keresztül látjuk a szervezeti-munkahelyi működésünk sémáit és a spirituális viszonyulásunk lehetőségeit is. Többször újraolvasandó könyv, jó befektetés megvenni.

Liz Greene: Szerelmesek asztrológiája

Ez az egyetlen asztrológia könyv, amelyet eddig angolul olvastam. És nagyon megtetszett az egyszerűsége: frappáns meglátások, érthetően, letisztult szakszerőségbe ágyazva. Akit -még nálam is jobban- érdekel az érzelmi működése és ezt asztrológia szemüvegén át óhajtja feltérképezni sokáig alapműnek tudja használni a könyvet. Kellő önismerettel jókat lehet röhögni a leírásokon, amely felnagyított jellemrajzokat takar. Tényleg ilyenek vagyunk. Na meg persze ott van a  másik oldal: a Másik működésének kibogozása. Nem kisebb kaland! Ezekre nyújt remek alkalmat laza stílusban Liz Greene, a szakma egyik legismertebb ma élő képviselője.

Bill Tierney: Békességben a Plútóval

Bevallom, igazán jó Plútó-szakirodalmat még nem olvastam. Valahogy nehezen találunk fogást ezen a bolygón, mi asztrológusok ( a csillagászok pedig már ejtették is a témát). Állítólag fiatal még az ismeretség, nincs elég megfigyelés és tapasztalat, bár ennek ellent mond, hogy 8000 éves dél-grúziai leletünk is van Plútó-ábrázolással. Nem tudom mi az igazság Plútó-ügyben, egy azonban biztos: ahogy a tavalyi évet is áthatotta a Plútó-Uránusz fényszögkapcsolat, rövid szünet után májustól, aztán pedig novembertől ismét dolgunk van vele. Ez a könyv segít eligazodni a Plútó személyes szimbólumai között, közelebb visz a saját hatalmi stratégiáinkhoz, árnyékvilágunkhoz és zsigeri félelmeinkhez. És talán segít megbékélni is velük. A Plútó mindig meglepetést okoz, jó tehát ha amennyire lehet felkészülünk, hogy mire számíthatunk.

Nick Vujcic: Élet korlátok nélkül

Önbizalom biblia! Egy szuszra olvastam végig, letehetetlenül inspiráló.Kötelező olvasmánnyá tenném a középiskolásoknak, mert annyi erő ad bármely (!) reménytelennek tűnő helyzet bekövetkeztekor. Szerencsére a szerzőt és videóit milliók ismerik, aki nem: ő az a végtagok nélkül született ausztrál fiatalember, aki motiváció trénerként járja a világot és saját példájával tanít. A könyvben elmondja, hogy ő miként lett -igencsak vesztesnek tűnő helyzetéből indulva- derű guru, és olyan praktikus szemléleti módszereket ad át, amelyekből meríthetünk, ha vesztesnek, kudarcra ítéltnek érezzük magunkat. Cél tudatosság és hit, ezek a kulcsszavak, a hogyan pedig kibontakozik Nick élettörténetéből, saját élményeiből és tanulságaiból. Hihetünk neki, ha neki sikerült nekünk is biztosan fog! Muszáj, hogy kéznél legyen.

Melyiket választod? Bármelyik könyvet megvásárolhatod itt online kedvezménnyel, kényelmesen. Írd be a Libri-ikon alá a könyv címét és máris megtalálod!